Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Diyarbakır´da

Diyarbakır´da sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, çözüm sürecinin devamı konusundaki iradeyi kararlı bir şekilde sürdüreceklerini vurguladı

Diyarbakır´da sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, çözüm sürecinin devamı konusundaki iradeyi kararlı bir şekilde sürdüreceklerini vurguladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile birlikte partisinin Diyarbakır İl Danışma Kurulu´na katılan, ardından da Valiliği ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, akşam saatlerinde kentteki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderleri ile bir araya geldi. AK Parti Diyarbakır milletvekillerinin de katıldığı toplantı yaklaşık 1,5 saat sürdü. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından gazetecilere kısa bir açıklama yapan Kurtulmuş, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ile sohbet etme imkanı bulduklarını belirterek, "Hem çözüm sürecinin geleceğini hem de 6-7 Ekim olaylarını ve sonrasını değerlendirdik. Bizim için olumlu oldu. Görüşlerimizi paylaştık. Arkadaşlarımız için de olumlu bir toplantı olduğunu düşünüyorum. İnşallah hep beraber Türkiye´nin bu süreçlerden geçmesi için mücadele edeceğiz ve çözüm sürecinin devamı konusundaki iradeyi kararlı bir şekilde sürdüreceğiz" dedi.

"78 MİLYON MUHATAP OLMALI"
Toplantı sonrasında İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, özellikle sürecin kararlılıkla devam etmesi konusunda fikirlerini paylaştıklarını söyledi. Süreç devam ederken insanların demokratik haklarının yanında emniyetinin de mutlak sürekle sağlanması gerektiğini toplantıda aktardıklarını ifade eden Memiş, "Yine sürecin muhatabının sadece BDP-PKK olmadığını ve bütün Kürtler ile 78 milyon insanın bu konuda muhatap olması gerektiğini dile getirdik" diye konuştu.

"ADIMLAR PKK´YA ENDEKSLENMEMELİ"
İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Yardımlaşma Derneği (Mazlum-Der) Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahim Ay ise, Kurtulmuş´un 4 sorun çerçevesinde toplantı yaptığını ve kendilerini dinlemek istediğini söylediğini belirterek, "Türkiye´nin özellikle Kürtlerle ilgili dış politikası, barış ve çözüm süreci, son olaylar ve hükümetin demokratikleşme ile ilgili adımlarını konuştuk. Bu konuda sivil toplum kuruluşları olarak bizler son çıkarılan iç güvenlik kanunu ve yargı paketinin geriye dönüş niteliğinde olduğunu söyledik. Süreçle ilgili atılacak adımların PKK´nın hareketlerine endekslenmesinden vazgeçilmesi gerektiğini, Kürtlerin en doğal olan hak ve özgürlüklerinin PKK ile müzakerenin bir parçası yapılmasının demokratikleşmenin dışında olduğunu dile getirdik. Türkiye dışındaki Kürtlerle ilgili yaşananların sürecin Türkiye içerisindeki Kürtlere etkisi değerlendirilmeden atılacak adımların çeşitli kırılmalara ve toplumsal olaylara yol açacağını söyledik. Son olayların da bu bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini söyledik. Yine siyasilerin dilinin empati kurmaktan uzak, Kürt toplumunun gerçekliğini anlamaktan uzak, kutuplaştırıcı ve tepkilerin başlangıcı noktasında vesile olarak değerlendirildiğini anlatarak, siyasilerin dillerine dikkat etmesi gerektiğini söyledik" ifadelerini kullandı.

"ÇÖZÜMÜN RUHUNA UYGUN ADIMLAR ATILMASINI ANLATTIK"
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ise, şunları kaydetti:
"Diyarbakır´da son yaşanan olayların bir benzeri de 2006´da olmuştu. Devletin tutumunun ne kadar yanlış olduğunu ve bunun üzerine hemen yeni bir güvenlikçi yasa çıkardığını, bunda `örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek´ diye bir yasa çıkardığını ve binlerce kişinin gözaltına alınarak, ciddi tahribatlara neden olunduğunu söyledik. 2006´dan 2014´e geldiğimizde devletin yaklaşımında değişiklik olmadığını söyledik. 2014 yılında yaşananları okuma ve nedenini ortaya koyma noktasından uzaklaşıp, güvenlikçi yasalar yapıp, güvenlik güçlerinin elini güçlendirecek yeni tedbirler getirilmesinin son derece tehlikeli olduğunu söyledik. Ayrıca, çözümün ruhuna uygun adımlar atılmasını anlattık."
(MP-SO-Y)

26.10.2014 22:50:42 TSI

Google+ WhatsApp