Atatürk tarafından imzalanan Osmanlıca İstiklal Savaşı madalyası ve beratı Milli Mücadele Müzesi’nde

Atatürk tarafından imzalanan Osmanlıca İstiklal Savaşı madalyası ve beratı Milli Mücadele Müzesi’nde

Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından bizzat imzalanan Osmanlıca İstiklal Savaşı Madalya Beratı ve İstiklal madalyası Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi'nde sergileniyor.

Lise son sınıf öğrencilerinin milli mücadele yıllarında cepheye gittiği ve o sene mezun veremeyen Kayseri Lisesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun şekilde restore edilen Büyükşehir Belediyesi Milli Mücadele Müzesi’ne dönüştürülmüştü. Müzede, birçok yeni eser sergileniyor. Bu kapsamda, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Mili Mücadele Müzesi, Türk Kurtuluş Mücadelesini anlatan ve ilk baskılardan biri olan Nutuk Kitabı, propaganda kartları, Lozan Barış Antlaşmasını anlatan Paris Ulusal Matbaası tarafından basılan kitap ve eki, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ait yeni fotoğrafları ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından bizzat imzalanmış Osmanlıca İstiklal Savaşı Madalya Beratı ve İstiklal madalyasına ev sahipliği yapıyor.
 
Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından bizzat imzalanmış Osmanlıca İstiklal Savaşı Madalya Beratı ve İstiklal madalyasını görmek isteyen vatandaşları Milli Mücadele Müzesine davet eden Kayseri Büyükşehir Belediyesi Müzeler ve Tarihi Yapılar Yönetim Şube Müdürü Fehmi Gündüz, “Bizde daha önce hem Yunan Genelkurmay Başkanı Trikopis yakalayan ve onun yakalandığı haberini veren Bayram Bayazıt’a ait İstiklal Madalyası ve belgesi hem de Yusuf Şahin'e ait bir İstiklal Madalyası bir belgesi sergiliyorduk. Tabii sergilerken bunların Cumhuriyet Dönemi verildiğini biz kayıtlardan, belgelerden öğreniyoruz. Orijinal, istiklal madalyası ve beratı ise daha sonra envantere kazandırdığımız eserlerimizden. Burada hemen arkamızda duran Mustafa Kemal Atatürk'ün bizzat kendisi tarafından imzalanmış berat ve onun yanında da o dönemde verilmiş madalya örneği. Tabii bu o günlerin istiklal belgesi ve madalyasını göstermesi açısından gerçekten ünik bir eser. Bu eserimiz aslında görmüş olduğunuz üzere kağıdı da tamamen farklı ve Osmanlıca bir belge. O dönemde Latin alfabesine geçilmediği için Milli Mücadele'de kahraman Mehmetçiklerimize verilmiş belgelerden bir tanesi. Tabii şu anda Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016 yılında hizmete açılan Milli Mücadele Müzesi içerisinde sergileniyor. Bu eseri görmek isteyen ziyaretçilerimiz lütfen gelsinler yerinde bu eserimizi görsünler” şeklinde konuştu. 

Google+ WhatsApp