AGİ Kalktığında Ücrette Azalma Olmayacak

AGİ Kalktığında Ücrette Azalma Olmayacak

Asgari Geçim İndirimi (AGİ), bir işçinin kendisi ile beraber bakmakla yükümlü olduğu kişiler için verilen indirimdir. Yani, 16 yaş üstü sigortalı çalışanların, asgari geçimini sağlayacak bölümün hesaplanıp, toplam gelirden çıkarılması ile vergiden muaf bırakılmasıdır.

Asgari ücretlilerden gelir vergisinin kaldırılması sonrası çalışana AGİ verilecek mi verilmeyecek mi merak konusu oldu. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Fatih Yılmaz, “Biliyorsunuz ki geçen hafta asgari ücret açıklandı. Yaklaşık yüzde 50 oranında zam geldi. Brüt ücret 5 bin 4 lira oldu. En düşük maaş alacak kişi 4 bin 253 lira olarak açıklandı. Bu durumda her yıl olduğu gibi Asgari Geçim İndirimi (AGİ) bulunmaktadır. Bu AGİ kişinin bekar, evli, eşinin çalışıp çalışmadığına ve çocuk sayısına göre değişmektedir. Bu miktar artıyordu. Gelir vergisi kalktığından dolayı AGİ de otomatik olarak kalkmış oldu. Zihinlerde şöyle bir soru vardı. Acaba en aşağı 4 bin 253 lira alınacak mı? En yukarı maksimum bir rakam olacak mı?  Son düzenlemeler göre sadece gelir vergisinin kalktığını, gelir vergisi kalktığından dolayı AGİ de kalkmış oldu. Eğer asgari ücretle çalışan bir kişi en düşük ve en fazla 4 bin 253 lira alacaktır. Asgari ücretin üzerinde maaş alan kişilere ise, AGİ uygulanacaktır” şeklinde konuştu.
 
‘Asgari Ücret Dışında Ücret Alan Kişiler İçinde Bir Düzenleme Yapıldı’
 
Kanun teklifinin yasalaşmasından dolayı bu durumun değiştiğini ifade eden Fatih Yılmaz, “Kanuna göre alamayacaktır ama tebliğlere bir düzenleme gelirse en aşağı 4 bin 253 lira olup, bu kişinin evli olup olmadığına ve çocuk sayısına göre olanak vardır. Bu düzenleme yapılırsa işverene maliyet getirecektir. Asgari ücret dışında ücret alan kişiler için de bir düzenleme yapıldı. İlk açıklamalarla sadece asgari ücretle çalışanlar gelir vergisinden muaf olacaktı ama verilen teklifte diyelim ki 6 bin brüt ücretle çalışıyor. Bunun 5 bin 4 liraya kadar gelir vergisinden muaf olacaktır. Geri kalan kısmına gelir vergisi uygulanacaktır. Uygulanan kısmına da büyük olasılıkla AGİ uygulanacaktır. Diyelim ki 6 bin lira brüt ücretle çalışıyor. Bu kişi kesintilerle birlikte 5 bin lira olsun ve 200 lira da AGİ uygulanacaktır” ifadelerini kullandı.

Google+ WhatsApp