Koramaz Vadisi’ndeki taş ocağı davasında hukuki süreç devam ediyor

Koramaz Vadisi’ndeki taş ocağı davasında hukuki süreç devam ediyor

Kayseri’nin önemli turizm alanlarından Koramaz Vadisi’nin yakınlarına kurulması düşünülen taş ocağı, mahkeme kararıyla durduruldu. Ancak, bir üst mahkemeye itiraz nedeniyle hukuki süreç devam ediyor. Dava sürecini yakından takip eden Kültepe Koramaz Derneği yöneticileri, Nevşehir’deki Ihlara Vadisi’ndeki benzer bir durumu örnek vererek, Koramaz Vadisin’deki taş ocağı davasının da halkın ve vadinin lehine sonuçlanacağını umduklarını dile getirdiler.

UNESCO tarafından geçici kültür mirası listesine alınan Koramaz Vadisi, yaklaşık 12 kilometre uzunluğa sahip bir deprem kırığı oluşumudur. Kayseri’nin Melikgazi ilçesi sınırlarında yer alan ve Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle turizme açılan vadi, uzun süredir, yanı başına açılması planlanan taş ocağıyla gündemde. Kültepe Koramaz Vadi Derneği Üyesi Osman Özsoy ve mahalle halkının itirazı üzerine taş ocağının durumu mahkemeye taşındı. Yerel mahkeme, taş ocağı çalışmasının durdurulması yönünde karar verdi. Ancak hukuki süreç devam ediyor.
Kültepe Koramaz Vadi Derneği Üyesi Osman Özsoy, Dernek Başkan Yardımcısı Selman Tuna ve Dernek Sözcüsü Coşkun Camdalı, mahkemenin ilk kararının vadi ve bölge halkı lehine sonuçlanmasını değerlendirdiler. Tarihçi Osman Özsoy, ÇET şartlarının değişmesi ve Koramaz Vadisi’nin UNESCO listesine girmesiyle birlikte mahkemenin doğru bir adım attığını söyledi. 
 
‘NEVŞEHİR’DEKİ BENZERİ OLAY TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNE OTURMUŞTU’
 
Nevşehir sınırlarındaki Ihlara Vadisi’nde yaşanan benzer bir durumu örnek veren Özsoy, çalışmalar nedeniyle vadiye zarar vereceği gerekçesiyle burada yapılması planlanan yolun bile güzergahının değiştirildiğini söyledi. Koramaz Vadisi yakınlarında kurulacak taş ocağının kurulmaması için bölge halkıyla birlikte mücadele ettiklerini vurgulayan Özsoy, “Aslında tek bir başlık dahi Ihlara’da, titreşime bağlı yapıların zarar görmesinden dolayı bakın Türkiye’nin konuştuğu bir başlık oldu. Biz burada kendi imkanlarımız çerçevesinde dile getirdik. Mahkemeye ulaştırdık. Mahkeme de sesimizi duydu. Yerinde bir karar verdi” dedi. 
 
Vadi çevresinde bulunan halkın tek vücut halinde hareket etmesinin sevindirici bir durum olduğunu kaydeden Özsoy, “En başta bu köylerde yaşayan çocuklarımız, kadınlarımız, halkımız bu işe bir şekilde katkı sağlayan uzaktan yakından dostlarımız, milletvekilleri, yerel yöneticiler bir şekilde yanımızda olduklarını hissetmeseydik bu kadar rahat konuşamazdık” dedi.
 
Kültepe Koramaz Vadi Derneği Başkan Yardımcısı Selman Tuna da taş ocağı meselesinin bölge halkını da mağdur ettiğini söyleyerek, “Koramaz Vadisi’ne adını veren bir yerde bu şekilde taş ocağının açılması hem halkımızı hem bizi kötü yönden etkiledi. Özellikle bu konuyla alakalı tarihimizin, sularımızın, evlerimizin ve yer altı şehrimizin zarar göreceğinden çekindiğimiz için taş ocağının açılmasını kesinlikle istemedik” diye konuştu.
 
‘DAVA KARARI KESİNLEŞMEDİ, HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR’
 
Kültepe Koramaz Vadi Derneği Sözcüsü Coşkun Camdalı ise, dava sürecinin henüz kesinleşmediğine dikkat çekerek, “Hukuki süreç devam ediyor. Ama bizim inancımız, adalet halkın yanında olacak. Zaten adalet ve kanun bunun için vardır. O kadar insanın ve iki mahalle sakininin geleceğinin karartılmasına müsaade etmeyeceklerine inanıyorum. Bundan sonraki süreçte de halk olarak o tarihin, yerleşim alanının korunmasına yönelik çalışmalar devam edecek. Bu vesileyle sürekli yanımızda olan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’e, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’a, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu’na ve bölge halkına teşekkür ediyoruz. diye konuştu.

Google+ WhatsApp