"Galatasaray Menfaatlerini En Üst Seviyede Sayıyoruz"

Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek, gerçekleşen Eylül Ayı Divan Toplantısı’nda Divan Kurulu Üyeleri’ne seslendi. Geçtiğimiz ay yapılan ve tatil edilmek zorunda kalınan toplantıda merak edilen konuları derlediğini söyleyen başkan Dursun Özbek şöyle konuştu:

“Futbolun; Galatasaray Spor Kulübü’nün en büyük değeri olması sebebiyle soruların büyük bir kısmı bunun üzerinde yoğunlaşıyordu. Futbol şubesinde transferler şöyle yapılıyor. Eksikler, tespit ediliyor. Eksikler çerçevesinde futbol takımında takviye edilmesi gereken mevkiler, scout ekibine bildiriliyor. Scout ekibi bu çerçevede bir liste hazırlıyor. Scout ekibi diyor ki ‘Bu mevkide transferini yapabileceğimiz x,y,z futbolcular var’… Bu futbolculardan kimleri transfer edebileceğimiz konusunda bir liste hazırlanıyor ve bu listeye göre bir transfer politikası sürdürülüyor. Sadece transfer edilmesi gereken futbolcular değil bu arada ayrılması gerek futbolcular da oluyor. Bunların kararını da bu ekip veriyor. İlgili dönemde futbolcuların bonservis bedeli olarak yaklaşık 40 milyon Euro bonservis bedeli ödedik. Ödedik derken şöyle anlaşılması lazım, belli bir takvim çerçevesinde ödeniyor. Transfer mevzuatına girdiğiniz zaman bir de menajerlik sistemi var. Sözleşmeler hazırlanırken olmazsa olmazlardan bir parçası. Geçtiğimiz transfer dönemi itibarıyla menajer komisyonu olarak yine yıllara dayalı olarak 8-9 milyon Euro menajerlik ücreti ödemişiz. Yapılan transferler çerçevesinde ortalama 3-4 yıl için kulübün girdiği taahhüt 85.5 milyon Euro. Ayrılan futbolculardan Galatasaray Kulübü’nün almış olduğu bonservis miktarı da 18.5 milyon Euro.”

“MAAŞLAR 66.5 MİLYON EURO MERTEBESİNDE”
“Geçmiş yıllarda UEFA’nın bildiğiniz gibi Galatasaray için uyguladığı maaşlarını maç başı ücretlerin vergisi de dahil 65 milyon Euro gibi bir limit koydu. Bu 65 milyon Euro nereden çıktı? UEFA Galatasaray’ın o güne kadar gelirleriyle ilgili analizini yaptı ve 65 milyon Euro limitinin o dönemki Galatasaray’ın mali yapısı itibarıyla uygun olduğunu gördü. Şu anda 31 futbolcumuz var. Bu 31 futbolcuya ödediğimiz vergisi de dahil maaşlar 66.5 milyon Euro mertebesindedir.” 

“DESTEK VEREREK ÜRETİM YAPILACAK”
“Yönetim bir takım kurdu, bu takım performansıyla her sene Galatasaray Sportif AŞ’nin kasasına belli bir miktarda para getirecek. Bu aranın içinde bu maaşlar çıkacak, bu maaşlar ödenecek. 4 sene itibarıyla dikkate alırsak bu takım, sahaya çıkacak, oynayacak, taraftar destek verecek, sizler destek vereceksiniz ve bir üretim yapacak. Bir fabrika gibi düşünün. Bu sene sahada mücadele edeceğiz, şampiyonluk hedefimiz gösterdiğimiz performansa dayalı da bir gelirimiz olacak. Bizi eleştirenlerin aklına hiç bu husus gelmiyor mu? Şampiyonlar Ligi’ne katılmanın bedelinin ne kadar iyi bir performans gösterirsek 35-40 milyon Euro’lara gittiğini görmüyor muyuz? Harcanan paranın bu seneye ait olmadığını bilmiyor muyuz? Peki bu kadar net bir olaysa o şekilde yorumlar yapılır, sizin takdirinize bırakıyorum.”

“GALATASARAY’IN MENFAATLERİNİ EN ÜST SEVİYEDE SAYIYORUZ”
“Bu transferler yapılırken elbette en önemli husus olarak transferlerin en ucuz, en hesaplı nasıl yapılacağı… Biz scout ekibinden bize gelen liste çerçevesinde bu hususta futbolculara ve menajerlerine nasıl ulaşacağımız konusunda elbette çalışıyoruz. Sayın Bülent Tulun da bu manada danıştığımız, yardım istediğimiz biri. Bunun gibi yardım istediğimiz ulaşmaya çalıştığımız bir sürü insan var. Galatasaray Spor Kulübü Başkanı ve yönetimi olarak Galatasaray’ın menfaatlerini en üst seviyede sayıyoruz. Yapılan transferlerde bizzat kendim bu pazarlıkları yaptım bizzat kendim o kişi ve futbolcularla görüştüm. Elbette bunun için danıştıklarımız oluyor. Galatasaray’ın bir zerre mirasını bu yolda heba etmeyi aklımdan geçirmedim. Dolayısıyla bu konuyla ilgili kimse öküzün altında buzağı aramasın.” 

“RİVA İLE İLGİLİ GELEN PARANIN ZERRESİNE DOKUNMADIM”
“Riva ile ilgili Emlak Konut ile yaptığımız sözleşme çerçevesinde gelen parayı ne yaptığımız belli. Bunları sizlere anlattım. Sizlerden bu gayrimenkullerin geliştirilmesi için izin istediğimde bunları anlattım. Sizlere ne söz veriyorsam onları yapıyorum. Her konuda da izninize müracaat etmeyi bir onur kabul ediyorum. Galatasaray’da borç-alacak farkı konsolite bakılması esas. Riva ile ilgili gelen paranın zerresine dokunmadım. İlgili banka hesaplarını kapattık. Elbette oradan gelen paranın Galatasaray’ın bütün problemlerini çözmesi söz konusu değil. Kimse beni size karşı vermiş olduğum sözden zerre kadar saptıramaz.”

“Galatasaray’da borç-alacak farkı konsolite bakılması esas. Bendeki verilere göre 18 Mayıs 2011’de, Sayın Adnan Polat dönemi borç-alacak farkımız 327 milyon Dolar. 515 milyon TL… 31 Mayıs 2013 tarihinde, Sayın Ünal Aysal’ın 1. dönemi 442 milyon TL, 237 milyon Dolar. Ünal Aysal’ın 2. döneminde 31.10.2014 borç-alacak farkı 825 milyon TL, 374 milyon Dolar. 31 Mayıs 2015’te Sayın Duygun Yarsuvat dönemi, o yönetimin içinde ben de varım borç-alacak farkı 870 milyon TL, 327 milyon Dolar. 31 Mayıs 2016’da benim başkan olduğum dönem borç-alacak farkı 963 milyon TL 326 milyon Dolar. 31 Mayıs 2017’de borç-alacak farkı 820 milyon TL, dolar karşılığı da 230 milyon Dolar. Şu skalaya dikkat etmek lazım. 2011’den bugüne kadar gelindiğinde 327 milyon Dolar’dan başlıyor bugün itibarıyla 230 milyon Dolar. Biz geldiğimiz noktada Riva projesinden oluşturduğumuz yaklaşık 90 milyon Dolar’lık geliri buraya yatırdığımız için bu buraya indi. Riva’yı da şöyle yaptılar, borçları artırdılar seviyesindeki konuşmayı reddediyorum.”

”MAĞAZACILIK GALATASARAY’IN ÇOK ÖNEMLİ BİR ASETİ” 
“Mağazacılıkta sadece kar-zarar hanesine bakmamak lazım. Mağazacılıkta zarar gözüküyor ama bugün itibarıyla Mağazacılık Galatasaray’ın çok önemli bir asetidir. Bu manada da çok önemli gelişmeler olmuştur. Bu sene Mağazacılık kar edecek ve bizim 31 Mayıs 2018’deki hedefimize büyük destek verecek.”

“2018 MAYIS ÇOK KRİTİK BİR TARİH”
Sportif AŞ için 2018 Mayıs çok kritik bir tarih. Bu, göreve geldiğimizden beri belli bir olay. Sabah, akşam, gece, gündüz bununla yatıyor bununla kalkıyoruz. Biz hepimizin Galatasaray için iyi düşünceler beslediğimizi, Galatasaray’ın iyi olması düşüncesinden başka bir düşünce beslediğimizi zannetmiyorum. Bugünkü yönetimin ihtiyacı olan hususlardan biri şu; biz 31 Mayıs 2018’in ehemmiyetini en az sizin kadar idrak etmiş durumdayız. Yapılması geren şeyleri de yapıyoruz. Lütfen bize konuşmalarınızla, destek verin. Biraz sabırlı olalım. 31 Ağustos 2017, 3. periyodun dönem sonu. Bunun sonuçlarını zannediyorum ekim ya da kasım Divan Toplantısı’nda açıklayacağız. Bu raporları gördükten sonra her türlü konuda tartışmaya açığız. Ama lütfen, bu raporların orta çıkmasına yayınlanmasına kadar destek olalım. Ve mümkün olduğu kadar da bunu tartışmayalım. Çünkü borsaya koteli bir şirketiz. Ben sınırlı konuşmak zorundayım. Çünkü hisse değerlerimiz bundan 2-3 hafta öncesine bakıldığı zaman bayağı değerli gözükmektedir. 

“UEFA’DAN RANDEVU BEKLİYORUM”
“Biz UEFA ile görüştük, gittik. Galatasaray’ın mali tabloları böyle dedik. Bizim, ikinci bir disipline ihtiyacımız olduğu düşüncesiyle 2017-2018 sezonundan başlayan bir anlaşma yapalım diyerek konuştuk. Olumlu karşıladılar. Hatta Eylül sonu, Ekim ayı itibarıyla da kendilerinden randevu bekliyorum. 3 ya da 4 yıllık bir anlaşma yapmak istiyorum. Gelen yönetimlerin bu anlaşmalar çerçevesinde büyük devalüasyonlara sebebiyet vermeyecek şekilde kulübü yöneteceklerini inanıyorum.” 

“POLİÇENİN İÇERİĞİ DEĞİŞECEK”
“Sporcuları sigorta ettirmek gereği var. Geçmişte kulüpte bir şey dikkatimi çekti. Bir sigorta poliçesi vardı, kulüpte bununla ilgili. Getirin bakalım dedim, okudum. Sporcu sahada sakatlanırsa uzun süre uzak kalırsa bir şey almıyorsunuz. Sporcu sahada Allah saklasın ölürse bir şey almıyorsunuz. Saha dışında, özel hayatında sakatlanırsa bir şey alamıyorsunuz. Sporcu sadece özel bir işi için arabayla ya da uçakla seyahat ettiği zaman size beli bir miktarda para ödeniyor. Sigorta Şirketi’ni çağırdım konuştum. Böyle bir poliçe olur mu? Bizim en çok ihtiyacımız olan husus sporcunun sahada oynamadığı zamanda ödeyeceğimiz paranın bize sigorta tarafından ödenmesi. Bir şirketle konuştuk bize sporcu başına aşağı yukarı 1.5, 2 milyon Dolar getirdi. Dedim, olmaz bu. Şimdi Galatasaray Spor Kulübü üyesi olan bir arkadaşımızla bunu irdeliyoruz, Bunu yapacağız. Ama şunu düşünmek lazım, poliçenin içinde ne var.” 

“SPOR YASASININ SONUNA GELİNDİ”
“Değerli Galatasaraylılar, Galatasaray’daki mali kriterlerin yapılandırılması, bunun tüzüğe girmesiyle ilgili bir çalışma başlatmıştık. Bu çalışmaları bizim tüzüğe ne şekilde koyabileceğimiz konusu hep soru işareti kaldı. Bunu bir şekilde koyalım diye harekete geçerken o zamanki Spor Bakanı ile konuştum, dedi ki ‘yasayı bekle, spor yasası geliyor, mevzuata göre tüzüğünüzü düzenlerseniz hiçbir sıkıntı olmaz’. Nitekim yarın konuyla ilgili Sayın Spor Bakanı’na bir ziyaretim var. Yeni aldığım görevle birlikte kulüp başkanlarıyla hep beraber gidiyoruz. En önemli konumuz bu. Spor yasasının herhalde sonuna gelindi.”

Google+ WhatsApp