Bakan Koca: 35 milyon doz aşıya ulaştık
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de yapılan toplam koronavirüs aşısının 35 milyon doza ulaştığını açıkladı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de yapılan toplam koronavirüs aşısının 35 milyon doza ulaştığını açıkladı.
Bakan Koca: Şu ana kadarki en yüksek günlük doza ulaşıyoruz: Bir günde 750 bin doz. Kısa süreliğine geçerli bir ilk.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşıda 40 yaşa kadar indiklerini, yüzde yüz katılım beklediklerini açıkladı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün en az 450 bin kişinin aşı randevusu olduğunu duyurdu.
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) işbirliği ile Türkiye’de koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşının Faz-3 çalışmalarında gönüllü başvuruları e-Nabız üzerinden başladı.
Bakan Koca: Kargo çalışanlarıyla kuryelerin aşılarına da yarın başlıyoruz. Artık iyice hızlandık.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Aşılamaya yarından itibaren 45 yaşa düşürüyoruz.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Covid-19 salgınında herkese 3'üncü doz aşı yapılmasını önermediklerini söyledi. Ceyhan, "Sağlık personeli yaptıkları iş açısından koronavirüs ile çok sık temas ettikleri, 2 doz Sinovac aşısı oldukları için 3'üncü doz Pfizer-BioNTech ile aşılanmalarını öneriyorum" dedi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, kısıtlamaların tamamen kaldırılmasının etkin aşılamaya bağlı olduğunu söyledi. Turan, "Şu an pek çok kısıtlama ortadan kalktı. Kısıtlamaların tamamen kaldırılması, eş zamanlı aşılama sürecinin devam etmesiyle de ilişkili. Etkin aşılama yapılırsa yaz sonunda yani eylül ayında ortaya çıkma ihtimali olabilecek hasta sayısı artışının önüne geçilmiş olunur" dedi.
Sağlık Bakanlığı'nın illere göre haftalık vaka sayısı haritası güncellendi. Son bir haftadaki verilere göre tüm illerde vaka sayılarında düşüş sürerken, en çok azalan iller Gümüşhane, Bilecik, Bayburt, Kocaeli ve Kırklareli oldu.
BEYİN ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Tucer, baş ağrısının önemine değinerek, “3 ayda fazla baş ağrısı çekenler, mutlaka doktora başvurmalıdır” dedi.
KAYSERİ Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal, ilaç kullanımıyla ilgili olarak, “65 yaş üzeri insanlarda yanlış ilaç kullanımına bağlı yan etkiler daha fazla görülüyor. En çok görülen yanlış doza bağlı etkilerdir. Koronavirüsle birlikte ilaç yükü çok arttığı için karıştırma daha fazla karşılaşılabilir” dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Biontech aşısı için artık kamu ve özel hastanelerle birlikte aile hekimlerimiz de devrede" dedi.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Göğüs ve Uyku Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nejat Altıntaş, 6 saatten az uykunun yetişkinlerde alzheimer, kanser ve kısırlık gibi hastalıklara yol açtığını, kilo vermeyi engellediğini söyledi.
Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Covid-19 aşılarında ilk 2 dozdan yaklaşık 6 ay sonra hatırlatma dozunu tek doz yapmak gerekeceğini söyledi. Balık, "Erciyes Üniversitesi'nde geliştirilen aşımız Çin aşısı ile aynı teknolojiye sahip yani inaktif aşıdır. Dolayısıyla Çin aşısı olan vatandaşlarımız 3'üncü doz olarak Erciyes Üniversitesi'nde üretilen aşımızı yaptırabilirler" dedi.