Elbis suyu Develi'nin sembollerinden oldu
KAYSERİ'nin Develi İlçesi'nde bulunan Elbiz suyunun, tarihte şifa kaynağı olarak kabul gördüğü belirtildi. İlçenin sembollerinden olan Elbiz, aynı zamanda yerli ve yabancı turistlerin uğra mekanları arasında yer alıyor
KAYSERİ'nin Develi İlçesi'nde bulunan Elbiz suyunun, tarihte şifa kaynağı olarak kabul gördüğü belirtildi. İlçenin sembollerinden olan Elbiz, aynı zamanda yerli ve yabancı turistlerin uğra mekanları arasında yer alıyor
Arkeolog Mehmet Kadri Sayılgan, yaptığı araştırmada ilçenin simgesi haline gelen Elbiz Suyu'nun, Romalılar döneminde şifa kaynağı olarak kabul edildiğini söyledi. Arkeolog Sayılgan, Hicri 1325 tarihli Ankara Vilayet-i Salnamesi’nde, Elbiz suyunun çevresinde bulunan havuzlar ve çevresindeki kulübenin, Sabıka-i Rum’dan birinin kızı için inşa edildiğine dair bir metnin bulunduğunu belirtti. Sayılgan, şöyle dedi:
"Aynı zamanda kaynaklarda, 1922 tarihinde bu havuzda toplanan su ile 1.5 saat mesafedeki Çomaklı Köyü'nden çıkarak üzeri örtülü halde gelen künklerle çeşmelere taksim edilen suyun içme suyu olarak kullanıldığından bahsedilmektedir. 19'uncu Yüzyıl sonlarında Kayseri'ye gelen seyyah Henry Fanshawe Tozer, eserinde bu havuzlarla ilgili geniş bilgi verir. Her iki havuzun Roma döneminde inşa edildiğini öne süren seyyah, halkın içme suyu olarak Elbiz ve Köşkpınar' da toplanan suları kullandığını ifade eder."
Arkeolog Sayılgan, Antik Elbiz Havuzları’nın yapımını şöyle anlattı:
"Geç Roma, Erken Bizans Dönemi'ne (1050) ait olan Elbiz Antik Havuzunu, Bizans krallarından biri, tek kızı için kuşatarak imar eder. Kralın (Elbiz) isimli kızı çok hassas olup sık sık hastalanmaktadır. Üzüntülü günlerine platonik aşkın hüznü de eklenince erimeye yüz tutan narin vücudu , ailesini telaş ve endişeye sevk etmektedir. Havuzun orta kısmına gelecek şekilde kızına şirin bir dinlenme kulübesi yaptıran babası, kulübenin bir ayağını kuzey- güney doğrultusunda uzanan ve su kaynağının hemen üzerinde bulunan, Horasan harçla sabitlenmiş dikdörtgen şeklindeki siyah bazalt taşın üzerine oturur şekilde planlamıştır. Narin kızın elinde lir ve çeşitli musiki aletleriyle kuş yuvasını andıran kulübesine sık sık gittiği, nağmeler ve söylenen şarkıların ahengiyle gönlünce hoş dakikalar geçirdiği, üzüntü ve sıkıntılarını hafifletmeye çalıştığı yönündeki bilgiler antik mitolojik kaynaklarda yerini bulur."
Arkeolog Sayılgan, Elbiz Havuzu’nun Erciyes dağından gelen kar sular ile beslendiğini, suda kirecin yok denecek kadar az bulunduğunu ekledi.