DÜNYADA İLK KEZ KARA CANLISININ FOSİLİ YAMULA BARAJI’NDA SU ALTINDA BULUNDU

DÜNYADA İLK KEZ KARA CANLISININ FOSİLİ YAMULA BARAJI’NDA SU ALTINDA BULUNDU

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle, Kayseri’de fillerin atası olarak bilinen kara canlısı fosili Yamula Barajı’nda suyun altında bulunarak, görüntülendi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kayseri’nin dünyaca tanınan değerlerine bir yenisini daha ekliyor. Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle ve Obruk Mağara Araştırma grubunun katkılarıyla 7.5 milyon yıl öncesine ait fosiller su altında görüntülendi. Dünyada ilk kez bir kara canlısının su altında görüntülenmesi Büyükşehir Belediyesi’nin bilim insanlarına sağladığı katkının göstergesi olurken, bilim insanları da hem karada hem de su altında fosilleri birlikte değerlendirme imkânına kavuşmuş oldu.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi destekleriyle yapılan çalışmalarda Kayseri’nin kapıları dünya bilim tarihinin hizmetine sunuluyor. Yamula Barajı kıyısında en büyük ve tek parça halinde bulunan 7,5 milyon yıllık dev fosilden sonra, dünyada ilk olma özelliği taşıyan kara canlısı fosiline Yamula Barajı’nda suyun altında rastlandı. Su altı fotoğrafı konusunda yaptığı çalışmalarla dünyaca tanınan Obruk Mağara Araştırma Grubu’ndan Ali Ethem Keskin ile Turkuaz Arama-Kurtarma ekibi tarafından su altında yapılan çalışmalar sonucu kara canlılarının fosiline ulaşıldı.

Kazı Ekibindeki akademisyenlerle birlikte yapılan değerlendirmeler sonucu kararlı bir şekilde su altı çalışmaları gerçekleştiren Ali Ethem Keskin,  fillerin atası olarak değerlendirilen kara canlısı fosilinin Yamula Barajı’nda suyun altında bulunmasından hemen sonra Büyükşehir Belediyesi’nin davetiyle araştırmalar için bölgeye geldiğini belirtti.

Daha önceleri deniz canlıların deniz altında fosilleri bulunduğunu söyleyen ancak su altında bulunan fosilin kara canlısı olarak dünyada ilk olma özelliğini taşıdığına dikkati çeken Keskin, “Buradaki ekip tarafından bazı örneklerin baraj suyunun altında olduğu tespit edildi. Dolasıyla biz Obruk Mağara Araştırma grubu olarak benim su altında çalışmalarım olduğu için haber verdiler. Ben de İstanbul’dan geldim. Bu fosillerin büyük bir kısmı su üstündeydi. Kıyıya yakın bir bölgede ancak yakın zamanda bazı örneklerinde yani baraj suyu altında olduğu tespit edildi. Benim yaptığım çekimlerden hangi parçanın hangi türe ait olduğunu tespit edebiliyorlar. Mesela ayak kemiği var. Ancak, bu örnekler parçalanmış suyun altında kaldığı için deformasyonla uğramış olabilir” dedi.

“DÜNYADA İLK OLMA ÖZELLİĞİ VAR”

Dünyada bir ilk olma özelliği olduğunu ve bu özelliğin vurgulanması gerektiğini söyleyen Keskin, “Bunu vurgulamam lazım. Daha önce deniz canlılarının deniz altında fosilleri bulundu ama dünyada ilk kez, bir kara canlısının fil atasına ait olduğu tahmin edilen canlıların fosilleri görüntüsü ilk defa çekiliyor’’ diye konuştu.

Google+ WhatsApp