Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Yolları
Prof. Dr. Aziz Ekşi: “Okulların açıldığı, soğukların yaklaştığı şu günlerde, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve vücut direncinin artırılması, bunun için de antioksidan bakımından zengin gıdaların daha fazla tüketilmesi önemlidir. Antioksidanca zengin gıdaların başında ise meyve ve meyve suyu gelir.”
Eylül ayının ikinci yarısına girdik. Okulların açıldığı, soğukların yaklaştığı bir dönemdeyiz. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve vücut direncinin artırılması, bu dönemde daha da önem kazanıyor.
Antioksidan içeriği güçlü gıdaların tüketiminin özellikle bu dönemde önem kazandığını belirten Lefke Avrupa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Ekşi, bu tür güçlü gıdalar olarak, meyve ve meyve sularını önerdi.
Nar ve Portakal İlk Akla Gelen
Meyve ve meyve suyunun antioksidan gücünün, daha çok A ve C vitamini ile polifenolden kaynaklandığını dile getiren Aziz Ekşi, “Polifenol, aynı zamanda meyveye rengini ve burukluğunu kazandıran maddedir” dedi ve devamla şunları söyledi: “Antioksidan deyince akla gelen meyve ve meyve suyu nar ve portakal. Oysa her çeşit meyve suyu az veya çok antioksidan içerir.”
Vişne Suyunun Antioksidan Kapasitesi Nar Suyuna Yakın
Vişne suyunun antioksidan kapasitesinin, nar suyuna yakın olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ekşi, “Dolayısı ile vişne suyu, antioksidan deyince öncelikle hatırlanması gereken bir meyve suyudur. Bunun gibi erik suyu ile siyah üzüm suyu da antioksidanca zengindir. Kuşkusuz diğer meyve suları da antioksidan içerir” dedi.
Meyve Suyu Dengeli Beslenmeye Katkıda Bulunur
Ambalajlı, yüzde 100 meyve sularının, meyveye en yakın içecek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ekşi, “Meyve suyunun avantajı, mevsim sınırlarını aşması, her mevsim bulunabilmesidir. Meyve suyu, meyvenin besin ögelerini ve lezzetini yetişmediği mevsimlere de taşır ve böylece dengeli beslenmeye katkıda bulunur” dedi.
Meyve Oranına Bağlı Olarak, Nektarlar da, Zengin Antioksidan Kaynağı Olabilir
Prof. Dr. Aziz Ekşi, %25-99 oranında meyve içeren meyve nektarlarının, içerdikleri meyve oranına bağlı olarak zengin bir antioksidan kaynağı olabileceğini de sözlerine ekledi ve şöyle konuştu: “Şeftali ve kayısı koyu kıvamından, vişne ise ekşi tadından dolayı daha çok karışık meyve suyu ya da meyve nektarı olarak işlenir. Yüzde 100 meyve suyunun meyveye en yakın içecek olması gibi, meyve nektarı da yüzde 100 meyve suyuna en yakın içecektir. Dolayısı ile, meyve oranı yüksek meyve nektarları, yüzde 100 meyve suları kadar olmasa da, meyve oranına bağlı olarak antioksidan açısından güçlüdür.”
Potasyumu İhmal Etmeyin
Meyve suyunun, A ve C vitamini gibi potasyum minerali açısından da oldukça zengin bir kaynak olduğunu söyleyen Aziz Ekşi, “Meyve suyunu sağlıklı beslenme açısından önemli kılan özelliklerden biri de budur. Potasyum, kasların normal fonksiyonuna, kan basıncının korunmasına ve vücudun su dengesine ve egzersiz sonrası su kaybının giderilmesine katkıda bulunur. Başta vişne, portakal, şeftali ve kayısı olmak üzere çoğu meyve suyu, yüksek oranda potasyum içeriyor.Dolayısı ile 1 bardak (200 mL) meyve suyu, günlük potasyum gereksiniminin yaklaşık %10’unu karşılıyor” dedi.