Asrın projesi hizmete girdi
Dünyada ilk kez uygulanan, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte askıda borularla 80 kilometre uzunluktaki ‘KKTC Su Temin Projesi’, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ahmet Davutoğlu, KKTC Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu’nun katılımıyla Mersin'in Anamur ilçesinde düzenlenen törenle hizmet vermeye başladı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) su ihtiyacını karşılamak üzere 2011 yılında yapımına başlanan ve ‘asrın projesi’ olarak adlandırılan ‘KKTC Su Temin Projesi’nde mutlu sona bugün ulaşıldı. Dünyada ilk kez uygulanan ve ‘asrın projesi’ olarak adlandırılan Mersin’in Anamur ilçesindeki Alaköprü Barajı’ndan Girne’deki Geçitköy Barajı’na denizden su taşıyacak projenin açılış töreni, Anamur Şehir Stadyumu’nda yapıldı. Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Başbakan Davutoğlu, KKTC Başbakanı Kalyoncu ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu katıldı.
Törende konuşan Başbakan Davutoğlu, göğsümüzü kabartan bir projenin açılışını gerçekleştiriyor olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, dünya çapında bir eseri kullanıma açtıklarını söyledi. Anadolu ile KKTC'nin su gibi aziz proje ile bir kez daha birbirine kavuştuğunu, bir kez daha kenetlendiğini dile getiren Davutoğlu, "Türkiye ile KKTC arasında dünyada bir benzeri olmayan, örnek, numune, mucizevi bir eserle muhteşem bir su köprüsü kuruyoruz. Girne'yi Anadolu'ya bu kez su ile bağlıyoruz. Kıbrıs için canını feda eden şehitlerimize feda olsun. Onlara rahmet diliyoruz. Ve buradan onların manevi huzurunda diyoruz ki, sizler bir yaz sabahı, bir temmuz sabahı Kıbrıs'a giderken canınızı feda etmek için gittiniz. İşte şimdi ana vatandan yavru vatana biz sizin adınızı anarak Anadolu'nun suyunu götürüyoruz, mübarek olsun. O gün Girne'de hayatlarını feda eden şehitlerimize rahmet dilerken, bütün dünyaya haykırıyoruz; Türkiye ile Kıbrıs hiçbir zaman ayrılmayacak şekilde birbirine kenetlenmiştir ve Kıbrıs'ta artık Türkiye'nin suyu şırıl şırıl, bereket ve izzet götürecektir" dedi.
"HER ŞEYİ İLE MİLLİ, HER ŞEYİ İLE YERLİ, DÜNYAYA MEYDAN OKUYAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ"
Türkiye'nin son 13 yılda büyük atılımlar gerçekleştirdiğini vurgulayan Davutoğlu, iktidarları döneminde dünya ölçeğinde ilk olan pek çok eseri ülkeye kazandırmakla gurur duyduklarını ifade ederek, "Dünyanın üçüncü büyük tohum gen bankası, dünyada ilk defa iki kıtayı su tüneli ile birleştiren Melen projesi, İstanbul'da dünyanın en büyük yolcu kapasitesine sahip 3. hava limanı, Avrupa'nın ilk, Türkiye'nin ilk, dünyanın ise üçüncü denize inşa edilen Ordu-Giresun Havalimanı, dünyaya parmak ısırtan bir eser olarak Marmaray projesi, İstanbul Boğazı, Avrasya Tüneli, dünyanın en uzun 4. asma köprüsü olacak olan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü, dünyanın en uzun demiryolu geçişine sahip olacak Çanakkale Köprüsü. Çanakkale şehitlerine de bir selam gönderiyoruz buradan. Onların kan döktüğü Çanakkale, Gelibolu artık köprü ile birbirine bağlanıyor. 20 Temmuz'da şehit düşenler bugün bu törene şahittir. Çünkü bizim inancımıza göre şehitler ölmez ama bazı gafiller onları bilemezler. İşte bu eseri o şehitlerimize armağan ediyoruz. Son 13 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığından bugüne kadar, öncülüğü ile iradesi ile ve hükümetlerin sağlam duruşu ile dünya rekorları kırdık. Büyüdük, ilerledik, güçlendik, milli piyade tüfeği, milli savaş gemisi, milli aşısı, milli helikopter, milli tank, milli eğitim uçuşu, dün gece de 4B uydusunu uzaya fırlattık. İşte her şeyi ile milli, her şeyi ile yerli, işte dünyaya meydan okuyan Türkiye Cumhuriyeti Devleti" diye konuştu.
"ORGANİZE BİR TERÖR SALDIRISI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"
Bütün bu projelerin barış projesi olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Bu projeler adalet ve huzur projesidir. Bir ülkeye huzur ve istikrar hakim olduğunda neler yapılabileceğini dünya aleme gösterdik. Bugün organize bir terör saldırısı ile karşı karşıyayız. Bu büyük başarılar, dünya çapındaki bu eserlerimiz, Türkiye'nin büyüme iradesi terör eliyle durdurulmak isteniyor. 7 Haziran'dan sonra bir yönetim boşluğu olduğunu zanneden terör odakları PKK, DEAŞ, DHKP-C hepsi birden saldırdılar. Bu vesile ile bir kez daha terörün aramızdan aldığı vatandaşlarımıza, terörle mücadele ederken şehit olan güvenlik güçlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, yakınlarına sabır, yaralılara acil şifa diliyorum. Bir kez daha vurgulamak istiyorum, kim hangi adi planı yaparsa yapsın Türkiye, terörün ve teröristlerin emellerine asla geçit vermeyecektir. Dün Bursa'da da söyledim. Birileri bizi sindirmek isteyebilir, birileri bizi korkutacağını düşünebilir. Ama biz söylüyoruz, dün Bursa'da idik, bugün Anamur'dayız, öğleden sonra Kayseri'de, yarın Kocaeli'de, daha sonra Trabzon'da, salı günü de Van'dayız. Ülkemizin her yerinde dimdik ayaktayız."
Konuşması 'Yörük Ahmet' ve 'Anamur seninle gurur duyuyor' sloganlarıyla kesilen Davutoğlu, teröre verilecek en büyük cevabın Yörükler ve Türkmenlerin, Kürt ve Türk hep birlikte yavru vatanı anavatana bağlayan büyük projeler ile bu projelerden yükselen mesajlar olacağını söyledi. Bugün açılışı yapılan KKTC Su Temin Projesi ile Anadolu'nun suyunun KKTC'ye ulaştığını ifade eden Davutoğlu, "Bunun için başından bu yana projesi takip eden Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Adayı deniz altından Türkiye'ye bağlayan bu proje, Türkiye'nin iradesinin ne denli önemli eserler ortaya koyabileceğini bir kez daha dünyaya göstermiştir. Su Temini Projesi sayesinde Anamur'daki Drogan Çayı'ndan Geçitköy'e yılda toplam 75 milyon metreküp içme ve sulama suyu tedarik ediyoruz. Bu proje Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin, soydaşlarımızın su sorununu ortadan kaldıracak. Saygıdeğer KKTC Cumhurbaşkanı, Başbakanı, biliniz ki, gönlümüz ne zamana kadar beraberse artık Toroslar'dan gelip suyumuz da öylesine beraber olacak. Proje ile sadece Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin ekonomik ve beşeri kalkınmasına katkıda bulunmakla kalmıyoruz, aynı zamanda Ada'nın tamamının daha müreffeh bir geleceğe adım atmasını sağlıyoruz. Anamur'da inşa ettiğimiz Alaköprü Barajı, gerek KKTC, gerekse Anamur için can suyu olacaktır. Alaköprü Barajı'nda temin edilecek su ile Anamur'da sulanacak arazinin sulama şebekesinin ihale süreci de bu hafta başlıyor. Anamur'da 83 bin 600 dekar zirai alana su verilecek" ifadesini kullandı.
"GEÇMİŞTE ADA'YA HUZUR VE BARIŞI GETİRDİK, ŞİMDİ DE HAYAT ANLAMINA GELEN SUYU GETİRİYORUZ"
Bu projenin Türkiye ile KKTC arasında kıyamete kadar sürecek bir gönül köprüsünün nişanesi olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Alaköprü Barajı'ndan alınan yıllık 75 milyon metreküp su, Türkiye tarafı 24 kilometre, deniz geçişi 80 kilometre, KKTC tarafı da 3 kilometre olmak üzere 107 kilometre uzunluğundaki boru hattı ile KKTC Geçitköy Barajı'na aktarılacak. Oradan da tüm Kıbrıs'a dağıtılacak. Hayata geçireceğimiz proje ile yer altı ve yüzeysel su kaynakları kısıtlı olan KKTC'de 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacağız. Ayrıca 70 bin dekarlık alanda zirai sulama yapılmasını sağlayacağız. Bu devasa projemiz, içme su arıtma tesisi ve dağıtım hatları dahil 1.6 milyar liraya mal oldu. Bugün Akdeniz için Türkiye için Kıbrıs Adası için KKTC için tarihi bir gün. Dünyanın en büyük harikalarından birini hayata geçiriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak geçmişte Ada'ya huzur ve barışı getirdik, şimdi de bütün canlılar için hayat anlamına gelen suyu getiriyoruz. Bugün Kıbrıs'ta iki halkın yan yana güvenli ve refah içerisinde yaşayabileceği inancımızı koruyoruz ve buna yönelik politikalar, hizmetler ve yatırımlar geliştiriyoruz. Bu vesile ile Ada'ya getirdiğimiz suyun barış için de can suyu olacağına inanıyorum. Hem barış suyu, hem can suyu hayırlı olsun. Doğan kaynakların paylaşımı konusunda büyük çatışmaların yaşandığı bölgemizde en değerli kaynak olan suyu bir barış projesi olarak Kıbrıs'a getirmek, hem Türkiye hem de KKTC için büyük bir başarıdır. Kıbrıs'ta çözüm fikrine kararlılık ve samimiyetle bağlı olduğumuzu bir kez daha ortaya koyuyoruz. Türkiye, mevcut müzakere sürecinin bir an evvel adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözümle neticelenmesini samimiyetle temenni etmektedir. Ülkemiz ile KKTC ile arasındaki istişare artarak devam edecektir. Bilinsin ki, Kıbrıs'ın güneyindeki doğalgaz kaynaklarının sadece Rumlara ait olduğunu iddia edenler bugün buradan tarihi bir ders alsın. Biz diyoruz ki, bu giden su bütün Kıbrıs'a barış suyu olsun, adalet suyu olsun" dedi.
ANAMUR'A MÜJDELER
Başbakan Davutoğlu, konuşmasında aynı zamanda Anamur'a müjdeler de verdi. Devlet Hastanesi'ni gelecek yıl tamamlayacaklarını dile getiren Davutoğlu, "Anamur-Ermenek yolunu açıp oradan Taşkent'e bağlayacağız inşallah. Akdeniz, Toroslar üzerinden Konya Ovası'na bağlanacak. Anamur'a hizmetin en iyisini getirmek, boynumuzun borcu olsun inşallah. Anamur kapalı devre sulama sistemi ihalesi tarihe alındı, hayırlı olsun. Ayrıca Anamur iskelesini yeniliyoruz. Anamur'a gümrük müdürlüğü kuruyoruz, Akdeniz Sahil Yolu, Anamur-Ermenek yolları ile Anamur'u hem Toroslar'a hem Antalya'ya hem Mersin'e bir köşe noktası, bir kavşak ilçe olarak bağlıyoruz. Bu proje ile birlikte toplam 7 bin 525 kişiye ilave istihdam imkanı sağlayacağız, 80 milyon lira net gelir imkanı sağlayacağız. İşte Türkiye'ye, Anamur'a böyle bereket getiren suyumuz, Kıbrıslı kardeşlerimiz için de aynı bereketi taşıyor" diye konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise proje hakkında bilgi verdiği konuşmasında, KKTC Su Temin Projesi'nin mimarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi. Eroğlu, Akdeniz Bölgesi için büyük bir proje hazırladıklarını da belirterek, 8 ili kapsayacak Akdeniz Gelişim Projesi'nin hayata geçirileceği müjdesini verdi. Eroğlu, bu projede 3 bin 724 tesisin yer alacağını ve 2019 yılına kadar 37 milyar lira harcanacağını belirtti.
PROJE KKTC’YE CANSUYU OLACAK
Dünyada ilk kez uygulanan deniz geçişi 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda bin 600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattı ile KKTC’ye su taşıyacak proje kapsamında Mersin’in Anamur ilçesinde Alaköprü Barajı, Girne’de de Geçitköy Barajı inşa edildi. İçmesuyu arıtma tesisi ve dağıtım hatları dahil 1 milyar 650 milyon liraya mal olan projeyle Alaköprü Barajı’ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, Türkiye tarafı 24 kilometre, deniz geçişi 80 kilometre ve KKTC tarafı 3 kilometre olmak üzere toplam 107 kilometre uzunluğundaki boru hattıyla KKTC Geçitköy Barajı’na aktarılacak.