Ayvalık´ta 10. Uluslar Arası Zeytin Hasat Günleri

Balıkesir´in Ayvalık ilçesinde, Belediye, Ticaret Odası ve Ziraat Odası´nın işbirliğiyle gerçekleştirilen Ayvalık Zeytin Hasat Günleri´nin bu yıl 10.´su düzenlenecek. Ayvalık Ticaret Odası Salonu´n

Balıkesir´in Ayvalık ilçesinde, Belediye, Ticaret Odası ve Ziraat Odası´nın işbirliğiyle gerçekleştirilen Ayvalık Zeytin Hasat Günleri´nin bu yıl 10.´su düzenlenecek.
Ayvalık Ticaret Odası Salonu´nda ATO Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı ve tertip komitesi tarafından yapılan açıklamada, 10. kez düzenlenen Hasat Günleri´nin bu yılki sloganının, zeytinyağının insan sağlığına önemli katkısına dikkat çekmek ve bu yolla ülkemizdeki zeytinyağı tüketimini artırmak amacıyla, "Zeytinyağı, Hayat Bağı" olarak belirlendiğini kaydedilerek, etkinlikler için tüm hazırlıkların tamamlandığı açıklandı.
ATO Başkanı Kantarcı, geçmiş yıllarda kullanılan ve hafızalardaki yerini koruyan "Zeytin Altından Değerlidir", "Zeytinimi Seviyorum", "Ortak İstek, Zeytine Destek", "Zeytinyağı: Türkiye´nin Milli Yağı" gibi sloganlarında unutulmadığını vurgulayarak, "Artık gelenekselleşen Zeytin Hasat Günleri´nin önemli hedefleri var. Birincisi, Ayvalık zeytin ve zeytinyağının dünyaca ünlü kalitesine dikkat çekerek zeytinyağımıza yeni pazarlar kazandırmak ve ülkemizdeki zeytinyağı tüketimini artırmaktır" dedi.
HASAT GÜNLERİ İÇİN AYVALIK´A HER YIL ÇOK SAYIDA KONUK GELİYOR
Hasat Günleri kapsamında kurulan Zeytinyağı Pazarı´nın bu konuda gerçekten önemli bir işlev kazanmış olduğuna işaret eden Kantarcı, "Özellikle yeni hasat yağların satışa sunulduğu bu Pazar hiç kuşkusuz, dünyaca ünlü Ayvalık zeytinyağının adını çok daha geniş bir alana yayarak bilinirliğini ve dolayısıyla pazar payının artmasını da beraberinde getiriyor. Hasat Günleri´nin ikinci hedefi, bir Doğa, tarih, mimari ve lezzet kenti olarak kendine özgü güzellikler barındıran Ayvalık´a, sadece Türkiye´nin değil dünyanın da dikkatini çekerek, kentteki turizm canlılığını daha da artırmaktır. Ayvalık, şenlik havasında geçen Hasat Günleri boyunca hemen her yıl çok sayıda konuk ağırlıyor. Sektörden yerli ve yabancı isimler, Ayvalık´ın ulusal ve yerel markaları, usta gazeteciler, deneyimli televizyoncular, zeytinyağına ilgi duyan yazarlar, gurmeler, sanatçılar, paylaşımları ve katkılarıyla şenliğe önemli katkı sağlıyor. Bu yıl uluslararası bir perspektif kazanan Zeytin Hasat Günleri´nin programı da, bundan önceki dokuz şenlikte olduğu gibi halkın daha yoğun katılımı hedeflenerek hazırlandı. Bir başka deyişle herkesin kucaklanması amaçlandı" ifadelerini kullandı.
Hasat Günleri, 31 Ekim 2014 Cuma günü saat 10:30´da, Ayvalık Bandosu eşliğinde Cumhuriyet Meydanı´ndaki Belediye otobüsleri duraklarından start alacağını söyleyen Kantarcı, "Zeytine Minnet" adını taşıyan yürüyüşün hemen ardından Cumhuriyet Meydanı´nda Ayvalık Zeytinyağı Pazarı´nın açılacağının altını çizdi.
Aynı gün, artık Hasat Günleri´nin simgelerinden biri haline gelen balık-ekmek ikramı yapılacağını belirten Kantarcı, "Geçen yıllarda Siirtli ve Erzurumlu öğrencilerin ağırlandığı şenlikte bu kez Balıkesir Çocuk Yurdundan gelecek küçük konukların Ayvalık´ta geçirdikleri süre içinde öncelikle Ayvalık´ı ve zeytini/zeytinyağını tanıma imkanı bulacaklardır" dedi.
HASAT TÖRENİ MURATELİ KÖYÜNDE YAPILACAK
10. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri çerçevesinde düzenlenecek geleneksel Hasat Töreninin, bu yıl Murateli köyündeki zeytin bahçesinde, 1 Kasım 2013 Cumartesi günü yapılacağını kaydeden ATO Yönetim Kurulu Başkanı ve ATO Başkanı Kantarcı, Törene konukların yanı sıra bütün Ayvalıklıların da davetli olduğunun altını çizdi.
Katılanlara çeşitli ikramların yapılacağı buluşmada bu yıl ilk kez zeytin toplama yarışmasının düzenleneceğini belirten Kantarcı, Ayvalık´ın çeşitli köşelerinden, değişik yaş gruplarındaki çocukların sunacağı dans, drama, resim ağırlıklı Zeytin Çekirdekleri gösterisi ve Albatros grubunun konseri ile şenliğin tam bir karnaval havasında geçeceğine de inandıklarını söyledi.
Şenlik programında söyleşilerin yanı sıra, her yıl olduğu gibi zeytinciliğin yaşadığı sorunların tartışıldığı ve çözüm önerilerinin sunulduğu aktiviteler de yer alacağını kaydeden Kantarcı, "Örneğin, İsmet İnönü Kültür Merkezi´nde `Zeytinyağı: Hayat Bağı´ başlıklı bir panel düzenlenecek. Moderatörlüğünü UZZK Başkanı Ümmühan Tibet´in üstleneceği Panelin konuşmacılarının ise; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yrd./ICO Başkanı Neşet Akkoç, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, QV Ekstra International Başkanı Soledad Serrano ve Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği Başkanı Enrico Lupi olacaktır. Bunların yanı sıra da10. Ayvalık Zeytin Hasat Günleri´nde, Midillili ve Türk fotoğrafçıların fotoğraf sergisi ve bir de Bez Bebek Sergisi gerçekleştirilecek. Ayrıca profesyonel ve amatör sporcuların birlikte katılacağı bir yürüyüş yarışması düzenlenecek" diye konuştu.
(ŞK)

28.10.2014 18:42:32 TSI

Google+ WhatsApp