Engelli Bireyler İstihdama Katılmak İstiyor

Engelli Bireyler İstihdama Katılmak İstiyor

3 Aralık Dünya Engelliler Günü programında açıklamalarda bulunan Anadolu Ortopedik Engelliler Derneği Genel Başkanı Efdal Özkartal, engelli bireylerin günlük yaşam aktivitelerini yerine getirmekte ve hayatın akışına katılımda zorluklar yaşadığını söyledi. Engellilerin en büyük sıkıntılarından birisinin de istihdamda yeterli sayıda olamamaları olduğunu kaydetti.

3 Aralık; Birleşmiş Milletler teşkilatının 1992 yılında almış olduğu karar sonrası tüm dünyada kutlanan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda program düzenlendi. Vali Şehmus Günaydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Anadolu Ortopedik Engelliler Derneği Genel Başkanı Efdal Özkartal, Zihinsel Yetersiz Engelli Çocukları Yetiştirme Derneği (ZİÇEV) ve Zihinsel Engellerin Eğitimi Rehabilitasyonu ve İstihdamı Derneği Başkanları, engelli bireyler ve vatandaşlar katıldı. Programda açıklamalarda bulunan Anadolu Ortopedik Engelliler Derneği Genel Başkanı Efdal Özkartal, engelli bireylerin sosyal ve toplumsal hayatta istihdam sağlamasına yönelik farkındalık günü olduğunu söyledi. Özkartal, “Engelli bireyler bir başkasına fazla ihtiyaç duymadan kendi günlük yaşam aktivitelerini rahatlıkla yerine getirebilme imkânlarına sahip olmalıdır. Ayrıca engelliliğin en aza indirilmesi için koruyucu tedbirlerin de alınması konusunda devletimiz ve ilgili kurumlar azami gayret göstermeli “ diye konuştu.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da, “3 Aralık inşallah engellerin kalktığı, engelsiz bir yaşam tarzının hayata geçirildiği bir gün olması temennisiyle, bu anlamlı günde farkındalık oluşturmak. Elbette yerel yönetimler olarak bu konuda yaptığımız çalışmaların önemli olduğunu ama yeterli olmadığını daha fazlasını inşallah yapma yolunda iş birliği halinde gayretler göstereceğimizi buradan belirtmek istiyorum” dedi.

 

‘RAMPALARIN ÖNÜNE ARAÇ KOYANLAR BİZİ DÜŞÜNSÜN’

 

Engelli birey Fatma Sadıç da, “Bir buçuk yaşındayken engelli oldum, çocuk felci geçirdim. Sadece bizi bir gün değil, her gün bilmelerini, anmalarını isteriz. Bizim isteklerimiz de var. Özellikle rampaların önüne araç koyan kişilerin insan olmalarını istiyoruz” diye konuştu. 

 

Bir diğer engelli birey Semra Tatay ise, “2 çocuk annesiyim. Hem anneyim hem de engelliyim. Benim en büyük sıkıntım istihdamın olmaması. İstihdam sağlanmasını itiyorum” dedi.

Google+ WhatsApp