Kayseri’de 8 Mart Kadınlar Günü yürüyüşü
Kayseri’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Kayseri Kadın Platformu tarafından yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşün ardından platform adına açıklama yapan Sema Karaoğlu, “2026 yılının ilk ayında 22 kadın öldürüldü, 14 kadının ölümü ise şüpheli olarak kayıtlara geçti. Bu tablo tesadüf değildir. Bu durum ihmallerin, politika boşluklarının ve sistematik cezasızlığın sonucudur” dedi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Kayseri Kadın Platformu üyeleri bir araya geldi. Yüzlerce kadın ellerindeki pankartlarla Cumhuriyet Meydanına yürüdü. Platform adına açıklama yapan Sema Karaoğlu, 8 Mart’ta bir araya geldiklerini belirterek, farklı kurum ve görüşlerden kadınların ortak talepler etrafında buluştuğunu söyledi. Kadınların yaşadığı eşitsizlik ve adaletsizliğin ortak bir sorun olduğunu vurgulayan Karaoğlu, dünyanın herhangi bir yerinde kadın özgür değilse hiçbir yerde kadınların özgürlüğünün tam anlamıyla sağlanamayacağını ifade etti.
Kadın haklarının evrensel olduğunu belirten Karaoğlu, Türkiye’de kadın cinayetlerinin artmaya devam ettiğini dile getirerek, “Kadın cinayetleri durmuyor. Günde en az bir kadın katlediliyor. 2026 yılının ilk ayında 22 kadın öldürüldü, 14 kadının ölümü ise şüpheli olarak kayıtlara geçti. Bu tablo tesadüf değildir. Bu durum ihmallerin, politika boşluklarının ve sistematik cezasızlığın sonucudur” dedi.
Kadınların kazanılmış haklarının hedef alındığını savunan Karaoğlu, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması ve 6284 sayılı kanunun etkisizleştirilmesine yönelik tartışmaların kadınların yaşam hakkını tehdit ettiğini belirtti. Kadınların yıllar süren mücadeleyle elde ettiği hakların geri alınamayacağını söyleyen Karaoğlu, “Kadınların yaşam hakkı pazarlık konusu yapılamaz” diye konuştu.
Şiddetin yalnızca evlerde yaşanmadığını belirten Karaoğlu, kısa süre önce İstanbul’da bir öğretmenin öğrencisi tarafından öldürülmesini ve bir kadın ile çocuğunun yaşamını yitirdiği olayı hatırlatarak, kadın ve çocukların korunamadığını ifade etti. Kadın ve çocuklara yönelik ağır suçlarda soruşturmaların gerektiği gibi yürütülmediğini savunan Karaoğlu, “Kadınların ve çocukların yaşam hakkı devletin en temel sorumluluğudur. Kadınları korumak bir tercih değil, devletin yükümlülüğüdür” dedi.
8 Mart’ın aynı zamanda kadın emeğinin günü olduğunu dile getiren Karaoğlu, ekonomik kriz derinleştikçe işten ilk çıkarılanların kadınlar olduğunu, güvencesiz çalışmaya en çok kadınların itildiğini söyledi. Ev içi bakım yükünün de büyük ölçüde kadınların omuzlarında olduğunu belirten Karaoğlu, kadınların çalışsa bile eşit işe eşit ücret alamadığını ifade etti.
Kadın emeğinin görünmez kılınmasına karşı olduklarını belirten Karaoğlu, laik ve bilimsel eğitimin kadınların eşit yurttaşlık mücadelesinin önemli güvencelerinden biri olduğunu vurguladı. Kız çocuklarının eğitim hakkının tartışma konusu yapılamayacağını dile getiren Karaoğlu, kamusal eğitimin bilimsel ve tarafsız olması gerektiğini söyledi.
Kayseri Kadın Platformu olarak kadın cinayetlerine karşı mücadeleyi büyüteceklerini belirten Karaoğlu, kadın emeğinin görünür olması için çalışacaklarını, ekonomik eşitsizliklere karşı ses çıkaracaklarını ve laiklik ilkesini savunacaklarını ifade etti.
Kadın dayanışmasının önemine dikkat çeken Karaoğlu, Afganistan, İran ve dünyanın farklı yerlerinde yaşayan kadınlarla dayanışma içinde olduklarını belirterek, “Kadınların yaşam hakkı tartışma konusu değildir. Kadınların özgürlüğü pazarlık konusu değildir. Kadınların eşitliği ertelenemez. Susmayacağız, korkmayacağız, vazgeçmeyeceğiz” dedi.
