Yelkenoğlu Lisesi´nden "hilmi Yavuz´a Vefa" Paneli Kayseri

Gerçekleştirdiği sosyal ve kültürel faaliyetlerle büyük dikkat çeken Kayseri Özel Mustafa Yelkenoğlu Liseleri, dev bir buluşmaya daha ev sahipliği yaptı. Türk şiirinin günümüzdeki en önemli temsilcil

Gerçekleştirdiği sosyal ve kültürel faaliyetlerle büyük dikkat çeken Kayseri Özel Mustafa Yelkenoğlu Liseleri, dev bir buluşmaya daha ev sahipliği yaptı. Türk şiirinin günümüzdeki en önemli temsilcilerinden "Hilmi Yavuz´a Vefa" programı münasebetiyle okulda gerçekleştirilen panel ve söyleşi büyük ilgi gördü.
Yelkenoğlu Lisesi Sefure Boydak Kültür Merkezi´ndeki etkinliğe, Onur Konuğu Hilmi Yavuz´un yanı sıra edebiyatımızın usta kalemlerinden Vural Bahadır Bayrıl, Aydın Afacan, Ercan Yılmaz, Ali Günvar, Bülent Gündoğan, Ahmet Güner Sayar, Emel Demirezen ve Hüseyin Say ile davetliler ve okulun öğrencileri katıldı.
"Hilmi Yavuz´a Vefa" programının açış konuşmasını edebiyat öğretmenlerinden Hamdi Gülen yaptı. Kılıçaslan Eğitim Kurumları bünyesindeki okullarda sanata ve edebiyata büyük bir ilginin olduğunu dile getiren Hamdi Gülen, bu bağlamda da yıllardır önemli şair ve yazarları öğrencileriyle buluşturduklarını ifade etti. Açış konuşmasının ardından Hilmi Yavuz´un şiir anlayışının ele alındığı panele geçildi. Panelin moderatörlüğünü yapan Ercan Yılmaz: "Bu gün sizler, sadece Türk edebiyatının değil, Türk düşünce hayatının da usta ismi olan Hilmi Yavuz´u tanıyacaksınız. Şiir seçicilik gerektirir, hocayı okumak, Doğu ve Batı şiirine vakıf olmaktır." dedi. Vural Bahadır Bayrıl, Hilmi Yavuz şiirleri okumanın haz denizinde kulaç atmak gibi olduğunu vurgularken, Aydın Afacan, "Hilmi Yavuz´un şiirlerinde lirik şiirin toprağında sürülmüş bir iz bulacaksınız, hocaya şiirden giderseniz dünyanın ne kadar geniş olduğunu anlayabilirsiniz" şeklinde konuştu.
Ali Günvar, Hilmi Yavuz´un asla birilerini değiştirme amacını gütmediğini, onun tek amacının tekamül ettirmek olduğunu ifade ederken, Bülent Gündoğan da Hilmi Yavuz´un; çalışarak, üreterek, mücadele ederek gençlere de ışık tuttuğunun altını çizdi.
Panelin ardından kürsüye gelerek öğrencilerle bir söyleşi gerçekleştiren Hilmi Yavuz, "Şiir, günümüzde belki elli yıl öncesindeki kadar revaçta değil, roman ve öykü ilerlerken şiir geriye gidiyor, bu durum şiirin önemsizleşmesini gerektirmez, roman ve öykü ithaldir; şiir, bizim medeniyetimizin dilidir, şiiri geriye atmak medeniyeti dışlamaktır." dedi. Ahmet Haşim´in, Yahya Kemal´in, Behçet Necatigil´in, Asaf Halet Çelebi´nin şiirinde hem Doğu´nun hem de Batı´nın bir mutabakat bir örtüşme içerisinde olduğuna vurgu yapan Hilmi Yavuz, kendisinin de bu geleneği devam ettirdiğini dile getirdi. Türkçenin güzel kullanılmasına da dikkat çeken Hilmi Yavuz: "Söylediğiniz şey farklı anlaşılıyorsa siz o dile hakim değilsiniz, o yüzden maksadını aşan sözlerle boğuşuyoruz, üstelik bir de toplum olarak son zamanlarda çok ciddileştik, Türkiye´deki gerginliğin temelinde insanların birbirlerine sert ve acımasız davranması var" şeklinde konuştu.
Yaklaşık üç saat süren "Hilmi Yavuz´a Vefa" etkinliği, öğrencilerin sorularının cevaplanmasının ardından Özel Yelkenoğlu Liselsi Müdürü Hayrettin Kaya tarafından Hilmi Yavuz´a ve panelistlere plaket takdimi ile son buldu.
(AG-Y)

18.10.2014 13:11:18 TSI

Google+ WhatsApp