Ybem Tamamlayıcı Tıpta İlk Eğitim Merkezi Olmak İstiyor

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları´na yönelik faaliyetlerine bir yıl önce başlayan Süleyman Demirel Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi´nin bu alanda eğitim veren kuruluş olması için bekled

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları´na yönelik faaliyetlerine bir yıl önce başlayan Süleyman Demirel Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi´nin bu alanda eğitim veren kuruluş olması için beklediği Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği yayımlandı.
15 başlıkta uygulamaya izin veren Sağlık Bakanlığı, sertifika alan hekim ve diş hekimleri ile hekim gözetiminde bu uygulamaları yapabilecek sağlık çalışanları için şartları belirledi. SDÜ YBEM Tamamlayıcı Tıp Birimi Koordinatörlüğü´nün Türkiye´de bu alanda ilk eğitim merkezi olmak için başvurusunu Sağlık Bakanlığı´na yapacağı belirtildi.
SDÜ YBEM Tamamlayıcı Tıp Birimi Koordinatörü Dr. Sedat Yıldız, yayınlanan yönetmeliğin kendileri açısından sevindirici olduğunu söyledi. Yönetmelikte 15 uygulamadan bahsedildiğini belirten Yıldız, "Sağlık Bakanlığı 2023 yılı vizyonu içinde bu tedavilerin hastanelerde uygulanmasını istiyor. Ancak, uygulayacak kişilerin yetiştirilmesi gerekiyor. Bu eğitimi verme konusunda SDÜ YBEM şu anda en büyük aday. SDÜ YBEM Tamamlayıcı Tıp Birimi Eğitim Koordinatörlüğü oluşturulmuş ve hazırlıklara başlanmıştı. Şimdi Sağlık Bakanlığı´na bu alanda eğitim merkezi olma yolunda başvuru yapacağız. Şu an eğitim merkezi yetkisi almış bir kurum yok. Başvuru yapacak kurumlar olabilir ama en geniş anlamda başvuru yapacak kurumlardan biri SDÜ olacak" dedi.
Yönetmelikle tamamlayıcı tıp konusunda sertifikaya sahip hekim ve diş hekimi ve bunların gözetiminde diğer sağlık çalışanlarının, fizyoterapistlerin, hemşirelerin bu uygulamaları yapabilmesine imkan tanıdığına dikkat çeken Yıldız, "Isparta açısından bunun önemi eğitim merkezi olduğumuzda aynı zamanda uygulama merkezi olma şansına sahibiz. Isparta uygulama merkezi haline gelecek. Aynı zamanda Isparta, Türkiye´de hekimlerin geleneksel ve tamamlayıcı tıp konusunda eğitim alabileceği bir il olacak. Bu alanda talep eden her hekime eğitim verilebilecek" bilgisini verdi.
Yönetmelikte açıklanmayan noktalar olduğuna işaret eden Yıldız, "Eğitimlerin nasıl yapılacağı Sağlık Bakanlığı tarafından ayrı bir yönetmelik olarak yayınlanacak. Biz bu hafta Sağlık Bakanlığı´nın ilgili dairesiyle görüşmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda çalışmalar devam ediyor. Son bir yıldır başta YBEM Müdürü Fatih Cebeci olarak bu konuda çok efor sarfettik. Bir çok bilgilendirme toplantıları yapıldı. Bu hafta sonu Ankara´da da geniş kapsamlı bir toplantı yapılacak. Biz hazırız. Başvuru aşamalarında fiili anlamda bakanlık tarafından tanınan ilk kurum olmayı hedefliyoruz" dedi.
Isparta´da eğitim ve uygulama merkezi olması durumunda dünya ve Türkiye´den çok sayıda hekimin Isparta´ya geleceğini belirten Yıldız, şunları söyledi:
"Isparta ve çevre illerdeki vatandaşların çok daha uygun şartlarda geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarından yararlanma imkanı olacak. SDÜ YBEM Isparta´nın tanıtımında önemli bir merkez haline gelecek. Sağlık turizmi açısından özellikle iç turizmde çevre illerden Isparta´ya büyük talep olacak. Türkiye ve dünyadan isteyen her hekim burada eğitim alıp sertifikasını aldıktan sonra bu uygulamaları yapabilecek."

UYGULAMASINA İZİN VERİLEN YÖNTEMLER
Uygulanmasına izin verilen yöntemler ise akupunktur, apiterapi, fitoterapi, hipnoz, sülük uygulaması, homeopati, kayropraktik, kupa uygulaması, larva uygulaması, mezotarapi, proloterapi, osteopati, ozon, refleksoloji ve müzikterapi olarak ifade edildi.
(FK-SK-HO-Y)

28.10.2014 11:01:45 TSI

Google+ WhatsApp