Yaya Geçitleri Yayaların, Ya Kaldırımlar?

Yaya Geçitleri Yayaların, Ya Kaldırımlar?

Trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla İçişleri Bakanlığı tarafından ‘öncelik hayatın, öncelik yayanın’ sloganıyla başlatılan uygulama yaygınlaştırılmaya çalışılırken yayaların asıl hakkı olan kaldırımlara, araç park edilmesinin engellenememesi, uygulamayı eksik bırakan nokta olarak dikkat çekiyor.

‘Yaya Öncelikli Trafik Yılı’ ilan edilen 2019’da yaya geçitlerinde ve karşıdan karşıya diğer geçişlerde geçiş hakkı yayalara verilirken Kayseri’de başta Sivas Caddesi ve Mustafa Kemal Paşa Bulvarı olmak üzere çok sayıda cadde ve bulvarda kaldırımlara araç park edilmesi, yayaların kaldırımları rahat kullanmalarına engel oluyor.

Bir yandan şehirde yaşanan otopark sorununu gözler önüne seren bu durum, bir yandan da araç sürücülerinin bu konudaki toplumsal bilincinin ne kadar eksik olduğunu ortaya koyuyor.

KALDIRIMLAR İÇİN DE AYNI DUYARLILIK ŞART

Bilindiği üzere, Karayolları Trafik Kanunu'nun 74'üncü maddesinde yapılan değişiklikle, trafikteki can kayıplarının yaklaşık yüzde 23'ünü oluşturan yayalara yönelik önemli bir adım atıldı. Yapılan düzenleme ile "Yaya Öncelikli Trafik" anlayışı yasal bir zemine oturtuldu. Düzenleme ile artık araç sürücüleri, trafik polisi veya trafik ışığı bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken ‘yavaşlamak’, buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yaya varsa ‘ilk geçiş hakkını vermesi’ zorunlu hale geldi.

Bu olumlu uygulamaya ilave olarak kaldırımlara park ederek yayaların bu alanı rahat ve kolay şekilde kullanmasının önüne geçenler için de benzer bir duyarlılık gösterilmesi ve konuyla ilgili kurum ve kuruluşların çalışma yürütmesi bekleniyor.

Google+ WhatsApp