UMKE'nin Tatbikatı Gerçeğini Aratmadı

UMKE'nin Tatbikatı Gerçeğini Aratmadı

Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri(UMKE) Eğitim Tatbikatı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD), itfaiye ve polis ekiplerinin katılımıyla ‘UMKE temel eğitimi ve kurumlar arası iş birliği koordinasyonunun sağlanması’ amacıyla gerçekleştirilen tatbikat gerçeğini aratmadı.
UMKE, AFAD, itfaiye ve polis ekipleri tarafından Zümrüt mahallesinde bulunan bir evde doğalgaz sızıntısından dolayı meydana gelen patlamada yapılacak müdahalelerin tatbikatı yapıldı.
Yaklaşık 60 kişiden oluşan ekipler tarafından yangının söndürülmesi, güvenlik önlemlerinin alınması ve yaralılara müdahale edilmesi uygulamalı olarak gösterildi.
Tatbikat hakkında bilgiler veren Acil ve Afetlerde Sağlık hizmetleri Şube Müdürü Fatma Hasdıraz İlhan, “Türkiye’de toplam 21 bölge vardır. 81 ilde UMKE faaliyetlerini sürdürmektedir. Kayseri’de ise 133 personelimizle biz bu faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Bölge olarakta toplamda 237 personelimiz mevcuttur. Burada Nevşehir ve Niğde’den gelen gönüllü sağlık personeli arkadaşlarımıza ve Kayseri’den de sağlık personeli arkadaşlarımıza 20 kişiye UMKE eğitim faaliyeti düzenledik. Bu arkadaşlar 4 günlük bir eğitim gördü. Bugün eğitimin sonunu bu tatbikatla sonuçlandırdık. Tatbikatta Zümrüt mahallesinde bir patlama olduğu ve patlamanın doğalgaz sızıntısından meydana geldiği bunun üzerine iki binanın yıkıldığı ve binanın bir tanesinde bir yangın çıktığı görülmüştür. Tatbikat gereği yaralılar ekiplerce ambulanslara sevk edilmiştir. Yaklaşık 60 kişiyle bu faaliyeti gerçekleştirmiş olduk” dedi.
İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç ise tatbikat hakkında şunlar söyledi: “Bugün Kayseri’de bir UMKE tatbikatı gerçekleştireceğiz. UMKE ekibinin bir kurtarma senaryosunu gerçekleştireceğiz. Tatbikatımıza UMKE, AFAD, itfaiye ve polis ekipleri katılacaktır. UMKE’nin amacı özellikle afetlerde, depremlerde ilk saatlerde olan can kayıplarını mümkün olduğunca engellemek yararlıları da mümkün olan en az hasarla kurtarmaya çalışmaktır. Senaryoda olay yerinde bir patlama oluyor, patlama sonrası Komuta Kontrol Merkezine gelen bir çağrıda acil yardım isteniyor. Olay yerinde yaralıların olduğu haberi üzerine Komuta Kontrol Merkezi UMKE, AFAD, itfaiye ve polis ekiplerine haber veriyor. Tatbikatta UMKE ekibimiz yangının söndürülmesi sonrası olay yerine girerek kurtarma çalışmalarına başlıyor. Bu sırada polis ekiplerimiz çevrede tedbirler alıyor. Buradaki amacımız UMKE anlayışı içerisinde ekiplerle birlikte koordinasyonu ekiplerin birlikte çalışabilme kabiliyetinin test edilmesidir."

Google+ WhatsApp