Tohum Takas Şenliğinde Yerel Tohumun Önemi Anlatıldı

Anılarda ki lezzet ve kokuyu hissedebilmek ninelerin ve dedelerin bıraktığı tohum mirasını yaşatmak için düzenlenen Fethiye 2. yerel tohum takas şenliği aşırı yağmura rağmen yine ilgi gördü. Fethiy

Anılarda ki lezzet ve kokuyu hissedebilmek ninelerin ve dedelerin bıraktığı tohum mirasını yaşatmak için düzenlenen Fethiye 2. yerel tohum takas şenliği aşırı yağmura rağmen yine ilgi gördü.
Fethiye Cumhuriyet kadınları derneği, Fethiye Belediyesi, FETAV ve diğer sivil toplum kuruluşlarının destekleriyle düzenlenen tohum takas şenliğinde tohum takası yapılırken yerel tohumun öneminin anlatıldığı konferans gerçekleştirildi. Yağmur nedeniyle tohum ve yerel gıda ürünlerinin satıldığı stantlar açık hava salonuna alınırken burada Fethiye mahallelerinden getirilen tohumlar bir bir ayrılıp takas gerçekleştirildi. Keşkekten aşureye kadar çeşitli gıda ürünlerinin teşhir edildiği yerel tohum takas şenliğinde Fethiye Belediye Kültür Merkezi salonunda da yerle tohumun öneminin anlatıldığı konferans gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi ziraat fakültesi öğretim üyesi prof. Dr.Tayfun Özkaya, İzmir Gıda Tarım ve Havyacılık, İl müdürlüğü, yüksek ziraat mühendisi, Dr. Zerrin Çelik, Emekli Ziraat Mühendisi Dr. Füsun Tezcan´ın konuşmacı olarak katıldığı tohum takas şenliğini Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Sivil Toplum kuruluşları başkan ve üyeleri ile vatandaşlarda izledi. Şenliğin açılışında konuşan Fethiye Cumhuriyet kadınları derneği başkanı Dr. Nalan Ünal köylerde iyi niyetle yaklaşıp yerli tohum toplayan kişilerin bulunduğunu belirtip bu tohumlar nereye gidiyor diye sordu. Ünal: ülkemizde birçok yerde yerel tohum takası yapılıyor. Bizler üretici ile direk çalışma yapan pazar sağlayan tüketici ile bağ kurduran çalışma yöntemini tercih ettik. Nedeni köylerde ilk gittiğimizde tarım yapan son nesillerle karşılaştık. Üreticinin yerel tohum ekip doğal gübre ve doğal ilaçlar kullanarak ürününün satmasını para kazanmasını istedik. "Üretici para kazandıkça daha çok ekecek köyden göç azalacak toprağa sahip çıkılacak diyerek yerel tohum devamlı etkisini gösterecek ve herkes eskiden olduğu gibi yerel tohumu kullanacak "dedi.
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı da yağmura rağmen katılımın iyi olduğunu yerel tohum kullanılması çabalarını hep desteklediklerini söyleyerek " yerel tohum kullanıp kendi öz değerlerimize sahip çıkarak emperyalizmin isteklerini bir nebzede olsun durdurabiliriz dedi. Ege Üniversitesi ziraat fakültesi öğretim üyesi prof. Dr. Tayfun Özkaya da bazı yasalar çıkartılıp köylülerin pazarda sattığı ürünlerinin engellenmeye çalışıldığını hatta 5-10 bin TL cezalar veriliyor diyerek köylülerin korkutulduğunu anlattı. Özkaya şimdi bizim köylümüzün çiğ sütüne sokak sütü diyerek satılmasını önlemeye çalışıyorlar. Oysa o sütü en ucuz şekilde alıp bazı işlemlerden geçirdikten sonra yine bize daha fazla fiyata satıyorlar. Kanun çıkarıldı. Satmak yasak. Cezası 10 bin TL. bu sütler hastalık yapar deniliyor diyerek bunu tohumda da uyguladılar. Yerel tohumu bıraktırmak için ucuz hatta ücretsiz tohumlar dağıttılar. Ürün çıkmaya başladığında ise hastalıkla mücadele, kanser diyerek değişik zirai ilaçlar satıp paraları topladılar. Yani firma tohum satıyor. Ardından hastalık ilacını daha sonrada kanser ilacını satıyor. Bizim yapacağımız en önemli olay yerel tohumlara ve ürünlerimize sahip çıkmak tohum yasasına el çektirtmek sularımıza sahip çıkmak hatta köy kasaplarının yaptığı sucukları devam ettirtmek" dedi.
TOHUM TAKAS ŞENLİĞİNİ ADEM KAZAN COŞTURDU
Fethiye Cumhuriyet kadınları derneği tarafından düzenlenen Fethiye 2. yerel tohum takas şenliğini sanatçı Adem Kazan Türküleriyle coşturdu. Bir tarafta stantlarda Fethiye ürünü yerel lezzetler satılırken diğer tarafta Fethiyeli sanatçı Âdem Kazan türküleriyle şenliğe renk kattı. Sanatçı Adem Kazan birbirinden güzel türküleri seslendirirken bir taraftan da piste fırlayan davetliler bol bol oynadılar.
(MB-İK-Y)

26.10.2014 12:10:12 TSI

Google+ WhatsApp