Tarihi Eserlerin Üç Boyutlu Rölövesi Çıkıyor

Tarihi Eserlerin Üç Boyutlu Rölövesi Çıkıyor

Tarihi Eserlerin Üç Boyutlu Rölövesi Çıkıyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri’deki bazı tarihi mekanların üç boyutlu lazer tarama sistemi ile rölövesini çıkaran İtalyan ekibin çalışmalarını takip etti. Çalışmayı yapan ekip Floransa Üniversitesi’nden geldi.
Osmanlı Padişahı 2. Beyazıt döneminde yapılan Bedesten’de lazer tekniği ile tarihi mekanın rölövesi çıkarılıyor. Kayseri sınırlarında bulunan gerek yeraltı ve gerekse yerüstü yapı ve yerleşimlerin tüm dünyada kabul gören teknik yöntemlerle rölövelerini çıkarmak, çıkarılan rölövelerin, restitüsyon ve restorasyon için kullanımlarını sağlamak amacıyla İtalya’dan mimaride dünyaca ünlü bir ekip getirtildi. Büyükşehir Belediyesi ve Kayseri Valiliği himayesinde İtalya-Floransa Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden gelen grubun Bedesten’deki çalışmalarını Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ve Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da izledi.
Çalışmalara başkanlık yapan Prof. Dr. Carmela Crescenzi, üç boyutlu lazer tarama sistemiyle ilgili Başkan Çelik’e bilgi verdi. Prof. Dr. Crescenzi, üç boyutlu lazer tarama sisteminin, zamanın etkilerini taşıyan tarihi yapının tüm detayları ile kaydedilmesi ve daha sonraki aşamalarda restorasyonu için kesin metrajının elde edilmesi için kullanılan en sağlıklı uygulama olduğunu belirtti.
Ağırnas’taki Mimar Sinan’ın evinde de üç boyutlu lazer tarayıcı ile restitüsyon ve restorasyon çalışmalarında kullanılacak rölöve çalışmaları yapan İtalyan ekip yapılan çalışmaları dünya çapındaki konferans ve toplantılarda uluslararası akademik camia ile paylaşacak.

Google+ WhatsApp