Steinmeier: "ışid İle Mücadelede İnsani Yardım Yeterli Değil" Kamil Nadirli Bakü

Azerbaycan´ın başkenti Bakü´de Azerbaycan Dışişleri Memmedyarov´la görüşen Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, düzenlediği basın toplantısında, "IŞİD´le mücadele konusunda insani yardım yeterli değil

Azerbaycan´ın başkenti Bakü´de Azerbaycan Dışişleri Memmedyarov´la görüşen Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, düzenlediği basın toplantısında, "IŞİD´le mücadele konusunda insani yardım yeterli değil, silah da göndereceğiz. Kuzey Irak´ta, Erbil´de eğitim verilmesi konusunu araştırıyoruz. Bazı Avrupa ülkeleri de bu konuda katılım sağlamak istiyor" dedi.
Resmi temaslarda bulunmak üzere Bakü´ye gelen Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Azeri mevkidaşı Elmar Mehmedyarov görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Kanada´nın Ottava kentinde üç polisin öldürülmesiyle ilgili olarak, "Bundan çok rahatsız olduk. Bu saldırının araştırılarak suçluların bir an önce bulunmasını ümit ediyorum" dedi.
Steinmeier gelen bir soru üzerine, "İŞİD´le savaşmak için Irak´ın Kuzeyinde Kürtleri desteklemek adına bu adımı attık. Kabinede Kuzey Irak´a insani yardım gönderilmesi de kararlaştırıldı. İŞİD´ le mücadelede sadece insani yardım yeterli değil. Silah da göndereceğiz. Kuzey Irak´ta, Erbil´de, eğitim verilmesi konusunu araştırıyoruz. Bazı Avrupa ülkeleri de bu konuda katılım sağlamak istiyor. Araştırma komisyonu döndükten sonra kararımızı vereceğiz" açıklamalarını yaptı.
Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Almanya´nın dış politikasında Azerbaycan´ın önemli olduğunu belirterek "Avrupa´nın enerji bağımsızlığı sağlanıyor. Benim Azerbaycan´a ziyaretim ikili ilişkilerin gelişmesine yöneliktir" diye konuştu. Açıklamaları sırasında Karabağ´da yaşanan gerginliklerden rahatsız olduğunu da vurgulayan Steinmeier, "Azerbaycan ve Ermenistan Cumhurbaşkanlarının 27 Ekim´de Paris´te gerçekleştirileceği görüşmenin sürecin çözümünü sağlamasını umuyoruz. İsteriz ki, bu problemin çözümüne bizim de katkımız olsun" dedi.
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ise, Azerbaycan aleyhine basında çıkan haberlerle ilgili " Bazı güçler Azerbaycan´ın gelişmesine ikili standartla bakıyorlar. Azerbaycan kendi yolunu değişmeyip bu yolda devam ederek daha güçlü ülke olacak" dedi. Azerbaycan´ın Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi´ne başkanlık ettiğini vurgulayan Memmedyarov, "Bu, insan hakları açısından önemli enstitü. Azerbaycan başkanlık sürecinde sadece insan hakları konusunda değil yolsuzlukla mücadelede de önlemler aldı" ifadelerini kullandı.
(KN-YM-D)

23.10.2014 14:10:50 TSI

Google+ WhatsApp