SODEV anketi çok şey anlatıyor!

SODEV anketi çok şey anlatıyor!


GEÇTİĞİMİZ günlerde SODEV (Sosyal Demokrasi Vakfı) bazı anket sonuçlarını açıkladı. Anket gençler baz alınarak yapılmış ve genel olarak hükümete güveni ölçmek planlanmış. Sahsım adına ankete güveniyor ve sonuçlarını önemsiyorum. Fakat ortaya koyduğu sonuçlar adeta Türk gençlerinin acı bir tablosu gibi.

 

Tabi ki suçu gençlere yüklemiyorum. Fakat sorulan sorular ve verilen cevaplar gerçekten içler acısı. Hükümete, vaat ettiklerine, çizdikleri demokrasi tablosuna, var zannettikleri liyakate bu gençlerin zerre kadar güveni yok. Anket bunu gözler önüne seriyor.

 

Gençler üzerinde yapılan bu anketin sonuçlarını size buradan tek tek iletmeyeceğim ama, en azından bazı ortalamaları iletebilirim. 

 

***

 

Gençlerin yarısından fazlası ülkede ki liyakat sistemine güvenmiyor. Torpilin ve yolsuzluğun hat safhada  olduğunu düşünüyor. Ayrıca büyük bir kısmı da yurt dışına gitmenin yollarını arıyor. 

 

Eğitim sistemine, hükümetin yönetim biçimine, demokrasi  naralarına güven yerlerde. Fakat bunların tamamını dilinden düşürmeyen bir hükümet bu ülkeyi yönetiyorken, bu sonuçlara nasıl baktıklarını, bakıp bir çözüm düşünüp düşünmediklerini merak ediyorum.

 

Ülke olarak özellikle Avrupa’nın en genç nüfusuna sahipken, bu dinamik yaş gurubunun bu denli karalar bağlaması, bence bu ülkenin hem iktidarını hem de muhalefetini düşünmeye ve harekete geçmeye sevk etmeli. Üstelik acilen.

 

***

 

Elimizde bulunan bu dinamik gençlerin kendine olan güvenlerini kaybetmeleri demek, ülkeden kaçmak istemeleri demek, hükümete ve politikalarına güven duymamaları demek bu ülkenin 25 yılını kaybedip çöpe atması demektir. Ümidini kesen, üretmeyen ve düşünmeyen hatta sorgulayamayan bu gençlerin toplumda yaratacağı infial de cabası.

 

Bu sebeple yapılan bu anket ve sonuçları acil bir şekilde analiz edilmeli, hükümetiyle muhalefetiyle bu gençler için bir güven ortamı yaratılmalıdır. İktidar dışarı kaçan nitelikli bireyleri geri getirmeye çalışırken, bence bir yandan da içerden yeni yetişen neslinde bu ülkede kalarak, vatanına ve milletine hizmet edebilmesi, faydalı olabilmesi için zemin hazırlamalıdır.

 

Ülkece bu gençlere, düşüncelerine, fikirlerine ve sorgulamalarına ihtiyacımız var. Söz hakkı verilmeli ki bu dinamizmden ülkece faydalanalım ve onlara parlak bir gelecek sunalım.

 

Google+ WhatsApp