Sinemaseverler Zeki Demirkubuz İle Buluştu

Ünlü Yönetmen Zeki Demirkubuz, sinemada seyirciden bir beklenti içerisine girmenin doğru olmadığını belirterek, "Bu aralar ne iyi gider tuzağına düşmüyorum" dedi. Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu

Ünlü Yönetmen Zeki Demirkubuz, sinemada seyirciden bir beklenti içerisine girmenin doğru olmadığını belirterek, "Bu aralar ne iyi gider tuzağına düşmüyorum" dedi.
Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu´nun bir alt kuruluşu olan Sinematek Adana ile Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Türkiye´nin ünlü yönetmeni Zeki Demirkubuz´u Adana´da sinemaseverlerle buluşturdu.
Başkent Üniversitesi Hastanesi Kışla Yerleşkesi´ndeki çok amaçlı salonun yanı sıra fuayeyi de tamamen dolduran sanatseverler Demirkubuz´un `Kader´ filmini izledikten sonra yönetmenle söyleşi gerçekleştirdi.
Sinematek Adana yetkilileri Prof. Dr. Murat Ali Hersekli ve Edip Kuzey Akten´in moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide, yaşamından kesitler sunan Zeki Demirkubuz, işportacılık yıllarını ve 16 yaşında idamla yargılandığı süreci de anlattı.
Film yapmak kadar izlemenin de bir kültür olduğunu vurgulayan Demirkubuz, Adanalılarla buluşmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Adana´nın geçmişten bu yana sinemayla yoğrulan bir kent olduğunu kaydeden Demirkubuz, Altınoran, Sinematek, ADSİAD ve Başkent Hastaneleri´nin sinemaya, kültür-sanata verdiği desteğin de akıllara kentteki sinema geçmişini getirdiğini söyledi.

"SORUMLULUKLA HAREKET EDİYORUM"
Zeki Demirkubuz, senaryolarında yaşamı ve gerçekleri sorgulayarak hareket ettiğini anlatarak, "Senaryolarımı mümkünse gece yazıyorum. Çünkü herkesten ve her şeyden sadece gece saatlerinde kurtulabiliyorsunuz. Ancak o zaman yalnız kalabiliyorsunuz" dedi.
Sinemada seyirciden bir beklenti içerisine girmenin doğru olmadığını vurgulayan ünlü yönetmen, "Bu aralar ne iyi gider tuzağına düşmüyorum. Yaşamı yanıtlarından çok sorularla da anlamlandırabiliyoruz. Bu nedenle filmlerimde kötülük veya bir davranıştan sonraki durumu sorguluyorum. Bir mesaj vermeye ya da bir şeyi angaje etmeye çalışmıyorum. İnsan sanata manevi duygusu için ilgi duyar. Benim sinemada sorgulayan bir yapım var" ifadelerini kullandı.
Demirkubuz, bir yönetmen olarak özgürlüklerinden çok sorumluluk duygusuyla hareket ettiğini belirterek, "Filmlerimde hayat duygusuna sadık kalmaya özen gösteriyorum. Çok senaryo ve hikayem var. Derdi olan adam incir çekirdeğinden bile bir sürü hikaye çıkarabilir. Ahlaken, en zeki, en karanlık, mümkünse en kıl seyirciyi esas alarak hareket ediyorum. Kafayı kırsam en entelektüelin de en öküzün de izleyebileceği, 10 milyon, 20 milyon izleyiciye ulaşacak filmler yapabilirim. Tur bile bindiririm. Ancak ben yönetmen özgürlüğüyle değil sorumluluklarıyla hareket eden bir yönetmenim" diye konuştu.
Demirkubuz, dünya genelinde bir insanın hayatı boyunca izleyebileceği kadar iyi film olduğunu da sözlerine ekledi. Gece geç saatlere kadar süren söyleşinin ardından Zeki Demirkubuz´a Altınoran, Başkent Hastanesi, Sinematek ve ADSİAD adına plaket ve tablo sunuldu.
(ERN-YHY-Y)

17.10.2014 13:35:19 TSI

Google+ WhatsApp