Selimiye´de Cuma Hutbesi İşaret Diliyle Okutuldu

Engelli vatandaşların Cuma namazlarında okunan hutbeyi anlayabilmeleri için Selimiye Camii´nde işaret dili ile anlatım uygulaması başlatıldı. İlk olarak Selimiye Cami´nde başlayan uygulama daha sonra

Engelli vatandaşların Cuma namazlarında okunan hutbeyi anlayabilmeleri için Selimiye Camii´nde işaret dili ile anlatım uygulaması başlatıldı. İlk olarak Selimiye Cami´nde başlayan uygulama daha sonra diğer camilerde de yaygınlaştırılacak.
Konu ile ilgili açıklama yapan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Cuma namazlarına gelen engelli vatandaşların hutbeleri anlayabilmeleri için işaret dili ile anlatım uygulamasına Selimiye Camii´nde başladıklarını söyledi.

"İŞARET DİLİYLE ANLATIMI YAPACAK ELEMAN BULMAK ÇOK ZOR"
Vali Şahin, uygulamanın Edirne´de ilk olduğunu ancak ülke genelinde örneklerinin yaşandığını belirterek, "Belki burada Selimiye Camii´nde ilk kez oluyor ama Türkiye´de olan bir durum. Bir dönem Kocatepe Camii´nde de vardı ancak şu an uygulama devam ediyor mu bilmiyorum. Biz olması gerekeni yaptık. Tabii ki işaret diliyle anlatımı yapacak eleman bulmak çok zor. Eğer imkan olursa daha fazla arkadaş bulunursa diğer camilerimizde de Selahattin camilerinde de aynı uygulamaya geçebiliriz. Çünkü ilimizin merkezinde 150 kadar duyma engelli vatandaşımız var. Hutbede hatibin anlattıklarını anlamalarını sağlamak bizim görevimizdir. Bu vesile ile İl Müftülüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü´nün marifeti ile bugün Selimiye Camii´nde ilk kez gerçekleşti. Şu bir gerçek ki, engellilere tanınan bu güzellikler iki bin yılından beri açık söylüyorum Cumhuriyet tarihinde iki bin yılına kadar olanın elli katı yüz katı yapılmıştır. Bu da engelli vatandaşlarımızı sevindiren bir durum olduğunu ifade ediyorum" dedi.
Sosyal Hizmet Merkezi´nde tercüman olarak görev yaptığını söyleyen Deniz Han Kurt ise, "Başka camilerde böyle çeviriler yapıyordum. Burada ilk defa oldu. Engelli vatandaşlarımız çok memnun kaldıklarını söylüyorlar. İnşallah her hafta gelmeye çalışacaklarını söylüyorlar. Uygulama bizim için çok güzel oldu. Bilmediğimiz birçok şeyi bu şekilde öğrenmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
(KU-MK-YHY-Y)

17.10.2014 16:43:36 TSI

Google+ WhatsApp