Sel Felaketi Tatbikatı Gerçeğini Aratmadı

AFAD tarafından 21 ilin katılımıyla gerçekleştirilen tatbikatta senaryo gereği, Adana´da yağan yağmur nedeniyle Seyhan Baraj Gölü´nün taşması sonucu sular altında kalan evlerde mahsur kalanlar kurtarı

AFAD tarafından 21 ilin katılımıyla gerçekleştirilen tatbikatta senaryo gereği, Adana´da yağan yağmur nedeniyle Seyhan Baraj Gölü´nün taşması sonucu sular altında kalan evlerde mahsur kalanlar kurtarıldı.
Afet ve Acil Durum Yönetmeliği Başkanlığı (AFAD) tarafından Adana´da şiddetli yağmurdan dolayı Seyhan Baraj Gölü´nün taşması sonucu evleri su bastığı, baskınlara giden ekibin botlarının alabora olduğu bir tatbikat düzenlendi.
Tatbikata Adana, İstanbul, İzmir, Ankara gibi şehirlerin de aralarında bulunduğu 21 ilin sivil savunma ekipleri, sağlık, can-kur ve su altı polis ekipleri katıldı.
Saat 10.30´da başlaması gereken tatbikat AFAD Başkanı Fuat Oktay´ın havayolunda uçağı kaçırması nedeniyle karayoluyla gelmesinden dolayı 2 saat gecikmeli başladı.
Başkanın gelmesiyle birlikte İstiklal Marşı´nın okunması ve saygı duruşunun ardından tatbikat programı başladı.
Başkan Oktay yaptığı konuşmada, tatbikatın böyle bir olay geldiğinde can kayıplarının önüne geçilmesi için yapıldığını belirterek, "Bu tatbikat böyle bir felaket başımıza geldiğinde ne kadar hızlı müdahale ediyoruz, eksiklerimiz nedir onları görmek ve can kaybını en aza indirmek için yapılıyor" dedi.
Konuşmanın ardından senaryo okunarak tatbikat başladı. Tatbikat gereği sel nedeniyle Seyhan Baraj Gölü taşmış etrafındaki evler sular altında kalmış, evdeki vatandaşlar yardım istiyordu. Bunun üzerine hemen ekipler harekete geçti. Botla göle çıkan bazı ekiplerin de botu alabora oldu. Bu arada, evlere ulaşan ekipler evin damına çıkan şahısları kurtardı. Bu arada yakınlarını gören bazı vatandaşlar da göle girerek onları kurtarmak istedi. Göle giren vatandaşlar da boğulma tehlikesi atlatınca su altı ekipleri gelerek vatandaşları kurtardı. Ancak yakınlarını kurtarmak isteyen iki kişi gölde boğularak hayatını kaybetti. Gölün kıyısındaki yakınının feryadı ise gerçek olayları aratmadı. Senaryo gereği tatbikat bittiğinde 14 kişi hayatını kaybederken çok sayıda kişi sağ olarak kurtarıldı.
(FKE-SO-Y)

16.10.2014 14:31:04 TSI

Google+ WhatsApp