Salih Mirzabeyoğlu beraat etti

Salih Mirzabeyoğlu olarak bilinen Salih İzzet Erdiş’in, 'Anayasal düzeni zorla değiştirmeye kalkışmak” ve “silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından yeniden yargılandığı davada karar açıklandı. Mahkeme, ilk yargılamada ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Erdiş’in beraatine hükmetti.

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya hükümlüler Salih İzzet Erdiş ve Sadettin Ustaosmanoğlu katılmadı. Sanıkları avukatları temsil etti. Duruşmanın başlamasının ardından savcı Ali Kaya, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı Kaya, hükümlüler Erdiş ve Ustaosmanoğlu’na “Anayasal düzeni zorla değiştirmek amacıyla terör örgütü kurmak ve yönetmek” suçundan verilen hapis cezalarının Yargıtay tarafından onanarak kesinleştiğini hatırlattı. Savcı Kaya, yeniden yargılama sonucunda önceki hükmü yok edecek nitelikte yeni delil sunulamadığını belirterek, önceki hükmün onaylanmasına karar verilmesini talep etti.

“ESKİ HÜKÜM HAKKA VE HUKUKA AYKIRI”
Savcının mütalaasını açıklamasının ardından söz alan Erdiş’in avukatlarından Hasan Ölçer, mütalaanın dosyadaki gerçeklerle bağdaşmadığını söyledi. Avukat Ölçer, “O dönemin olağanüstü şartlarında yapılan yargılaması bugün hukukun normale dönmesi karşısında yeniden yapılmıştır. Bu ana ilkeler çerçevesinde daha önceden verilen hükümlerin hakka ve hukuka aykırı olduğunu düşünüyoruz. Bu sebeple müvekkilimizin beraatine karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.

“KARL MARX KOMÜNİSTLERE ETKİ ETTİĞİ İÇİN YARGILANSIN”
Erdiş’in avukatlarından Halil Kılıç, mütalaaya katılmadıklarını söyleyerek, “Önceki kararda, örgüt lideri olduğu iddia edilen Erdiş’in, herhangi bir eyleme katılmadığı ancak yazdığı kitaplar sebebiyle eylemleri yönlendirdiği iddiasıyla hakkında hüküm kurulmuştur. O zaman Karl Marx’ın da yazdığı kitaplar sebebiyle komünistlere etki ettiğinden hakkında dava açılması gerekir” diye konuştu.

“ÖNCEKİ YARGILAMA SİYASİYDİ”
Hükümlü Sadettin Ustaosmanoğlu’nun avukatlarından Kaya Kartal ise, “Bugün ordunun brifing verdiği bir yargı yoktur. Önceki yapılan yargılama siyasi bir yargılamaydı. Bu nedenle eski hükmü kabul etmiyor, toplanan delillere göre önceki hükmün kaldırılarak müvekkilimizin beraatini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, Erdiş ve Ustaosmanoğlu hakkında İstanbul 6 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından verilen önceki kararın ortadan kaldırılmasına hükmetti.

TAZMİNAT DAVASI AÇABİLECEKLER
Mahkeme, Erdiş’in “anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs”, Ustaosmanoğlu’nun ise “terör örgütü üyeliği” suçunu işlediğine dair kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden beraatine karar verdi. Mahkeme kararında, yargılamanın yenilenmesi sonucunda verilen beraat kararının kesinleşmesinin ardından, Erdiş ve Ustaosmanoğlu’nun tutuklu kaldıkları süre için tazminat davası açma hakları olduğunu da hatırlattı.

DAVANIN GEÇMİŞİ
Dönemin İstanbul 6 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM), 1999 yılında İBDA-C lideri Salih Mirzabeyoğlu’nu "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak" suçundan, idam cezasına çarptırmıştı. Erdiş hakkında verilen idam cezası, 23 Eylül 2002 tarihinde uyarlama yapılarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrilmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de Erdiş’e verilen cezayı onamıştı.

16 YIL SONRA TAHLİYE
Salih Mirzabeyoğlu'nun avukatları, geçtiğimiz yıl İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak, yeniden yargılama ve hükmün infazının durdurularak tahliyesine karar verilmesini talep etmişti. Talebi değerlendiren mahkeme heyeti, Mirzabeyoğlu'nun yeniden yargılama talebini kabule değer görerek 22 Temmuz 2014’te tahliyesine kararı vermişti. Kararın ardından Mirzabeyoğlu, yaklaşık 16 yıl tutuklu kaldıktan sonra Bolu F Tipi Cezaevi'nden tahliye edilmişti. 

Google+ WhatsApp