Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi Oylamaya Sunuldu

Yaklaşık 1 Milyar Dolarlık Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi Oylamaya Sunuldu

Yaklaşık 1 Milyar Dolarlık Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi Oylamaya Sunuldu

20 bin kişiyle görüşülecek olan ve yaklaşık 1 milyar dolarlık bütçeye mal olacak olan Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi oylamaya sunuldu.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nde basın toplantısı düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında bilgiler verdi. Sahabiye Mahallesi’nde bulunan yapıların yüzde 80’inin eski ve yıpranmış yapılardan oluştuğunu kaydeden Başkan Çelik, 16 Ocak 2015 tarihinde Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan bir kararla sürecin başladığını söyledi. Yaklaşık 515 bin metrekarelik bir alanda 700 bina ve bu binalarda 5 bin 400 birimin olduğunu vurgulayan Başkan Çelik, “Bugün Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projemiz ile ilgili bilgiler vermek üzere buradayız. Bildiğiniz gibi bu bölge, Sahabiye Mahallesi kentimizin tam merkezinde olan bir bölge. Yapıların yaklaşık yüzde 80’i eski yapılar, yıpranmış, deprem yönetmeliğine uymayan çürük yapılar. Bu bölgede de taban alanının yüzde 65’i binalarla doldurulmuş durumda. Yine bu bölgenin ulaşım eksiklikleri, altyapı, yeşil alan, otopark konularındaki yetersizliğini hepimizin malumu. Eski ve metruk yapılardan oluştuğu için güvenlik ve ahlaki konularda bir takım sorunlar olduğunu hepimiz biliyoruz. Büyüklüğü yaklaşık 515 bin metrekarelik bir alan. Bu alanda 700 bina var, bu bina içerisinde 5 bin 400 ayrı birim var. Bu bölgenin yüzde 60’ı konut olarak kullanılıyor, yüzde 40’ı ofis ve ticaret amaçlı kullanılıyor. Bu bölgede 12 adet ayrı ayrı eski tarihi yapılar mevcut. Tabi bu gerçekler karşısında Sahabiye Mahallesi’nin dönüşmesi gerekliliği tespit edilmiş durumda. Tam 1 sene öncesi 16 Ocak 2015 tarihinde Büyükşehir Belediye Meclisi’mizde alınan bir kararla süreç başlatılmış oldu. Tabi hemen ardından çalışmalar başladı. Kentsel dönüşüm yapılacak olan her yerde 3 ayağı olan bir çalışma yapılıyor. Bir tarafta kamu tarafındaki işler, belediyeler ve bakanlıklarla ilgili işler, ilgili kamu kurumlarıyla olan işlerimiz; diğer tarafta planlama ve proje çalışmaları, bir diğer tarafı da saha çalışmaları, hak sahipleriyle mevcut durumu tespit çalışmaları. Bu şekilde ardı ardına eklenerek yapıldığında süreç çok uzayacağı için biz üç ana iş kolunu da birlikte eş zamanlı olarak yürütmeye karar verdik ve bu şekilde işi organize ettik. Proje alanımız belli, sınırlarımız belli, proje yapmaya da bir engelimiz olmayacağı için proje çalışmalarına da hemen başladık. 10 ayrı tasarım ofisine sipariş edildi, 10 ayrı tasarım ofisi çalışmaya başladı. Biten çalışmalar geldikçe değerlendirdik ve sonuçta mimarlık ofislerinden gelen bu bölge ile ilgili çalışma sayısı 3’e indirildi. Burada duyurusunu yapacağımız finale kalan 3 çalışma” ifadelerini kullandı.
ÇELİK: “PROJE BÜTÇESİ 1 MİLYAR DOLARDAN AŞAĞI GÖZÜKMÜYOR”
Yaklaşık 20 bin kişi ile tek tek oturulup görüşüleceğini kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, proje bütçesinin yaklaşık 1 milyar dolar olacağını ifade etti. Çelik, “Bu projede işimiz gecikecekti. Biz en azından belirleyeceğimiz projenin hangisi olduğunu tespit edersek kat yükseklikleri geldiğinde daha seri hareket ederiz diye bu projeyi halkımızın beğenisine, sizlerin takdirine getirmiş olduk. İş bundan sonra başlıyor. Saha verileri tamam, proje de belli oldu. Hak sahipleri ile karşılıklı anlaşmalar. 5 bin 400 ayrı birimden bahsetmiştim, hak sahiplerinin, mirasçılarının göz ününde alındığında yaklaşık 20 bin kişiyle masaya oturulacak bu bölgede. 20 bin kişiyle tek tek oturulup anlaşılacak. Tabi ki bizim buradaki görüşümüz rıza. Herkesin rızasını almak. Rızayı esas alıyoruz. Herkesi razı ederek anlaşmak istiyoruz. Ama razı olamadığımız olursa da her halükarda kanuni haklarımızı kullanarak projenin yürümesini sağlayacağız. Nereden baksanız bu projenin ilk kazmasının vurulması 24 ayı bulacak gibi. Birden fazla bileşeninin olduğu bire proje olduğu için biraz zaman alacak. Proje nihai halini almadan kesin bütçe çıkmayacak ama 1 milyar dolardan aşağı gözükmüyor” şeklinde konuştu.

Google+ WhatsApp