Rus uçaklarından Amerikan gemisine uluslararası sularda taciz

Rus uçakları, Avrupa’daki Baltık Denizi’nde NATO kapsamında uluslararası sularda görev yapan Amerikan destroyerini, iki gün içinde birçok alçak uçuş gerçekleştirerek taciz etti.

ABD donanması tarafından yapılan açıklamada, Rus savaş uçaklarının, Baltık Denizi’nde uluslararası sularda NATO operasyonu kapsamında görev yapan ABD Donanmasına ait Donald Cook isimli destroyere iki gün boyunca bir çok kez alçak uçuş gerçekleştirerek taciz etti. 11 Nisan’da Rus SU-24 uçaklarının, müttefik askeri helikopter ile tatbikat yapan Amerikan destroyerini yakın mesafeden alçak uçuşla taciz ettiği kaydedildi. Destroyerin birlik komutanının, müttefik helikopterin destroyerinin güvertesinde yakıt ikmali yaptığı sırada Rus uçaklarının gerçekleştirdiği uçuşları “tehlikeli” olarak değerlendirdiği belirtildi. Öte yandan, emniyet tedbiri olarak uçuş harekatlarının Rus uçakları bölgeden uzaklaşana kadar askıya alındığı ifade edildi.

12 Nisan’da ise, Rus KA-27 Helix tipi helikopterin Baltık Denizinde görev yapan Donald Cook destroyerinin çevresinde daireler çizerek toplamda 7 kez alçak uçuş gerçekleştirdiği bildirildi. Destroyerin birlik komutanının, helikopterin gerçekleştirdiği uçuşun tehlikeli olduğunu ifade ettiği belirtildi. Rus helikopterinin uçuşundan yaklaşık 40 dakika sonra, iki Rus SU-24 uçağının yakın mesafeden toplamda 11 kez alçak uçuş gerçekleştirdiği kaydedildi. Uçuşların “simüle edilmiş saldırı profili” olduğu aktarılırken, İngilizce ve Rusça olarak yapılan ihtarlarla herhangi bir yanıt verilmediği dile getirildi. Donald Cook destroyerinin birlik komutanının Rus uçaklarının bu uçuşlarını tehlikeli ve amatör olarak değerlendirdiği öğrenildi. 

Google+ WhatsApp