Reflü Hastalığı Ameliyatsız İyileşebilir

Kayseri Özel Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mahmut Şenel, reflü hastalığının, ameliyat gerektirmeksizin ilaçlı tedavi ile iyileşebileceğini söyledi. Kayseri Özel Tekden Hastanesi Gen

Kayseri Özel Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mahmut Şenel, reflü hastalığının, ameliyat gerektirmeksizin ilaçlı tedavi ile iyileşebileceğini söyledi.
Kayseri Özel Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mahmut Şenel, reflü hastalığının tek tedavisinin ameliyat olmadığına dikkat çekti. İlaçlı tedavi ile 10 reflü hastasından 8´inin iyileşme gösterdiğini belirten Op. Dr. Mahmut Şenel, "Reflü tanısı konulduğunda birçok merkezde ameliyat yapılması yoluna gidiliyor. Ancak bu yanlış bir uygulama. Çünkü reflüde ilk başvurulması gereken ilaçlı tedavidir. Günümüz teknolojisinde 10 hastadan 8´inde ilaçlı tedavi başarılı sonuç veriyor." dedi.
İLAÇLI TEDAVİDE DEVAMLILIK ŞART
Reflüyü, mide asidinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlayan Op. Dr. Mahmut Şenel, ilaçlı tedavide şunlara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti:
"İlaçlı tedaviyi birçok hastamız yanlış anlıyor. İlacı bir kutu kullandıktan sonra bir müddet rahatlama duyduğu için tedaviye devam etmez. Halbuki, reflü tedavisinde, ilaçla birlikte birkaç faktöre dikkat edilmelidir. İlki, hastanın kendisine verilen diyete uyması ve bunun için sosyal yaşantısını değiştirmesi gerekiyor. Sonrasında kendisine verilen ilaçları doktor tavsiyesi üzerine en az 6 ay ile bir yıl kullanmalı."
EN ÖNEMLİ NEDEN BESLENME BOZUKLUKLARI
Hastalıkta en çok görülen şikayetleri, mide yanması ile ekşimesi, ağza acı su gelmesi, nadiren görülen biçimde sırt ağrısı, sık tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, ses kısıklığı ve bazen nefes darlığı olarak sıralayan Op. Dr. Mahmut Şenel, hastalığın en önemli nedeninin beslenme bozuklukları olduğunu kaydetti. Op. Dr. Mahmut Şenel, "Yağlı, çikolatalı yiyecekler, özellikle çok fazla kızartma tüketmek, midenin aşırı dolu olması, obezite şeklinde sıralanabilecek beslenme sorunları hastalığın en önemli nedenleri. Bunun yanı sıra, bizim toplumumuzda çok sık yapılan, yatmadan önce atıştırmak, yemekten sonra sırt üstü uzanmak da önemli hastalık nedenlerinden. Bazı durumlarda karın fıtıkları da reflü nedeni olabiliyor. İlaçlı tedavi ile birlikte bunlara dikkate edildiğinde iyileşme süreci daha da hızlanıyor." ifadelerini kullandı.
(AÖ-Y)

21.10.2014 15:50:11 TSI

Google+ WhatsApp