Opr. Dr. Kemal Tekden

Özel ve üstün zekalı çocukların çoktan seçmeli testlerde genelde kaybeden taraf olduğunu vurgulayan TÜZDEV Genel Başkanı Opr. Dr. Kemal Tekden, “TEOG merkezi yazılı sisteminin kaldırılmasıyla birlikte yeniden liselere geçiş sisteminin belirlenmeye çalışıldığı bugünlerde üstün birey özel yetenekli çocuklar için liselere ve üniversitelere geçiş durumunun dünya normlarına uygun olarak gerçekleşmesini temenni ederiz” dedi

TEOG sınavının geçtiğimiz günlerde kaldırılmasıyla başlayan tartışmalar MilliEğitim Bakanlığı’nın 3 sistem üzerinde çalıştığı yönünde yapılan açıklamalarla netleşmeye başladı. Bu konuda bir kamuoyu açıklaması yapan TÜZDEV (Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfı) Genel Başkanı Opr. Dr. Kemal Tekden, “Özel yetenekli çocuklar çoktan seçmeli testlerde genelde hep kaybeden taraf olmuştur ve onlar için doğru ölçme ve değerlendirme sistemi bulunamamıştır. TEOG merkezi yazılı sisteminin kaldırılmasıyla birlikte yeniden liselere geçiş sisteminin belirlenmeye çalışıldığı bugünlerde üstün birey özel yetenekli çocuklar için liselere ve üniversitelere geçiş durumunun dünya normlarına uygun olarak gerçekleşmesini temenni ederiz” dedi.

Müzakere ortamları oluşturulmalı

Kemal Tekden, özel yeteneklere sahip çocukların ölçme ve değerlendirmesinde, liselere ve üniversitelere geçişlerinde proje tabanlı ve ürün odaklı bir değerlendirme sisteminin dikkate alınmasını istediklerini söyledi. Tekden, şunları kaydetti: “Liselere geçiş sisteminin tartışıldığı bu günlerde özel ve deha çaplı çocuklar için belirlenecek geçiş sisteminin üniversiteler, eğitimciler, eğitim yöneticileri veliler ve öğrencilerle ve ilgili STK temsilcilerle müzakere ortamları oluşturulmasının ve daha kalıcı, sürekli ve ortak akla dayalı geçiş sisteminin çıkmasının taraftarıyız.”

Sınav, öğrenci ve velilerde aşırı stres ve kaygı yaratıyor

Sınav baskısının eğitim sistemi ve öğrenciyi olumsuz etkilediğinin altını çizen Kemal Tekden, sınavın öğrenci ve velilerde aşırı stres ve kaygıya neden olduğunu ve anne baba öğrenci ilişkilerini sıkıntıya soktuğunu söyledi. Aynı zamanda, sınavın öğrenci ve velileri okul dışı kaynaklara yönelttiğini aktaran Tekden, “Aile bütçelerine ek yük getirdiği ve okulun önemini kaybettirdiği ile ilgili tartışmalar her zaman yaşanmıştır. Bu sıkıntılar üstün/özel yetenekli birey olarak tanılanmış çocuklar için de ayrı bir tartışma konusu olmuştur. Özel yetenekli çocuklar çoktan seçmeli testlerde genelde hep kaybeden taraf olmuştur ve onlar için doğru ölçme ve değerlendirme sistemi bulunamamıştır” açıklamasını yaptı.

Türkiye’de son 15 yıldır ortaöğretime ve yükseköğretime geçiş sistemlerinin sürekli tartışıldığını belirten Kemal Tekden, liselerin zorunlu hale gelmesinden sonra da liselere geçiş sisteminin tamamen puana göre olması ve bütün 8.sınıf öğrencilerin puana göre liseye yerleştirilecek olmasının bu tartışmanın sürekliliğini sağladığına dikkat çekti.

Google+ WhatsApp