Mersin´de, İşadamları Ve Mali Müşavirlere Yeniden Yapılandırma Anlatıldı

SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, SGK´nın tüm alacaklarının 6552 sayılı Yeniden Yapılandırma Yasası kapsamına girdiğini belirterek, "Yapıla

SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, SGK´nın tüm alacaklarının 6552 sayılı Yeniden Yapılandırma Yasası kapsamına girdiğini belirterek, "Yapılandırmada tüm gecikme zamlarını ve gecikme cezalarını siliyoruz" dedi.
Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Mersin İl Müdürlüğü tarafından "6552 Sayılı Kanunla Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması" konulu seminer düzenlendi. SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü´nün, SMMMO Konferans Salonu´nda verdiği seminere, Sosyal Güvenlik Mersin İl Müdürü Mehmet Gülpak, Mersin SMMMO Başkanı Dursun Göktaş, Mersin Vergi Dairesi Başkanı Adem Güngör, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer, Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Deniz ile mali müşavirler ve işadamları katıldı.
Seminerin açılışında konuşan SMMMO Başkanı Göktaş, 6552 Sayılı yasada yer alan SGK ile ilgili değişikliklerin anlatılacağını söyledi. E-uygulamalarda mali müşavirler camiasının büyük katkısı olduğunu ifade eden Göktaş, "Ancak e-uygulamalarda e-elektriği halledemediğimiz için sıkıntımız devam ediyor" diyerek elektrik kesintileri ve sistem tıkanmalarından yakındı. Özellikle beyanname ve bildirimlerin son gününde hem Gelir İdaresi Başkanlığı´nın hem de SGK´nın internet sitesinde meydana gelen tıkanmalar nedeniyle eskiden kuyrukta bekleyen meslektaşlarının şimdi de bilgisayar başında sistemin açılmasını beklediklerini kaydeden Göktaş, SGK Başkanı´nın geçen yıl `Az kaldı, sabredin SGK´da otoyolu açıyoruz´ diyerek, hiçbir tıkanmanın yaşanmayacağı ayrı sistem müjdesi verdiğini anımsattı. Ancak hala bunun gerçekleşmediğini dile getiren Göktaş, sistemin tıkanıp kalmasıyla büyük sıkıntılar oluştuğunu vurgulayarak, biran önce yeni sistemin açılmasını diledi. Meslektaşlarına dönük bu tür eğitim çalışmalarının da devam edeceğini bildiren Göktaş, çalışmalara daha fazla katılım olmasını istedi.
"YURT DIŞINDA YAŞAYAN VATANDAŞLARIMIZLA İLGİLİ CİDDİ DÜZENLEMELER GETİRİLDİ"
SGK Mersin İl Müdürü Gülpak ise 6552 sayılı torba yasanın birçok konuda, yasada ve kararnamede düzenleme yaptığını anımsattı. Yasanın SGK´yı ilgilendiren bölümleriyle ilgili gereken bilgilendirme çalışmalarını yaptıklarına işaret eden Gülpak, "Yasa, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasının yanı sıra Sosyal Güvenlik mevzuatında birçok yeni düzenleme getirdi. Özellikle uzun zamandır yurt dışında yaşayıp, borçlanma için emeklilik için ülkemize gelen vatandaşlarımızın ciddi serzenişleri vardı. Özellikle yurt dışındaki başlangıç tarihinin ülkemizdeki başlangıç tarihi olarak kabul edilmemesi emekliliklerinde ciddi sorun oluyordu. Bu yasayla en azından bu giderildi. Yine bazı şartlar altında yurt dışında boşta geçen çalışmalarına da borçlanma imkanı getirildi. En önemli değişikliklerden biri de hem kapsam hem de yararlanan kişiler eleştirdiği için doğum borçlanmasıdır. Daha önce sadece SSK diye tabir ettiğimiz 4-a sigortalılar için geçerli iken, bugün 4-a, 4-b ve 4-c kapsamındaki tüm sigortalılar için kapsamı genişletildi ve iki çocuktan üç çocuğa çıkarıldı. Ayrıca ev hizmetlerinde çalışanlarla ilgili çok ciddi serzenişler de yapılan yeni düzenlemeyle giderildi. Soma´da yaşanan maden faciasından sonra maden işçilerinin emeklilik yaşının 55´ten 50´ye indirilmesi de büyük bir kazançtır" diye konuştu.
"25-30 MADDELİK DEĞİŞİKLİK OLARAK ÇIKAN YASA SONRA TORBA, SONRA ÇUVALA DÖNÜŞTÜ"
Açış konuşmalarının ardından seminere başlayan Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, "6552 sayılı yasa, 25-30 maddelik SSK değişikliği olarak çıktı, sonra torba, sonra çuvala dönüştü ve 160 maddeyi aştı" ifadesini kullanarak, yasanın temel olarak yapılandırma ağırlıklı olduğunu vurguladı. SGK´nın tüm alacaklarının bu kapsamda olduğu bilgisini veren Süngü, "Yapılandırmada temel mantık, tüm gecikme zamlarını ve gecikme cezalarını siliyoruz. Onun yerine TEFE-TÜFE´ye göre yeni bir hesaplama var. 2014 yılı Nisan ve önceki aylara ilişkin olup 10 Eylül 2014 ve öncesinde tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan borç asılları ile bu borçlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı tutarları yapılandırılıyor. İdari para cezalarında ise 30 Nisan 2014 ve öncesine ait olup 31 Aralık 2014 tarihine kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş veya eksik ödenmiş olanlar yapılandırma kapsamına girmektedir. İdari para cezalarının yüzde 50´sini terkin ediyoruz, kalan yüzde 50´sini Yİ-ÜFE´ye göre hesaplama yapıp tahsil ediyoruz. Yani yarısını affetmiş oluyor devlet, kalan yarısını da ÜFE´ye göre hesaplanacak farkla ödenmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Gayri faal iş yerleri için borç asılları toplamı 100 lirayı aşmayan alacakların silineceğini de bildiren Süngü, yapılandırmada 36 aya kadar taksit imkanı getirildiğini belirtti. Süngü, yapılandırmaya başvuruların Genel Sağlık Sigortası borçluları için 30 Nisan 2015´te, diğer borçlular için ise 31 Aralık 2014´te sona ereceğini sözlerine ekledi.
(KYM-Y)

17.10.2014 16:15:09 TSI

Google+ WhatsApp