Macar Başbakan'dan ’Türkiye’ teklifi

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, "Sığınmacıların Avrupa’ya gelmesini önlemek için Avrupa Birliği, Türkiye’ye maddi destek versin" dedi.

Dünya genelindeki Macar büyükelçileri ile toplantı gerçekleştiren Macar Başbakan Viktor Orban, bazı AB ülkelerinin sığınmacılar konusunda kendilerini acımasızca eleştirdiğini, ancak Macaristan’ın kendi güvenliğini korumaya devam edeceğini kaydetti. Orban, ABD, İsrail, refah düzeyi yüksek olan Katar, BAE ve Kuveyt gibi Arap ülkelerinin kati bir şekilde sığınmacıları kabul etmeyeceğini açıkladığını ancak bazı AB ülkelerinin başta Almanya olmak üzere sığınmacıları kabul etmesinin yeni bir sığınmacı akınının ortaya çıkmasına neden olacağını söyledi.

AB’nin Türkiye’ye ciddi maddi destek vererek sığınmacıların Türkiye’den gelmesini önlemenin en iyi yol olacağını kaydeden Macar Başbakan Orban, Macarların farklı bir dine mensup, farklı kültürden gelen kişilerle yaşamasını isteyemeyeceğini söyleyerek, "Biz Hristiyan toplumunda yaşıyoruz, İslam dinine saygı duyuyoruz. Türkiye bizim dostumuz, ancak on binlerce Müslüman sığınmacıyı kabul etmemiz mümkün değil. Macaristan’daki etnik oranları zorlayacak duruma düşmek istemiyoruz" diye konuştu.

Macaristan’ın AB ülkeleri içinde değil, AB dışı sınırlarının da bulunduğunu belirten Orban, “Biz AB sınırlarını korumak için çalışıyoruz” dedi. Schengen sınırlarını korumak için harcadıkları gayretin bazı AB ülkeleri tarafından eleştiri almasına anlam veremediklerini vurgulayan Orban, Yunanistan’ın Schengen kriterlerini uygulamaması nedeniyle sığınmacıların Macaristan’da kayıt almasına neden olduğunu da sözlerine ekledi. Orban, Yunanistan’ın Schengen kriterlerini uygulayamadığını kendilerinin uygulaması sonucu eleştiri aldıklarına dikkat çekerek, bunun kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Google+ WhatsApp