Kktc Dışişleri Bakanı: ``türkiye Yokmuş Gibi Strateji Hazırlamak, Plan Yapmak Son Derece Yanlıştır´´

Budapeşte´de KKTC Temsilciliği´nin resmi açılışını yapan KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özdil Nami yaptığı açıklamada, "Bölgenin lideri olan Türkiye yokmuş gibi strateji hazırlamak, uzun

Budapeşte´de KKTC Temsilciliği´nin resmi açılışını yapan KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özdil Nami yaptığı açıklamada, "Bölgenin lideri olan Türkiye yokmuş gibi strateji hazırlamak, uzun vadeli plan yapmak son derece yanlıştır" dedi.
Macaristan´ın Başkenti Budapeşte´de Macaristan Türk-Macar Ticaret Odası (Turkcham) tarafından KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami´nin onuruna düzenlenen kahvaltıya Türkiye´nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, KKTC Macaristan Temsilcisi Arif Altay katıldı. Yaklaşık 2 saat süren toplantıda her iki ülkenin ilerleyen dönemlerdeki sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel iş birliği görüşüldü.
Kahvaltı sırasında Rum Kesimi ile ilgili ilişkileri değerlendiren Nami, "Rumlarla olan çaba uzun soluklu bir çaba. Maalesef tüm çabalarımıza, baskılarımıza rağmen bu işi bitirmeye niyetleri olmadığını anlıyoruz. Onun için bu çabalardan vazgeçecek değiliz. Bu bizim devlet politikamız. Adada karşılıklı çözüme giderilmesini, karşılıklı mutabakat çerçevesinde bir federal yapı oluşturulması canı gönülden istiyoruz Buna 2004´te evet dedik onlar hayır dedi. Onların evet demesini durup bekleyecek halimiz yok" açıklamalarını yaptı.
KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami kahvaltının ardından yaptığı açıklamada, KKTC işadamlarının da buralarda etkin bir şekilde iş yapabilmesi ve önünün açılması konularını görüştüklerini belirterek, "Kıbrıslı Rumlarla kapsamlı çözüm bulunması için büyük bir çaba sarf ediyoruz. Kıbrıs´ın bir barış adası olmasını, geçmiş anlaşmalarda da ifade edildiği gibi federal bir yapının oluşmasını istiyoruz. Ancak bugünlerde Kıbrıs Rum liderinin masadan kalktığını, kapsamlı çözüm bulmak yerine zamana oynadığı bir dönemin içindeyiz. Bunu esefle karşılıyoruz. Bunu kabul edilmez buluyoruz´´ dedi.
Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıs Rum kesiminin Türk tarafıyla bir bilek güreşi tutmaya çalıştığını, ancak Türklerle bilek güreşi tutma sevdası kendilerinin açısından daima kötü ve hezimetle sonuçlandığını dile getirerek, ``Rumlarla Türklerin barış içinde yaşamaları lazım. Her iki halkın da çıkarları bu yönde. Dolayısıyla bir bilek güreşi yerine bir işbirliği ortamının oluşması lazım. Türkiye´nin bazı komşularıyla sıkıntıları geçicidir. Bu sıkıntıları Türklerin aleyhine kullanmaya çalışmak böyle bir yarışa girmek bence sağlıklı, doğru bir yaklaşım değildir. Bütün dünya, bölgedeki en güçlü ülkenin ve liderinin Türkiye olduğunu zaten söylüyor. Bugün Türkiye ile sorunları olan bölgedeki ülkelerin yarın Türkiye ile çok derin iş birliklerine girdiğini de hep birlikte yaşayıp göreceğiz. Onun için bu unsur yokmuş gibi strateji hazırlamak, uzun vadeli plan yapmak son derece yanlıştır" açıklamalarını yaptı.
Toplantıya KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özdil Nami´nin yanı sıra Turkcham başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Kurumu Macaristan Başkanı Suat Karakuş, UETD Macaristan Başkanı Mehmet İnceoğlu, MÜSİAD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar olmak üzere bu ülkede iş yapan yaklaşık 20 Türk işadamı da iştirak etti.
Tucham Başkanı Suat Karakuş ise, KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami´nin onuruna Türk işadamları olarak bir sabah kahvaltısı düzenlediklerini, fikir alışverişinde bulunduklarını, kendilerine her konuda yardımcı olabileceklerini kaydetti. MÜSİAD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar da Macaristan´da Türk milleti olarak dün KKTC´nin Budapeşte´de temsilciliğinin açılmasının kendileri için gurur verici olduğunu dile getirdi.
(MBŞ-YM-ES-YHY-D)

17.10.2014 16:12:17 TSI

Google+ WhatsApp