Kayserispor’un 11 Yıllık Hasreti

Kayserispor’un 11 Yıllık Hasreti

TFF Süper Kupa’nın 13. finali 7 Ağustos Çarşamba günü Galatasaray ile Akhisarspor arasında oynanacak. Tarihinde ilk ve son olarak 2008 yılında bu kupada final oynayan Kayserispor ise 11 yıldır bu sahnede boy göstermeye hasret.

Bir önceki sezonun Türkiye Kupası sahibi olarak 2008 yılı Ağustos’unda Galatasaray ile Almanya’da karşılaşan Kayserispor, rakibine 2-1 yenilerek kupaya uzanamamıştı. Harry Kewel ve Nonda’nın gollerine karşılık Mehmet Topuz’un son dakikalarda attığı gol yetmemiş ve Kayserispor bu önemli kupayı müzesine götürememişti. O tarihten bu yana tam 11 yıl geçti ve Kayserispor yeniden final sahnesinde boy gösteremedi.

En Başarılısı Galatasaray

Daha önce Cumhurbaşkanlığı Kupası olarak düzenlenen ve 2006 yılından bu yana TFF Süper Kupa olarak adlandırılan bu organizasyonda en başarılı ekip hiç şüphesiz Galatasaray. Bu yıl 13.’sü düzenlenecek olan organizasyonda 9. kez final oynayacak olan Galatasaray, daha önce 5 kez kupayı müzesine götürme başarısı gösterdi. Sarı-kırmızılılar finallerde 2 kez Fenerbahçe’ye, 1 kez Beşiktaş’a 1 kez Kayserispor’a ve 1 kez de Bursaspor’a üstünlük sağlayarak kupaya uzanan taraf oldu. Galatasaray bu finalden de isteği sonucu elde ederse 9 finalde 6 kupa kazanma başarısı yakalamış olacak.

        Fenerbahçe 5 Yıldır Finale de Hasret Kupaya da

TFF Süper Kupa’da en başarılı ikinci takım ise Fenerbahçe. Her ne kadar 5 yıldır kupada final dahi oynayamasa da Fenerbahçe, önceki yıllarda elde ettiği 3 kupa ile en başarılı ikinci takım konumunda.

Sarı-lacivertliler 5 kez final oynadığı bu kupada 2 kez Beşiktaş’ı 1 kez de Galatasaray’ı geçerek kupayı müzesine götüren takım oldu. Sarı-lacivertliler, 2 kez ise Galatasaray karşısında sahadan üzgün ayrıldı.

Beşiktaş En Çok Final Kaybeden Takım

Ligin dört büyüğünden üçüncüsü Beşiktaş ise bu kupada ilginç istatistiklere sahip bir takım. Siyah-Beyazlılar, 2006 yılında ilk kez düzenlenen kupayı kazandıktan sonra bir daha kupaya uzanamadı. Yani 13 yıldır kupaya hasret. O yıl Almanya’da Galatasaray’ı 1-0’la geçerek ilk kupayı müzesine götürme başarısı gösteren Beşiktaş, o tarihten sonra oynadığı 4 final maçını da kaybetti. Siyah-Beyazlılar bu süreçte 2 kez Fenerbahçe’ye, 1 kez Galatasaray’a ve 1 kez de Atiker Konyaspor’a kaybederek Süper Kupa özlemini 13 yıla çıkardı.

Trabzonspor Tek Finalden Kupa Çıkardı

Ligimizin dördüncü büyüğü Trabzonspor ise 1 kez final oynadığı bu organizasyonda kupaya uzanmasını bildi. 2010 yılında Türkiye Kupası sahibi olarak lig şampiyonu Bursaspor’u 3-0’la geçen Bordo-Mavililer, kupa koleksiyonuna Süper Kupayı da eklemiş oldu.

Son İki Şampiyon Anadolu’dan

Dört büyükler dışında TFF Süper Kupayı kazanma başarısı gösteren 2 takım daha bulunuyor. Bunlar son iki yılın şampiyonu Akhisarspor ve Atiker Konyaspor. Türkiye Kupası şampiyonu olarak finalde boy gösteren her iki takım da ligin büyükleri Galatasaray ve Beşiktaş’ın elinden kupayı kapma başarısı gösterdi.

Akhisarspor’un Büyük Başarısı

Çarşamba günü Galatasaray’la bir kez daha final oynayacak olan Akhisarspor, geçtiğimiz yıl Konya’daki finalde yine Galatasaray’ı penaltı atışları sonucu yenerek kupanın sahibi olmuştu. Normal süresi 1-1 biten maçın ardından penaltı atışları sonucu Galatasaray’a 5-4’lük üstünlük kuran Akigolar, tarihinde ilk kez oynadığı finalden mutlu sonla ayrılmıştı. Yeşil-siyahlılar 7 Ağustos Çarşamba günü aynı mutluluğu yaşamak için sahaya çıkacak.

Dört büyükler dışında kupayı kazanan bir başka Anadolu takımı ise Atiker Konyaspor oldu. Konya Kartalı 2017 finalinde Beşiktaş’ı Samsun’da 2-1 yenerek ilk finalinden kupa çıkarmasını bilmişti.

Bursaspor 2 Finalden de Eli Boş Döndü

Dört büyükler dışında Süper Lig şampiyonluğu yaşamış ilk ve tek takım olan Bursaspor ise bu kupada iki kez finalden üzgün ayrıldı. Şampiyonluğa ulaştığı 2010 yılında Türkiye Kupası sahibi Trabzonspor’a 3-0 kaybeden Bursaspor, 2015 yılında da kupa finalisti olarak boy gösterdiği organizasyonda Galatasaray’a 1-0 yenilerek kupadan mahrum kaldı.

Kayserispor da kupada final oynayıp kazanamayan bir diğer takım olarak tarihe geçti. Sarı-kırmızılılar, renktaşı Galatasaray’a 2-1 yenilerek ilk ve son kez oynadığı finalden eli boş döndü.

İlk 3 Yıl Almanya’da, Sonra Yurdun Dört Bir Yanında

TFF Süper Kupa, yurt dışında yaşayan gurbetçilerle takımlarımızı buluşturmak amacıyla ilk olarak Almanya’da oynanmaya başladı. 3 yıl süren bu organizasyondan daha sonra vazgeçildi ve maçlar yapımı tamamlanan yeni stadlar başta olmak üzere Türkiye’de oynanmaya başlandı. Bu kapsamda İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı’nın yanı sıra, Yeni Erzurum, Kayseri Kadir Has, Manisa 19 Mayıs, Ankara Osmanlı, Konya Büyükşehir Belediye ve Samsun Yeni 19 Mayıs Stadları, bu önemli organizasyona ev sahipliği yaptı.

7 Ağustos Çarşamba/Saat 20.45

Kupanın bu yılki sahnesi ise Ankara Eryaman Stadı olacak. 7 Ağustos Çarşamba günü Galatasaray ile Akhisarspor’un karşı karşıya geleceği maç saat 20.45’te başlayacak. Bu önemli maçı Halil Umut Meler yönetecek.

Google+ WhatsApp