Kayseri Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'nde Robotik Yürüme Cihazı Hizmete Girdi

Kayseri Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'nde Robotik Yürüme Cihazı Hizmete Girdi

Kayseri Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'nde Robotik Yürüme Cihazı Hizmete Girdi

Felç ve benzeri rahatsızlıklar nedeniyle yürüme yeteneğini kaybeden hastaların bu yeteneğinin tekrar kazandırılması veya geliştirilmesinde kullanılan Robotik Yürüme Cihazı Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hizmete girdi.
Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünce tahsisi yapılan cihaz ile inme, omurilik yaralanması, serebral palsi ve travmatik beyin hasarı olan hastalar ile multipl skleroz, parkinson gibi nörolojik hastalıklar veya ortopedik hastalıklardan dolayı yürüme yeteneğinin kaybolduğu durumlarda bu yeteneğin tekrar kazandırılması veya geliştirilmesi hedefleniyor.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Kayseri Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ahmet Gödekmerdan; ”Travmatik beyin hasarı, inme gibi bazı nörolojik hastalıklar ve ortopedik hastalıklardan dolayı yürüme yeteneğinin kaybolduğu hastalarda, tedavi ve rehabilitasyon amaçlı, robotik yürüme ünitesi, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniğimizde hizmete sokulmuştur. Talebimiz üzerine, cihazlar, Sağlık Bakanlığımız tarafından hastanemize tahsis edilmiştir. Erişkin ve çocuk hastaların yürüme rehabilitasyonunda kullanılacak olan bu otomatik-elektromekanik yürüyüş sistemi, normal yürüme şekline benzer tarzda yürüme hareketi yaptırabilmektedir. Genel sekreterliğimiz nitelikli sağlık hizmetlerine yeni ilave edilen ünitemiz, bölgemiz ve ilimize hayırlı hizmetlere vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.
Erişkin ve çocuk hastalarda kullanılabilen sistem, özellikle kas gruplarının güçlendirilmesi, yük aktarımı, denge, biofeedback, motor öğrenme, fonksiyonelliğin yeniden oluşturulması ve koordinasyonun sağlanmasında etkin olup, hastaya manuel olarak uygulanan standart yürüme paternini otomatik sunan bir elektromekanik yürüyüş sistemidir.
Robotik Yürüme Sistemi hakkında bilgi veren Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Serap Tomruk Sütbeyaz; “Yürüme güçlüğü çeken hastalar için kullanılan yürüme robotu sisteminde, hasta bir yürüme bandının üzerinde askılar vasıtasıyla yukarı alındıktan sonra, bacaklarının iki yanına yerleştirilen robotik parçalar yardımıyla, normal yürüyüş şekline bire bir benzer tarzda yürüme hareketi yaptırılmaktadır. Vücut ağırlığı, yürümenin temposu ve şekli, bilgisayar programıyla kontrol edilebilmekte, hasta, karşısındaki sanal gerçeklik ekranından durumunu izleyebilmektedir. Sistemin en önemli avantajı, normal yürümeye çok benzeyen şekilde hareketler yaptırması ve beyindeki merkezleri sürekli uyarmasıdır. Bu yöntemle, hastaların iyileşme süreci hızlandığı gibi yürüme şekilleri de normale yakın biçimlerde gelişmektedir” dedi. Doç. Dr. Serap Tomruk Sütbeyaz ayrıca, inme, omurilik yaralanmaları, serebral palsi ve kaza ile oluşan beyin hasarı olan hastalar ile multipl skleroz, parkinson gibi nörolojik hastalıklar veya ortopedik hastalıklardan dolayı yürüme yeteneğini kaybeden hastaların fizik tedavi ve rehabilitasyon polikliniklerine başvurabileceğini, hastaların klinik değerlendirmeleri yapıldıktan sonra robotik rehabilitasyon programı için uygun görülenlerin belirlenerek tedaviye alındığını belirtti.
Robotik rehabilitasyon ünitesinde hastalar haftada 2-3 gün, hastanın toleransına göre 25-30 dakika ve 10-15 seans yürüme programına alınmaktadır.

Google+ WhatsApp