Kaya 'meyveciler Ve Sebzeciler Federasyon Toplantısını' Değerlendirdi

Kaya 'meyveciler Ve Sebzeciler Federasyon Toplantısını' Değerlendirdi

Kaya 'meyveciler Ve Sebzeciler Federasyon Toplantısını' Değerlendirdiü

Kayseri Meyveciler, Sebzeciler ve Pazarcılar Odası Başkanı Zekerya Kaya, geçtiğimiz hafta yapılan Meyveciler ve Sebzeciler Odası Federasyon Toplantısıyla alakalı, "Cumhurbaşkanımız, pazarcıların sıkıntıları için elinden geleni yapacağının sözünü verdi" dedi.
Kayseri Meyveciler, Sebzeciler ve Pazarcılar Odası Başkanı Zekerya Kaya, geçtiğimiz hafta yapılan Meyveciler ve Sebzeciler Odası Federasyon Toplantısını değerlendirdi. Kaya, "Sayın cumhurbaşkanımızı pazarcılar şurasından sonra pazarcıların sıkıntıları ve sorunlarına el attı. Pazarcıların sıkıntılarını dinledi. Elinden geleni yapacağına dair bizlere de söz verdi. Genel sorunlarımızı büyükşehir yasalarına göre basit usulde olan esnaflarımız deftere tabi oldu. Bu sıkıntımız var. Büyükşehir olmayan diğer vilayetlerde pazar esnafı basit usul olarak çalışıyor. Hatamız pazarcı olmaktır. Artık Maliye Bakanlığı’nın buna bir el atması gerekir. Ayrıca katma değer sorunumuz da var. Pazar esnafı olarak yüzde bir katma değerle mal alıp yüzde 8 ile çıkış yapıyoruz. Aradaki yüzde 7 farkı biz pazar esnafları ödüyoruz. Bunun sıkıntıları dile getirildi. Haksız rekabette 300 ile 500 metre kaparo alanı kapalı alanı kiralayıp da üç bin metre dışarıya açan marketler dile getirildi. Seyyar sorunları, kaçak kayıt, kaçak esnaf sorunları dile getirildi. Bunun önlenmesi için elden gelecek ne ise onun nasıl yapılacağı dile getirildi. Bakanımız, Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız bizlerin sesini dinliyor ve bizlerin hakkını hukukunu savunacakları, hak ettiklerimizin bize verileceklerini söylediler ve biz de bu durumdan memnun olarak şehrimize geldik" dedi.
Kaya, "Biz pazarcılar reklam yapıyoruz. Vatandaşa kendimizi anlatamıyoruz, duyuramıyoruz. Önümüzde kış var. Narenciyenin şifa niyetine yenileceği, aktarlarda dahi kurutulmuş olarak satılanın özü pazarlarda var. Mandalina, portakal, marul, kırmızı lahanamız, turpumuz bunlar şifalı yiyeceklerdir. Biz bunları ucuza satıyoruz ama doktorun biri televizyondan çıkıyor ve yanlış şeyler söylüyorlar. Allah’ın yarattığı bizlerin sattığı sebze meyvelerin hepsi sağlığa yararlı olan yiyeceklerdir. Mandalina, portakal akşam bahçeden toplanıyor sabah Adana, Mersin Kayseri’ye beş saat uzaklıkta ama sabah piyasaya sürülüyor. Biz pazarcılar günlük taze ve ucuz mal satıyoruz. Vatandaşlarımız gelsinler malın ucuzunu ve kalitelisini alsınlar. Kalitesiyle, tertibiyle, ucuzluğuyla Kayseri halkına hizmet ediyor ve Türkiye genelini geziyor. Türkiye geneline bakarak bizim Kayseri’miz modern, kaliteli ve ucuzdur. Kayseri’de kaçak esnaf çok. Biz her denilene boyun büken aza kanaat eden esnaflarız. Pazarda bize verilen çizgilerin dışına çıkmayan, belediyelerin bize gösterdiği yerlerden başka bir yerde satış yapmayan esnaflarız. Ama kırgınlığımız ve isyanımız seyyar esnaflardır. Bunun biran önce önlenmesi gerekir. Esnaf bu sene patates, kavun, karpuz, salçalık domates satamadı çünkü seyyardan başını kaldıramadı. Kimse bizi ikinci, üçüncü sınıf vatandaş olarak görmesin. Biz hakkımızı istiyoruz. Bu memleketlerin büyükleri bizlere kol kanat gersinler, bizlere sahip çıksınlar" ifadelerini kullandı.

Google+ WhatsApp