KASKİ EKONOMİYE 3,5 MİLYON TL DEĞER KATTI

KASKİ EKONOMİYE 3,5 MİLYON TL DEĞER KATTI

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, KASKİ bünyesinde hizmet veren, ‘İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde 2020 yılında arıtılan atık sulardan oluşan birincil çamurun çürütülmesiyle elde edilen 2,5 milyon metreküp biyogazdan 3,5 milyon lira değerinde elektrik üretildiğini açıkladı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’ye örnek olacak çalışmalarla hizmetlerini sürdürüyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) bünyesinde hizmet veren, ‘İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde 2020 yılında arıtılan atık sulardan 2,5 milyon metreküp biyogazdan 3,5 milyon lira değerinde elektrik üretildi.

Kente yönelik yapılan hizmetlerin yanında enerji verimliliği konusunda da çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini dile getiren Başkan Büyükkılıç, atık sulardan elde edilen 2,5 milyon metreküp biyogazdan 3.5 milyon lira değerinde elektrik üretildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“KASKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde 2020 yılında arıtılan atık sulardan elde edilen birincil çamurun çürütülmesiyle 2,5 milyon metreküp biyogaz, 5 milyon kilowatt saat enerji üretimi yapıldı. Bunun karşılığında ise 3,5 milyon lira değerinde elektrik üretimi gerçekleştirildi. Geçen yıllara göre yüzde 6 daha az enerji ile atıksu arıtımı faaliyetleri gerçekleştirildi. Hem enerji elde edebilme potansiyeline sahibiz, hem de bunu yaparken çevre dostuyuz”

Kayseri nüfusunun yüzde 91’inin atık suyunu 22 adet atıksu arıtma tesisinde arıtarak, atıksuların doğayı kirletmesine müsaade etmeyeceklerinin üstünde duran Başkan Büyükkılıç, Dünya’daki gelişmiş ülkelerde atıksu arıtma maliyeti metreküp başına; ABD’de 0,52, Çin’de 0,31, Japonya’da 0,30 kilowatt saat olmasına karşın Kayseri İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde ise bu değerin 0,175 kilowaat saat olduğunu da sözlerine ekledi.

“BU BAŞARILI ÇALIŞMALAR BİZLERİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜYOR”

Başkan Büyükkılıç, “Bu verilere göre şehrimizde bulunan bütün arıtma tesislerimiz tam kapasite en iyi şekilde çalıştırılıyor. Tabi ki bu başarılı çalışmalar da bizlerin yüzünü güldürüyor. KASKİ’miz şehrin içme suyu ihtiyacının en kaliteli şekilde karşılarken, kirli suları da çevreye zarar vermeden arıtıyor. Atık sulardan da elektrik üretiliyor. Kayseri’de örnek çalışmalarla adımızdan söz ettirmeye devam edeceğiz. Enerji verimliliği konusunda da çalışmalarımıza daha çok hız vereceğiz”

Google+ WhatsApp