Karadenizbirlik Kilo Başına 10 Kuruş Fiyat Farkı Ödeyecek

Karadenizbirlik Genel Müdürü Ünal Erarslan, 2014 ayçiçeği ürününe kilo başına 10 kuruş fiyat farkı ödeyeceklerini söyledi. Genel Müdür Ünal Erarslan yaptığı açıklamada, "Birliğimiz, mübayaa(satın al

Karadenizbirlik Genel Müdürü Ünal Erarslan, 2014 ayçiçeği ürününe kilo başına 10 kuruş fiyat farkı ödeyeceklerini söyledi.
Genel Müdür Ünal Erarslan yaptığı açıklamada, "Birliğimiz, mübayaa(satın alma) ettiği 2014 yılı üretimi ayçiçeği için 1 lira 22 kuruş/kg avans fiyata ilave olarak 10 kuruş/kg fiyat farkı ödeme kararı alarak ayçiçeği nihai alım fiyatını 1 lira 32 kuruş/kg olarak belirlemiştir. Ürün alım kampanyası devam etmekte olup fiyat farkları birliğimize ürün teslim eden tüm çiftçilerimize peşin olarak ödenecektir. Yönetim kurulumuz ayçiçeği fiyatını belirlerken; ithal yağlık ayçiçeği ve ham ayçiçeği yağı fiyatları, döviz kurları, gümrük vergileri, dünya ve Türkiye rekoltesi, üretim maliyetleri, destekleme ve prim ödemeleri, diğer bitkisel yağlar ile üretici beklentilerini tek tek değerlendirmiştir" dedi.

"TEŞVİK VE DESTEKLEMELER ARTTIRILMALI"
Türkiye´de üretimi halen yeterli olmayan ve en büyük ithalat kalemlerinden birini teşkil eden yağlı tohumların ülke topraklarında yetiştirilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Erarslan, şöyle konuştu: "Türkiye ayçiçeği ve diğer yağlı tohumların üretimi için uygun toprak yapısına ve yere sahiptir. Ülkemizin mevcut yağlı tohum üretim potansiyeli istikrarlı ve sürdürülebilir bir şekilde arttırılmalıdır. Yerli üretimin ve yerli üreticinin buluştuğu kooperatifler üst birliği olarak birliğimiz, kısıtlı kaynaklarını, yağlı tohum üreticilerinin mağdur olmaması ve üretimin devamı yönünde her zaman seferber etmiştir. Yağlı tohumların ülkemizde yıllardır süregelen sorunlarının (yetersiz sulama ve üretim, desteklemelerin az olması, ithalata bağımlı sektör vb.) çözümünde yerli üretim artışı en önemli konu olup bu amaçla devlet tarafından yapılacak teşvik ve desteklemeler mutlaka arttırılmalıdır."
Karadenizbirlik Genel Müdürü Ünal Erarslan, birlik olarak amaçlarının ülke ekonomisine yük olan bu ithalattan kurtaracak yeterlilikte üretim yapacak çiftçileri her daim destekleyerek hem ülkenin hem de üreticilerin kazanmalarını sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.
(SAM-SLH-Y)

16.10.2014 15:22:53 TSI

Google+ WhatsApp