İzsiad´ın İş Güvenliği Zirvesi Başladı

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği´nin (İZSİAD) ev sahipliğinde, Türkiye´de ilk kez bir işveren örgütü tarafından düzenlenen İzmir İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi ile İzmir İş Sağlığı ve Güvenliği F

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği´nin (İZSİAD) ev sahipliğinde, Türkiye´de ilk kez bir işveren örgütü tarafından düzenlenen İzmir İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi ile İzmir İş Sağlığı ve Güvenliği Fuarı düzenlenen açılış töreniyle başladı.
İzmir Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi´ndeki törene İzmir CHP Milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, BASİFED Başkanı Levent Akgerman, Türk-İş Ege Bölge Temsilcis Hüseyin Karakoç, İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin, işadamları, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, iş güvenliği eğitmenleri, kamu, stk ve firmaların temsilcileri katıldı.
Anadolu Salonu´nundaki törenin açılış konuşmasını yapan Organizasyon Komitesi ve A ARTI OSGB Kurucu Başkanı Şenol Aslanoğlu, İZSİAD´ın ev sahipliğinde gerçekleşen Zirve´nin İzmir ve Türkiye´nin ilklerinden olduğunu belirterek, `´ Türkiye de İş güvenliğinde neyin eksik, neyin düzeltilmesi gerektiğini söyleyeceğimiz çokça tartışma platformu bulsak da iyi çalışma örneklerini paylaşacağımız bir zirve maalesef yoktu . Bilim adamlarının çözümler sunduğu paneller vardı, sistemin tartışıldığı oturumlar vardı, ama iş güvenliği sisteminin eksiğini gediğini tartışmadan kısa sure içinde yeni birçok çözüm öğreneceğimiz bir platform yoktu. Bunun bir an önce hayata geçmesi ve bunun İzmir´e, Ege´ye kazandırılması çok ama çok önemliydi bizler için. Maalesef çokça kapı çalmamıza rağmen gerçekleşememişti. Bu hayalimizi üyesi olmaktan gurur duyduğum İZSİAD yönetimi ile paylaştık. Böylesi organizasyonların genelde emek örgütlerince yapıldığını, işverenlerin bu konuda taşın altına ellerini koymalarının ne kadar önemli olduğunu birlikte değerlendirdik. Ve müteşekkiriz ki Hasan Başkan bu projeye inandı destekledi. Hemen bir organizasyon komitesi oluşturduk ve 6 ay gibi kısa bir sürede gece gündüz çalışarak 3 günlük bir zirve, 10 moderatör , 32 konuşmacı, 2 çalıştay ve 1 özel oturumla karşınızdayız´´ diye konuştu.
Zirve´nin ev sahibi olarak tüm katılımcıları kutlayan İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, konuşmasına dün Karşıyaka´da yaşanan iş kazasında yaralanan 4 işçiye geçmiş olsun diyerek başladı. Bu örneğinde gösterdiği gibi iş sağlığı ve güvenliği konusunda AB ve Dünya standartlarına göre çok geride olduğumuzu vurgulayan Küçükkurt, `´ Geçtiğimiz Mayıs ayında Soma´da ülkemizi yasa boğan ve 301 canı yitirdiğimiz maden faciası, ardından Eylül ayında İstanbul´da 10 işçimizi kaybettiğimiz asansör kazası acı gerçeği yüzümüze bir kez daha çarptı. Bu olaylar, yaşanan toplu can kayıpları, bizi derinden sarsarak işçi sağlığı ve güvenliği konusunu bir süreliğine ülke gündeminin birinci maddesi yaptı, yapıyor, sonra acılar külleniyor ve biz maalesef tekrar eskiye dönüyoruz. Bu acıların bir daha yaşanmaması; hatta bir canın bile yitirilmemesi için yapmamız gerekenleri unutuyoruz, ya da erteliyoruz. Oysa, dünyadaki hiçbir maddi değer, bir candan veya insanın sağlığından daha önemli değil. Bunu üzülerek ifade ediyorum ki, birçok konuda Avrupa Birliği ya da Dünya standartlarını yakalayan ülkemiz; işçi sağlığı ve güvenliği konusunda çok gerilerde. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı´nın verilerine göre; ülkemizde günde ortalama 190 iş kazası meydana geliyor ve bu kazalarda günde 4 kişi can veriyor, onlarcası sakat kalıyor yada işe bağlı rahatsızlıklardan dolayı çalışamaz hale geliyor. Sadece geçtiğimiz yıl meydana gelen iş kazalarında; 1235 işçimiz hayatını kaybetti, on binlercesi sakat kaldı. Yine geçtiğimiz yıl ülke genelinde istihdamdaki çalışanların yüzde 2.3´ünün, yaklaşık 700 bin kişinin bir iş kazası ve işten kaynaklı rahatsızlık geçirdiğini söylersem, durumun ne kadar ciddi olduğunu daha net özetlemiş olurum. Bu tabloyu değiştirmek, bırakın bir can kaybetmeyi, bir çalışanın dahi burnunun kanaması önlemek görevi bizlere; devlete, işverene, sendikalara, çalışanlara hepimize düşüyor. Bizler; İZSİAD´lı işverenler olarak sorumluluğumuzun bilinci içerisindeyiz, İZSİAD üyeleri olarak bu konuda üzerimize düşeni yerine getirmeye çalışmanın yanı sıra, ev sahipliğini yaptığımız bu Zirve´nin de soruna bir nebze olsun ilaç olmasını, katkı sağlamasını temenni ediyor ve tüm katılımcılara başarılar diliyorum´´ dedi.
Küçükkurt´un ardından söz alan BASİFED Başkanı Levent Akgerman, TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, son çıkan 6331 sayılı yasanın eksiklerinin giderilmesini, yasada ceza kadar, ödül sisteminde yer akması gerektiğini vurguladı. İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, mevcut uygulamalardan bahsederken, TÜRK-İŞ Bölge Temsilcisi Hüseyin Karakoç, işverenlerin bu konuda yapacakları her türlü girişim ve çalışmaya destek vermeye hazır olduklarını belirtti. EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye´nin bir an önce ILO Sözleşmesi´ni imzalaması gerektiğini söylerken, İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, bu konuda eğitimin önemine dikkat çekerek, İzmir Ekonomi Üniversitesi´nde İş Güvenliği Bölümü´yle açığı kapatmaya çalıştıklarına değindi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ise İş Sağlığı ve Güvenliği´nde taşeron sisteminin zararlarından bahsederek, bunun önlenmesi gerektiğini anlattı. CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ise bu konuda yasal eksiklerin giderilmesi gerektiğine atıf yaparak, yaptığı ve yapılan çalışmalardan örnekler verdi.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri sahnede hep birlikte kurdele keserek İzmir İş Sağlığı ve Güvenliği Fuarı´nın da açılışını yaptı. İki gün süresince 4 Ana Oturum, 6 Paralel Oturum, 1 Özel Oturum, 2 Çalıştay ve 1 Özel Çalışma´da, 10 moderatör , 31 konuşmacı, 2 Çalıştay Eğitmeni, 1 Özel Eğitmenle gerçekleşecek Zirve´nin açılış töreninin ardından `´Beyaz Eşya Sektörü´ndeki İSG´´ başlıklı ilk ana oturumda yapıldı.
Moderatörlüğü´nü EBSO Başkanı Ender Yorgancılar´ın yaptığı oturumda, VESTEL, SİPİL PLASTİK ve İNDESİT şirketleri adına katılan uzmanlar, şirketlerindeki İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda yaptıkları çalışmalardan örnekler vererek, karşılaştıkları sorunlara buldukları çözümleri anlattılar. Oturum sonunda İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, Yorgancılar ve panelistlere birer plaket vererek, verdikleri bilgiler ve Zirve´ye katkılarından dolayı teşekkür etti.
(KE)

18.10.2014 00:35:37 TSI

Google+ WhatsApp