Göktaşı ellerinde kaldı

Bingöl’ün Sarıçiçek köyüne düşen meteor parçaları köylüleri zengin etti. Köylülerin büyük çoğunluğu buldukları göktaşlarını yurtiçi ve yurtdışındaki alıcılara gramını 15 ila 60 dolardan satarak, kazanç elde ederken, bazı köylüler ise “değerlenir” düşüncesiyle satmadığı göktaşı parçalarına artık alıcı bulamıyor.

2 Eylül 2015 tarihinde dünyaya düşen meteorit parçalarından çoğunluğu Bingöl’ün başta Sarıçiçek olmak üzere Hacıçayır, İncesu, Yeniköy, Kervansaray ve Ekinyolu köyleri kırsalına düştü. Birçok köylü topladıkları göktaşlarının gramını 15 ila 60 dolardan satarak binlerce lira kazandı. Bazı köylülerin ise “daha fazla paraya” satarım düşüncesiyle satmadığı taşlar ellerinde kaldı. 

Düşen göktaşlarını elinde tutan köylülerden Metin Ergün, alıcı bulamamaktan dert yakındı. Ucuza satmak istemedikleri için göktaşlarını ellerinde tuttuklarını anlatan Ergün, “Şu an elimizde duruyor. Sebebiyse dışarıya taşları ucuza vermek istemedik. Onlar ucuza almak istedi, bizler daha fazla pahalıya vermek istedik ve o yüzden anlaşamadık. Amerika’da bir kişiye 100 bin dolar civarında göktaşı satıldı, Rus ve diğer Amerikalılar hariç. Kilo olarak satılan taş miktarı 3 veya 4 kilodur. Köy dışında bizden gizli satanların da haberini aldık, toplamda 13 kilo satılmış” dedi.

“DOLANDIRILMAK İSTENDİK”

Göktaşı elinde bulunanları dolandırıcıların tuzağına düşmemeleri konusunda uyaran Ergün, “Bingöl’den İstanbul’a kadar bazı dolandırıcı çeteleri ortaya çıktı. Göktaşlarını 50-60 dolara alacağız diyorlar. İstanbul’a kadar gidiyor vatandaşlar ve orada pusuya düşürüp elindeki taşları almak için ellerinden geleni yapıyorlar. Büyük bir holdingin adını kullanarak beni de aradılar. İlk etapta 2, daha sonra 8 kilo alacaklarını söylediler. 2,5 kilo taşla İstanbul’a gittiğimde, taşlarla ilgilenmediklerini ve almayacaklarını söylediler” diye konuştu.

“ÇANTA DOLUSU SAHTE DOLARLA KÖYE DADANDILAR”

Ellerinde taş bulunan vatandaşları uyaran Ergün, şunları söyledi:
“Şu anda sahte dolar piyasada geziyor. Kadının biri yanında birkaç adamla köye gelip, kendisini çok zengin biri olarak tanıttı. Bir çanta dolusu sahte dolarla gezdi köyde ama vatandaşlarımız bunu fark ederek, kadını köyden kovdu. Kadın şikâyet edilmeden ortadan kayboldu.”

Google+ WhatsApp