‘Gecikmiş Ama Ümit Verici Bir Açıklama’

İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Ravza Kavakcı Kan, A Haber’in Hatay sınır hattından canlı yayın yapılan Memleket Meselesi adlı programına katıldı.

İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Ravza Kavakcı Kan, A Haber’in Hatay sınır hattından canlı yayın yapılan Memleket Meselesi adlı programına katıldı.

Türkiye-Rusya ilişkilerinden, Akkuyu Nükleer Santrali’ne, Zeytin Dalı Harekatı’ndan, ABD’nin ve AB’nin Suriye politikalarına ilişkin gündemdeki konuların ele alındığı programda Genel Başkan Yardımcısı Kavakcı, moderatör Duygu Leloğlu’nun sorularını cevapladı.

‘Türkiye eski Türkiye değil’

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye ile ilgili ‘Eve dönüş vakti geldi’ açıklamasını yorumlayan Kavakcı, “Gecikmiş ama ümit verici bir açıklama ve bundan sonrada ne kadar güvenebiliriz bilmiyorum fakat ümit ediyorum ki gerçekten ABD oradan askerlerini çeker, PYD/YPG’ye yardım etmeyi keser.” dedi.

ABD’nin daha öncede terör örgütleriyle işbirliği yaptığını hatırlatan Kavakcı, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Birçok terör örgütünü alandaki askerleri olarak kullanan ABD’nin bölgedeki varlığı bölge halkının menfaatine olan bir şey değil ve maalesef bu durum bizim ilişkilerimizi de zedelemiş olan bir süreç. Bu noktada ABD’deki kafa karışıklığı Türkiye’nin artık sabrını zorluyor. Bizim tarihi süreçte dost ve müttefik olarak görmüş olduğumuz ABD’nin gönderdiği binlerce silahla PYD/YPG’yi desteklemeye devam ettirmiş olması, aramızdaki askeri antlaşmaları ve verilen sözleri tutmamış olması bizi maalesef bu sürece getirdi. Ancak görüyoruz ki Türkiye eski Türkiye değil bölgede aktör bir ülke ve artık dost olan ve olmayan ülkeleri ayırabilecek bir Türkiye var.”

‘Dostluğa yakışmayan hareketlerde bulunanları da görmüş olduk’

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 58 günde başarıyla tamamlanan Zeytin Dalı Harekatı’na değinen Kavakcı, “18 Mart Çanakkale Zaferi ile aynı güne denk gelen Afrin’deki büyük zaferden sonra çok büyük bir ilerleme kaydettik. Dost gibi davranmayan, dostluğa yakışmayan hal ve hareketlerde bulunanları da görmüş olduk. Biz kendi vatandaşlarımızın hayat haklarını muhafaza ederken bir yandan da NATO’nun sınırlarını korumaya çalışıyorduk. Uluslararası sözleşmelerle bize verilmiş yetkiyle Suriye’de katledilmekte olan vatandaşların da hayat haklarını korumak için oradaydık ama bu süreç içerisinde maalesef bizim yanımızda yer alması gerekenler ABD ve bir NATO ülkesine saldırı yapılmasını kabul etmemesi gerekenler terör örgütünün yanında yer almaya devam ettiler.” ifadelerini kullandı.

Suriye barışına yönelik büyük adım üçlü zirve

“Yarım milyona yakın insanın katledildiği Suriye’de huzur ve barış ortamı sağlamak için Türkiye Cumhuriyeti orada askeriyle son derece insani, kullanılan silahlardan yapılan operasyonların detaylarına kadar uluslararası hukuk açısından son derece sağlıklı ve hiçbir masum insanın kılına zarar gelmesin düşüncesiyle hassas bir şekilde iğneyle kuyu kazar gibi başarılı bir operasyon gerçekleştirdi.” diye konuşan Kavakcı, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Rusya ile yapmış olduğumuz antlaşma ve işbirliğinin artması ve İran’ın da katılmasıyla üçlü zirvede Suriye barışına ve huzuruna yönelik büyük bir adım atılacağını samimiyetle düşünüyorum. Türkiye’nin başından beri savunduğu şuydu ‘biz Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumak için oradayız’ bu durumu Sayın Cumhurbaşkanımız defaatle ifade ettiler. Orada herhangi bir iktidar oluşturmak için değil Kürdüyle, Türkmeniyle, Arabıyla ve Müslümanıyla, Gayrimüslimiyle, Süryanisiyle, Ezidisiyle oradaki vatandaşların vatanlarında rahat bir şekilde huzur içerisinde yaşaması için oradayız.”

“Türkiye açısından büyük projenin temelini attık”

Akkuyu Nükleer Santrali’nin Türkiye tarihi açısından gurur verici bir atılım olduğunu vurgulayan Kavakcı, şöyle konuştu:

“Sonradan Avrupa Birliği olan Avrupa Kömür Çelik Topluluğu daha kurulma aşamasındayken Avrupa’daki Atom Enerjisi Birliği henüz kurulmamışken Türkiye’de 1956’da Türkiye Atom Enerjisi Kurumu kurulmuş sonra dönem dönem ihaleler açılmış önce nerede olacağına karar verilememiş sonra Akkuyu’nun verimli olacağı kararına varılmış ihale açılmış nasıl olduysa başvuran olmamış. Akabinde ihale yapılmış iptal edilmiş biz bu noktaya gelmişiz. Bugün Türkiye açısından tarihi bir gün. Rusya ile beraber, enerji ihtiyacımızın yüzde 10’unun karşılanacağı ve tam kapasiteyle çalıştığı zaman 35 milyar kilovat saate kadar büyük bir projenin temelini attık.”

Kavakcı, askerlere destek olmak amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile beraber sınır bölgesine giden sanatçılara hakaret eden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu kınayarak sözlerine son verdi.

Google+ WhatsApp