Erçek Gölü Havzası, Türkiye'deki 450 kuş türünün 300'ünü barındırıyor

Van Gölü Havzası'ndaki sulak alanlarda uygulanan sıkı koruma tedbirleri, bu alanları kullanan başta Dikkuyruk olmak üzere çok sayıda türün sayılarında artış yaşanmasını sağladı.

Erçek Gölü Havzası, Türkiyedeki 450 kuş türünün 300ünü barındırıyor

Van-Özalp karayolu üzerinde bulunan ve bir çoğu nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan kuşların yaşam alanı olan Erçek Gölü'nün su seviyesi havaların ısınması ve karların erimesiyle bu yıl geçen yıllara oranla hem erken hemde daha fazla yükseldi. Türkiye'de bulunan 450 kuş türünden yaklaşık 300'ünün yaşadığı Van'daki Erçek Gölü'nün su seviyesi bu yıl karların hızlı erimesiyle erken yükseldi. Kuş izleme kuleleri, telefon direkleri suların içinde kalırken, bu durumun en çok o bölgede yaşayan ve göçmen olarak gelen kuşlara yaradığı belirtildi.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilkbahar mevsiminin gelişiyle hareketlenen göçmen kuş trafiğinin yaşandığı Van Gölü Havzası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sıkı denetimleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlükleri tarafından sürekli avcıların takip edilmesiyle kuş sayılarında günden güne artış yaşanmasını sağlıyor. Havzada, aralarında nesli tükenmek üzere olan türlerinde bulunduğu 250 önemli türe ev sahipliği yapan Erciş Çelebibağ, Muradiye Bendimahi, Karasu Deltası, Akgöl, Erçek, Çaldıran Kaz Gölü, Hıdır Menteş Gölü, Van Kalesi Sulak Alanı, Gevaş Göründü, Dilkaya ve Reşadiye Sazlığı, sıkı denetimlerden yana bu yıl da büyük artış yaşıyor. Van Gölü'nün hemen doğusunda lavların yığılmasıyla oluşan, 99 kilometre karelik alanıyla havzadaki en büyük ikinci göl olan Erçek Gölü Havzası da koruma tedbirleriyle kuşlar için adeta özel alan haline geldi.

Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde Doç. Dr. Lokman Aslan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanlarını Koruma Ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü olarak belirli sezonlarda yaban hayvanlarının göç sezonunda ve göçün sonra sulak alanları kontrol edip herhangi bir olumsuzluk olup olmadığını tespit için burada olduklarını söyledi. Doğa Koruma Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü ekipleri ile ortaklaşa bu çalışmaları sürdürmekte olduklarını ifade eden Doç. Dr. Lokman Aslan, “Bugün de Van'ın en büyük sulak alanı olan Erçek Gölü Havzası’nı kontrole geldik. Kontrollerimiz sonucunda sulak alanların gayet suyla dolu olduğunu gördük. Havaların erken ısınmasıyla ve karların erimesiyle birlikte sulak alanımız da su sıkıntısı görmedik. Tabii ki bu geçici bir süre olacağını bizim temennimiz sulak alanının daha fazla kuruyarak sulak alanından çıkma vasfını kaybetmemesi” dedi.

“ERÇEK GÖLÜ YAKLAŞIK 300 KUŞ TÜRÜNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR”
Türkiye'de 450 kuş türünden 300'e yakını Erçek Gölü Havzası’nda bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Lokman Aslan, “Bu çalışmalarla tespit edilirse bu sayı daha fazla da artacak. Bu alan nesli tükenmekte olan birçok kuşa da ev sahipliği yapıyor. Erçek Gölü'nün şöyle bir özelliği var. Sadece belli bir sezonda sadece flamingoların misafir eden bir sulak alan değil. Halkımız böyle algılamasın. Kışın beyaz kuğuları, yazın da flamingoları misafir ederek yaklaşık 250 kuş türü ne ev sahipliği yapıyor. Bunların hepsi birbirinden güzel görsel şölen oluşturmakta” şeklinde konuştu.

“ERÇEK HAVZASINDA YIL BOYUNCA AVLANMAK YASAK”
Bunların korunması için de Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü tarafından burasının avlanmaya yasak bölgesi ilan edildiğini ifade eden Doç. Dr. Lokman Aslan, “Yıl boyunca burada avlanmak yasak. Avcılarımıza ve Van'daki hemşerilerimiz burada avlanmamaları ve doğal mirasımız olan yabani hayvanları gelecekte gelecek nesle aktarmak için elimizden geleni yapmaktayız. Van Gölü sulak alanları üzerinde Türkiye'nin en zengin bölgesi. Bunlardan Erciş Çelebibağ, Muradiye Bendimahi, Karasu Deltası, Akgöl, Erçek, Çaldıran Kaz Gölü, Hıdır Menteş Gölü, Van Kalesi Sulak Alanı, Gevaş Göründü, Dilkaya ve Reşadiye Sazlığı sulak alanlarıdır. Bölgedeki en büyük sulak alanı ise Erçek Gölü Havzası’sır. Vatandaşlarımız yılın her ayında en az 30-40 tür kuşu burada görebilirler ” dedi. 

Google+ WhatsApp