Ekonomi Bakanı Zeybekci, İrlanda İş Ve İstihdam Bakanı Nash´ı Makamında Kabul Etti Ankara

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İrlanda İş ve İstihdam Bakanı Gerald Nash´i makamında kabul etti. Bakan Zeybekci, Nash ile görüşmesinde, AB ve ABD arasında müzakereleri devam etmekte olan Transatlan

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İrlanda İş ve İstihdam Bakanı Gerald Nash´i makamında kabul etti.
Bakan Zeybekci, Nash ile görüşmesinde, AB ve ABD arasında müzakereleri devam etmekte olan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı´na (TTYO) ilişkin Avrupa Birliği nezdinde Türkiye´nin menfaatlerini savunmak için çalıştıklarını söyledi.
TTYO´nun çok hızlı ilerlediğini ve Türkiye´nin Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği Anlaşması olan tek ülke olduğunu belirten Bakan Zeybekci, "TTIP´yi de kaçırmak istemiyoruz, TTIP´nin içinde olmak istiyoruz ve bu konuda Avrupalı dostlarımızın desteğini bekliyoruz" diye konuştu.
İrlanda´nın son 20 yıldaki gelişimini takdirle takip ettiklerini belirten Bakan Zeybekci, İrlanda´nın teknoloji, bilim, üretim, Ar-Ge ve dış ticarette de büyük ilerlemeler kaydettiğini ve Türkiye´nin de bu yolda ilerlediğini ifade etti.
Bakan Zeybekci "Gerek Osmanlı´nın son zamanları gerekse Türkiye Cumhuriyeti´nin kuruluşundan itibaren son 200 yılda Türkiye´nin istikameti Batı medeniyeti olmuştur ve bu değişmemiştir" dedi.
Türkiye´nin AB´ye ilk başvurusunu, Avrupa Birliği henüz Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu iken 1959´da yaptığını belirten Bakan Zeybekci, 1962 Ankara Anlaşması ile resmi sürecin başladığını ifade ederek, "Sürecin neredeyse kendisi ile aynı yaşta olduğunu" esprili bir şekilde dile getirdi.
En önemli önceliğin, süreci tamamlamak olduğunu ve sürecin tamamlanması ile üyeliğin sadece bir detay olarak kalacağını vurgulayan Bakan Zeybekci, "Ne zaman üye olacağımızı bilmiyoruz ancak şu bir gerçek ki Türkiye AB ile Gümrük Birliği ilişkisi içerisinde olan tek ülkedir ve bundan hem Türkiye hem de AB yarar sağlamıştır" ifadesini kullandı.
Bakan Zeybekci, Türkiye için AB pazarının ne kadar önemli olduğuna yaptığı vurguyla, Türkiye´nin ihracatının yaklaşık yüzde 45´inin AB´ye yapıldığını, Ağustos ayı içinde yüzde 10 artışla 10 milyar doların üzerine çıkan doğrudan yabancı yatırım tutarının yüzde 70´inin ise Avrupa´dan geldiğini belirtti.
Türkiye´nin de son 10 yılda çok önemli aşamalar kaydettiğini söyleyen Ekonomi Bakanı Zeybekci, 1980´de 5 milyar dolar olan ticaret hacminin 34 yıl sonra bugün 470 milyar dolara yükseldiğini, kişi başı milli gelirin 10 bin 800 dolar seviyesine çıktığını, bunun satın alma gücü paritesine göre 18 bin dolara tekabül ettiğini, bununla birlikte Gayrisafi Yurtiçi Hasılanın 230 milyar dolardan 820 milyar seviyesine geldiğini, bu sayede Türkiye´nin satın alma paritesine göre dünyanın 21. ekonomisi iken bugün 16. sıraya kadar yükseldiğini ve Avrupa´nın en büyük 6. ekonomisi olduğunu aktardı.
Türk Hava Yolları´nın ilk defa en fazla ülkeye uçan hava yolu olduğunu ve bunu yurtdışına açılan iş dünyamızın göstergesi olarak değerli bulduğunu belirten Bakan Zeybekci, buna paralel olarak Türk müteahhitlerin Çin´den sonra en fazla müteahhitlik şirketine sahip olan ülke olarak geçen Türkiye´yi temsilen 34 milyar dolarlık iş aldıklarının üzerinde durdu.
Bu değişimlerin çok önemli bir başarı göstergesi olduğunu ancak bunu yeterli bulmadıklarını da ifade eden Bakan Zeybekci, konuk Bakan Nash´a hitaben "Türkiye, bölgesiyle, coğrafi avantajıyla, emtia fiyatlarının atışıyla zenginleşen Ortadoğu´nun kapısı olması yönüyle tam bir fırsatlar ülkesi... Bunun İrlandalı firmalar için önemli bir avantaj olabileceğini düşünüyorum" dedi ve İrlandalı firmaları Türkiye´ye davet etti.
Türkiye´nin sadece 77 milyonluk bir ülke olarak görülmemesi gerektiğini, enerji ve hammadde kaynakları açısından da zengin bir bölgeye girişin anahtarı olduğunu belirten Bakan Zeybekci, kurulacak ortaklıklarla 3. ülkelerde İrlandalı firmalarla işbirliğinin önemli fırsatlar oluşturabileceğini dile getirdi.
Bakan Zeybekci, "Teknoloji ve finansal tasarruf bizim eksik yanlarımız. Çin´de yüzde 50, Hindistan´da yüzde 40 ve AB´de yüzde 25´ler seviyesinde olan tasarruf oranları bizde yüzde 14-15´ler civarında ancak diğer taraftan yerimizde saymamamız için yüzde 5´in üzerinde de büyümemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.
Bakan Zeybekci, İrlandalı konuk Bakan´a ziyareti için teşekkür etti ve görüşme Bakanların fotoğraf çekimi ile son buldu.
(BC-SO-E)

22.10.2014 18:18:40 TSI

Google+ WhatsApp