Edirne'de sel kapıya dayandı

Bulgaristan'da ve Edirne'de etkili olan kar ve şiddetli yağmurun ardından Meriç ve Tunca Nehirleri'nin su debileri riskli seviyelere dayandı. Nehir sularının yatağından çıkması sonucu bazı özel işletmeler ve sosyal tesisler su altında kaldı.

Bulgaristan'da yaşanan şiddetli kar yağışının ardından Edirne'de Meriç ve Tunca Nehirleri'nin su debileri alarm seviyelerine yükseldi. Meriç Nehri'nde su debisinin bin 300 metreküp/saniyelere ulaşması sonucu Bosna Köy yolu yaya ve araç trafiğine kapatılırken Edirne Belediyesi'ne ait Protokol Evi de sular altında kaldı. Tunca Nehri'nin su debisinin 220 metreküp/saniyelere yükselmesi sonucu nehir suları tarihi köprünün giriş ve çıkışlarını kısmen kapatarak yaya ve araçların geçişinde aksamalara neden oldu. Meriç ve Tunca Nehirleri'nin geçtiği bölgede bulunan bazı özel işletmeler ve sosyal tesisler de su altında kaldı.

TUNCA KÖPRÜSÜ KAPANMAK ÜZERE
Bölgede bulunan işletmelerde çalışan vatandaşlar, nehir sularının yükselmesi sonucu tesislerin su altında kaldığını belirterek, "Elektronik eşyalarımızı ve malzemelerimizi çıkararak kontrol altına aldık. Her yıl bu aylarda bu sıkıntıları yaşıyoruz. Bosna Köy yolu da ulaşıma kapatıldı. Tunca Köprüsü'nün ayakları kapanmak üzere, sular daha fazla yükselirse daha büyük sıkıntılar yaşarız" dedi.

"BİZ ALIŞKINIZ BU TİP TAŞKINLARLA BAŞ ETMEYE"
Edirne Vali Vekili Beyazıt Tanç, Tunca Nehri, Meriç Nehri ve Arda Nehri'nin dünden beri yükselmeye başladığını söyledi. Nehirlerde yaşanan taşkında asıl Arda Nehri'nin kendilerinin tedirgin ettiğine değinen Tanç, "Kirişhane bölgesinde bin 311 metreküp/saniye su akıyor. Su seviyelerinde bin 300 metreküp/saniyeyi geçtiğinde ilimiz açısından sıkıntı olmaya başlıyor. Fakat sevindirici olan üç ayrı nehirde su seviyeleri düşmeye başladı. Bütün ekiplerimiz, AFAD, DSİ, hazır olarak izliyor son durumu, şu anda ciddi bir sıkıntı beklemiyoruz. Zırhlı birliklerimiz hazır bekliyor. Bu arada en büyük sıkıntıyı Karaağaç mahallemiz çekiyor. Özellikle yollarda tahribatlar oluyor. Karaağaç yolu taşkınlardan tahrip oluyor. Artık biz alışkınız bu tip taşkınlarla baş etmeye, mücadele etmeye, bütün ekiplerimiz tedbirlerini almış durumdalar. Herhangi bir sıkıntımız şu anda yok, su seviyeleri düşmeye başladı. En fazla su seviyesi olarak bin 320- bin 330 metreküp/saniyeyi göreceğimizi tahmin ediyoruz. Bu da bizim açımızdan ciddi bir taşkın riski oluşturmuyor. Umuyoruz her şey düşündüğümüz gibi olur. Geçtiğimiz yıl epeyce sıkıntı yaşadık. Hem Karaağaç mahallesinde hem de yolların tahribatı açısından sıkıntılar oldu. Vatandaşları helikopterlerle taşıdık, şu an da öyle bir ihtiyacımız yok. Taşıma kapasitesinin hemen sınırında seddeler ve kanallar. Ciddi bir taşkın beklemiyoruz" dedi.

"BULGARİSTAN’IN BARAJ KAPAKLARINI AÇMASI SÖZ KONUSU DEĞİL"
Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açma durumu olmadığını dile getiren Vali Vekili Tanç, "Arda Nehri üzerinde bulunan İvoylaygrad Barajı dün gece açıldı tekrar kapatıldı. Dün gece saat 24.00 civarında en son 687 metreküp/ saniyeye kadar çıkmıştı. Şu anda 600 metreküp/saniyeye kadar düştü ve giderek düşmektedir" ifadelerini kullandı.

TAŞKINDAN GÖÇMENLER DE NASİBİNİ ALDI
Edirne Vali Vekili Beyazıt Tanç, dün gece saatlerinde aralarında çocuk ve bebeklerin de bulunduğu Suriye uyruklu bir göçmen grubunun jandarma ve AFAD ekipleri tarafından Uzunköprü ilçesinin sınır bölgesine yakın bir mevkide sel ve su taşkınından kurtarıldığını belirterek, "Dün akşam Meriç ilçesi Serem köyde 42 Suriyeli göçmeni aldılar. Taşkından etkilenen 25 erkek, 10 kadın 7 tane de çocuk jandarma ekipleri tarafından kurtarıldı. Hepsinin sağlık durumları iyi" diye konuştu. 

Google+ WhatsApp