CÜZDAN MI BOŞ ? RUHUMUZ MU AÇ ?

CÜZDAN MI BOŞ ? RUHUMUZ MU AÇ ?


Hepimizin bir mahalle bakkalı mutlaka vardır. Daha eski dönemlerde mahalle bakkalı o çevrenin basın bülteni gibi bir çok haberden bilgi sahibi olur, çevreyide bu doğrultuda bilgilendirirdi. Bazen anahtar emanet ettiğimiz, bazen çocuklar eve gelince bunu verin dediğimiz onlarca emanet bırakırdık. Aslında mahalle bakkalı bir çoğumuz için aile kadar yakın, bir sırdaş kadar samimi insanlardı. 

Şimdi bu kadar yaygın olmasada eminim halen bu durum devam ediyor.

Mahallemde bulunan, sürekli gazete aldığım marketin güzel insanı Sami bey, bir sabah sitemi tebessüm ettirsede düşündürmüştü.

“Murat abi, biraz da biz esnafı yaz. Neler çekiyoruz. Ekonomik sıkıntıdan insanlar gelen her zamlarda bizleri suçluyor. İnsanlara anlatamıyoruz. Biz küçük bir kâr marjı ile çalışan ayakta durmaya çalışan esnafız. Zamların gelmesini bizlerde istemiyoruz. Sonuçta bizler aynı kâr marjı ile satış yapıyoruz. Tek farkı geçen hafta 5 TL’ye verdiğimiz ürünü bizler toptancıdan 5 TL’ye alıyoruz. Bu durumda bizlerde üzerine kârımızı koymak zorundayız” sitemi ve söylemi aslında haksız olmadığının kanıtıydı.

Evet ekonomik kriz var. Dolar ve Euro ya baktığımızda fiyat artışlarının önüne geçme şansımız yok. 

Madalyanında diğer bir yüzü var. Bir kaç gün önce kurumsal bir mağazaya gittiğimde telefon kalmadığını piyasada çok hızlı tüketildiğini ilettiler. Ve panoda asılı müşteri listeside bilgi verilecek müşteri isimleri ile dolu. Çok ciddi bir teknoloji çılgınlığı var. Bazı zamanlar kahvaltımızdan, bazı zamanlar kıyafetimizden bazı zamanlar ise ana mutfak ihtiyacından feragat edip bu ürünlere yöneliyoruz. Kriz cebimizimi yoksa ruhumuzumu vuruyor bilmiyoruz. Elbette ülke ekonomisinde çok ciddi sorun var. Ekonomiyide biraz olsun arz talep belirler. 

Bundan 8 ay önce 80000  olan bir otomobil bu günlerde 140000-160000 bandında gidiyor. Ve gariptir alıcı sürekli oluyor. Serbest piyasa bir çok satıcıya fiyat özgürlüğü veriyor. Bu özgürlük bir çoğumuzun bütçesini kısıtladığı gibi alım gücünüde çok ciddi etkiliyor.

Sami bey küçük kar marjı ile ayakta kalmaya çalışırken satış fiyatını belirleyen serbest piyasa bu ekonomininde daha kötü olmasına sebep oluyor.

Nasıl düzelir sorusuna çok fazla fikir yürütülür. Bilgisi olanda olmayanda fikirlerini her daim söyler. Mantıklı olan kadar imkansız olanlarda vardır. 

Ancak genel tüketim ürünlerine fabrika çıkışlı fiyat etiketi yapılması, hem küçük esnafın bitmesini engelleyecek hem de kafasına göre fiyat artışı yapan sistemi bozan zihniyetleride engelleyecektir. Böyle bir durum her satış noktasına aynı fiyattan satma hakkını verecek. Gereksiz ve fırsatcı fiyat artışlarınında önüne geçmiş olacak. Ne Sami bey ne de bir başka mahallenin emanetcileri fiyat konusunda eşit durumda olacak. 

Zor ama imkansız olmayan bu uygulama hayata geçmesi zaman alsada ilerleyen yıllarda ciddi bir piyasa güveni oluşturacak. İnsanlar uygun fiyatlı ürün aramaktan uzaklaşıp her girdiği noktaya güven duyacak. Ekonomik eşitlik içinde olmazsa olmazı bu uygulamanın yetkililer tarafından görüşülmesi ve masaya yatırılması bu zorlu günlerin geride kalmasını sağlayacaktır.

 

Her şeyin düzelmesi, insanların huzur içinde yaşaması, Sami bey ve onun gibi mücadale veren esnaflarımızın daha sağlıklı güzel günlere çıkması dileği ile…

Yüreğinizin servetini harcamayın, en güzel zevginliğinde vicdan ve merhamet olduğunu unutmayın.

Saygılarıma

Google+ WhatsApp