Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin İle

“Suriye’de huzur ve güvenliğin sağlanması noktasında Rusya ile beraber çalışmayı sürdüreceğiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Suriye’de Rus dostlarımızla birçok temel konuda aynı endişeleri paylaşıyoruz. Suriye'nin geleceğinin DEAŞ, YPG, PYD gibi proje terör örgütlerine bırakılmayacak kadar önemli olduğuna inanıyoruz. Bu çerçevede, ortak çıkarlarımıza odaklanarak iş birliğimizi devam ettireceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte, gerçekleştirdikleri baş başa görüşme ve Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen toplantıda, yaptıkları görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, basın mensuplarının sorularını da cevaplayarak gündemdeki konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ile heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren ve kendisini seçim zaferinden dolayı tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin’in yeniden devlet başkanı seçilmesinden sonra ilk yurt dışı seyahatini Türkiye’ye yapmasının ayrıca bir memnuniyet vesilesi olduğunu söyledi.

“İKİLİ TİCARET HACMİ BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE YÜZDE 32 ARTARAK, 22 MİLYAR DOLARI AŞTI”

Ziyaretin, iki ülke arasındaki münasebetlerin geldiği seviyenin de en güzel ifadesi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’nın Kemerovo şehrinde yaşanan yangında hayatını kaybedenler için tüm Rus halkına başsağlığı dileklerini iletti.

İki ülke arasındaki Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin 7’nci toplantısı kapsamında yaptıkları görüşmelerde siyasi askerî, ticari, ekonomik ve kültürel ilişkileri ele alma fırsatını bulduklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi diyalogun ekonomik alana da olumlu sirayet ettiğini kaydetti.

İkili ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde 32 artarak 22 milyar doları aştığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hedeflerinin 100 milyar dolara ulaşmak olduğunu söyledi ve “Hizmet Ticareti ve Yatırım Anlaşması görüşmelerinin bir an önce sonuçlandırılması, bu vesileyle de 100 milyar dolar hedefine yaklaşmamızı sağlamış olacaktır” diye konuştu.

“AKKUYU SANTRALİ, TÜRKİYE’NİN YILLIK ENERJİSİNİN YÜZDE 10’NU SAĞLAYACAK”

Bugün Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ile temelini attıkları Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk aşamasını 2023 yılına kadar tamamlamak istediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sürecin çok daha hızlı ilerlemesini ve bu tarihin daha öne çekilmesini temenni ettiğini belirtti. Bu yatırımın Türkiye’ye kazandırılmasında Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin’in emek ve katkısının olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin tamamlanmasıyla Türkiye’nin yıllık enerjisinin yüzde 10’nun bu santralden sağlanacağını söyledi.

TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı inşasının da devam ettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki kültürel ve beşeri ilişkilere de değinerek, 2019’da Türkiye ve Rusya’da gerçekleştirilecek Kültür ve Turizm Yılı etkinliklerinin büyük önem taşıdığını kaydetti.

“VİZESİZ SEYAHAT REJİMİNİN YENİDEN BAŞLAMASINI ARZU EDİYORUZ”

2017 yılında Türkiye’de misafir edilen Rus vatandaşlarının sayısının 4,7 milyona ulaşarak, Türkiye’yi ziyaret eden turistler arasında Rusların ilk sıraya yerleştiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, sayının önümüzdeki yıl 6 milyona çıkmasının beklendiğini ve vizesiz seyahat rejiminin bir an önce yeniden başlamasını arzu ettiklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptıkları görüşmede Suriye meselesi başta olmak üzere bazı bölgesel konularda da fikir alışverişinde bulunduklarını açıkladı ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Biliyorsunuz Astana Süreci’nde çatışmasızlık bölgelerini hayata geçirmiştik. Bazı ihlallere rağmen bu konuda hamdolsun büyük hedefler yakaladık. Tam arzu ettiğimiz kadar olmasa da Suriye’de sivil can kayıplarının önüne büyük oranda geçtik. Mutabakatın ruhuna herkesin saygı duyması başarısı için çok önemlidir. Bu konuda atılabilecek ilave adımları da görüşme imkânı bulduk. Yarın İranlı mevkidaşımızın da katılımıyla yapacağımız üçlü zirve toplantısında bu sürecin, Astana görüşmelerinin seyri hakkında görüş alışverişini çok daha farklı bir şekilde ele alma imkânımız olacak. Suriye meselesine siyasi çözüm bulmaya matuf gayretlerimizi sürdürme noktasında hemfikiriz.”

Görüşmede Zeytin Dalı Harekâtını da istişare ettiklerini ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin’e Afrin operasyonunun sonuçları hakkında gerekli bilgileri aktarma fırsatını bulduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, harekâtın; Türkiye’nin güvenliği yanında Suriye’nin toprak bütünlüğü ve millî birliği açısından da önemini vurguladığını ifade etti.

“SURİYE’NİN GELECEĞİ PROJE TERÖR ÖRGÜTLERİNE BIRAKILMAYACAK KADAR ÖNEMLİ”

Bundan sonra da Suriye’de istikrarın tesisi, huzur ve güvenliğin sağlanması noktasında beraber çalışmayı sürdüreceklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bulunduğumuz nokta itibariyle Suriye’de Rus dostlarımız ile birçok temel konuda aynı endişeleri paylaşıyoruz. Suriye’nin geleceğinin DEAŞ ve YPG-PYD gibi proje terör örgütlerine bırakılmayacak kadar önemli olduğuna inanıyoruz. Bu çerçevede, ortak çıkarlarımıza odaklanarak iş birliğimizi devam ettireceğiz” açıklamasını yaptı.

Türk-Rus ilişkilerinin, son 15 yılda iyi komşuluk, ortak menfaatler ve karşılıklı saygı temelinde büyük gelişme gösterdiğinin ve bu iş birliğinden iki ülke vatandaşlarının yanı sıra tüm bölgenin istifade ettiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şüphesiz aynı dönemde bazı sınamalarla da karşı karşıya kaldık. Kimi çevrelerin Türk-Rus iş birliğini zehirleme gayretlerine de şahit olduk. Ama hamdolsun ilişkilerimiz bu zorlu sınavları başarıyla atlattı. Boşa çıkan her provokasyonla ikili iş birliğimiz tıpkı su verilmiş demir gibi çelikleşti, güçlendi. Bugünkü Üst Düzey İşbirliği Konsey Toplantısı vesilesiyle imzalanan 4 anlaşmanın, ilişkilerimizi daha perçinlediğine inanıyorum” dedi.

RUSYA LİDERİ PUTİN: “S400 SİSTEMLERİNİN TESLİMAT SÜRELERİ AZALTILACAK”

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin de Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin adım adım ilerlediğini ilgili bakanlıkların ve kurumların arasında yoğun bir diyalog sürecinin yaşandığını ifade ederek, sadece geçen yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 8 kez görüştüklerine dikkat çekti. Türkiye’nin, Rusya’nın ticari ortakları arasında 7’inci sırada olduğuna işaret eden ve ileride de Türkiye ile karşılıklı yatırımların arttırılması niyetinde olduklarını söyleyen Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, yeni yatırım platformları oluşturmak istediklerini belirtti.

Demir-çelik, otomotiv sanayi, tarım ürünleri ve makineleri, finans, inovasyon, bilim ve teknik alanlarında Türkiye ile iş birliklerini artırma niyeti içinde olduklarını kaydeden Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, görüşmelerde savunma sanayii ile ilgili konuları da ele aldıklarını ve Türkiye’ye S400 savunma sistemlerinin teslim süresini düşürmeye karar verdiklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, gerçekleştirdikleri içerikli görüşmeler ve gösterdiği hüsnü kabulden dolayı teşekkür eden Rusya Federasyon Devlet Başkanı Putin, Türk-Rus ilişkilerinin ilerletilmesinin, her iki ülke ve ülke halklarının çıkarı ve bölgenin istikrarı için önemli olduğunu vurguladı.

“S400 SAVUNMA SİSTEMİNİN ALINMASI TAMAMIYLA TÜRKİYE’NİN KENDİ KARARI”

Bir Rus basın mensubunun, Rusya’ya karşı bazı Batılı ülkelerin yaklaşımlarından dolayı Türkiye ile Rusya arasındaki S400 savunma sistemi, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve TürkAkım gibi büyük iş birliklerinin zedelenmesi ihtimalinin olup olmadığı yönündeki sorusuna verdiği cevapta Cumhurbaşkanı Erdoğan, S400 savunma sisteminin alınmasının tamamıyla Türkiye’nin kendi kararıyla gerçekleştiğini söyledi.

Rusya Federasyonu’nun, Türkiye’nin talebine olumlu yaklaşımının, bu anlaşmanın yapılmasını sağladığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “S-400 konusunda anlaşmamızı yaptık ve biz bu defteri kapadık, bitti o iş. Şu anda artık bu işin imalat süreci devam etmektedir, hatta hatta biraz da teslimatı erkene almak suretiyle Rusya bize olan bu noktadaki samimiyetini çok daha güçlü hâle getirmiştir” dedi.

Nükleer enerji üretiminde Türkiye’nin geciktiğini kaydeden ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali tamamlandığında Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 10’unu buradan karşılayacağına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’nın bu alanda çalışacak gençlerin yetiştirilmesini de kapsayan kolaylaştırıcı bir adım atmasının böyle bir iş birliğinin gerçekleştirilmesine vesile olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bundan dolayı da mutluyuz ve bugünkü açılış bizim bu noktadaki uluslararası enerjimize de enerji katacaktır” diye ekledi.

RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN: “TÜRKİYE’YLE İLİŞKİLERİMİZİ ZEDELEYECEK HERHANGİ BİR UNSUR GÖRMÜYORUM”

Rusya Devlet Başkanı Putin de aynı soruya verdiği cevapta, Batı ülkelerinin Rusya ile ilişkilerinde var olan provokatif unsurların, Türkiye-Rusya ilişkilerinde bulunmadığını, iki ülke ilişkilerinin yapıcı ve verimli olduğunu dile getirdi. Avrupa ülkeleriyle Kuzey Akım doğal gaz ikinci hattına ilişkin uzun yıllardır görüşme ve müzakere içinde bulunurken benzer bir projede Türkiye ile neredeyse sona gelindiğine dikkat çeken ve bunu ilişkilere örnek olarak gösteren Rusya Devlet Başkanı Putin, “Dolayısıyla bizim Türkiye’yle ilişkilerimizi zedeleyecek herhangi bir unsur görmüyorum şu anda” ifadelerini kullandı.

“SAVUNMA SANAYİNE YÖNELİK BAŞKA İŞ BİRLİKLERİMİZ OLABİLİR”

S400 savunma sistemleri dışında Rusya’yla savunma sanayii alanında başka projelerin olup olmadığı yönündeki soruya verdiği cevapta Cumhurbaşkanı Erdoğan S400’lelere ilişkin üretim, fiyat ve erken teslimat konularında mutabakatın sağlandığını açıkladı ve şunları kaydetti: “Savunma sanayine yönelik başka kalemlerde de iş birliklerimiz olabilir. Buna da Rus şirketlerinin açık olduğunu zaten gördük ve bununla ilgili de görüşmeleri ilgili birimlerimiz, Savunma Sanayi Müsteşarlığımız başta olmak üzere muhataplarıyla yapıyorlar ve bunları da aynı şekilde bizler takip ediyoruz, takip edeceğiz.”

Sorulan bir soru üzerine Rusya Devlet Başkanı Putin de, S400 savunma sistemlerinde Türkiye’yle teknoloji paylaşımı ve ortak üretim konularının siyasi ve askerî değil, ticari bir konu olduğunu, bir sınırlamanın söz konusu olmadığını; bütünüyle şirketler tarafından çözüme bağlanacağını vurguladı.

 

Ortak basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’in onuruna Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde resmî akşam yemeği verdi.

Google+ WhatsApp