Cumhurbaşkanı Erdoğan: Füze sistemimizi mümkünse hemen Suriye sınırımıza yerleştireceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Füze sistemimizi mümkünse hemen Suriye sınırımıza yerleştireceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "ASELSAN ve ROKETSAN tarafından tamamen milli ve yerli olarak geliştirilen HİSAR-A Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemini, çok ama çok önemli görüyorum. Bu sistem, yapılan nihai sistem testlerinde hedefi yüzde yüz başarıyla imha etti. İnşallah bu sistemi, mümkünse hemen Suriye sınırımıza yerleştirerek önemli bir eksiğimizi gidermiş olacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırıkkale Yahşihan'da 'Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Mühimmat Ayırma ve Ayıklama Tesisini (MAAT) Devreye Alma Töreni'nde konuştu. TSK'nın envanterinde bulunan mühimmatın çevreye zarar vermeden ayrılması ve ayıklanmasının kritik bir çalışma olduğunu belirten Erdoğan, "Bu tesis 2012 yılında yaşanan elim bir kazanın ardından faaliyetlerine ara vermişti. Tesisimizin yeniden devreye alınmasıyla önemli bir eksiğimizi gidermiş olduk. Yılda 3 bin ile 6 bin ton arasında kullanım dışı mühimmatı işleyecek bu tesis 'sıfır atık' ilkesiyle tüm ürünleri geri dönüşüme hazırlayacak. Bu tesisin ülkemize ve ordumuza kazandırılmasına emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Bu vesileyle ülke genelinde 'sıfır atık projesine' verdiği ehemmiyet sebebiyle de eşimin bu gayretlerinden dolayı müsaadenizle kendilerine de çok teşekkür ediyorum" dedi.

'BÜTÇEMİZ 60 MİLYAR DOLARLIK PROJE HACMİNE ULAŞTI'

Türkiye'nin şu anda Suriye'de ve Libya'da doğrudan sahada mücadele veren, ayrıca Katar'dan Kosova'ya, Afganistan'dan Somali'ye kadar pek çok yerde askeri misyon görevi yürüten bir ülke olduğunu aktaran Erdoğan, "Türkiye'nin son 17 yılda savunma sanayinde yürüttüğü kritik çalışmalar olmasaydı, bugün bırakınız sınırlarımız dışını, kendi topraklarımızda bile terör örgütleriyle mücadele edemez hale gelebilirdik. Bu başarı tablosu çok uzun zahmetli ve fedakârlıklarla örülü bir gayretin sonucudur. Mesela 2002 yılında sadece 62 savunma projesi yürütülürken bugün bu sayı 700'e yaklaştı. Savunma sanayisi bütçemiz, 5,5 milyar dolardan yaklaşık 11 katlık bir artışla 60 milyar dolarlık proje hacmine ulaştı. İhale süreci devam eden projeler de göz önüne alındığında, karşımıza 75 milyar doların üzerinde bir büyüklük çıkıyor. Sektörün cirosu 2002 yılında 1 milyar dolarken bugün 9 milyar dolar düzeyine yükseldi. Daha önce neredeyse yok seviyesinde olan araştırma-geliştirme harcaması 1,5 milyar doları buldu. Bugün dünyanın en büyük savunma şirketleri listesinde 5 firmayla temsil ediliyoruz" diye konuştu.

'EN GÜZEL CEVABI MİLLİ SAVAŞ UÇAĞIMIZLA VERECEĞİZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerlilik ve milliliğin özellikle savunma sanayinde olmazsa olmaz bir şart olduğunu, son 17 yılda yaptıkları hamleler sonucunda yerlilik ve millilik oranının yüzde 20'lerden yüzde 70'lere çıktığını kaydetti. Erdoğan, şöyle konuştu:

"Suriye ve Libya'da karşılaştığımız durum, füze savunma sistemlerine daha çok önem vermemiz gerektiğini göstermiştir. Bu çerçevede ASELSAN ve ROKETSAN tarafından tamamen milli ve yerli olarak geliştirilen HİSAR-A Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemini, çok ama çok önemli görüyorum. Bu sistem, yapılan nihai sistem testlerinde hedefi yüzde yüz başarıyla imha etti. İnşallah bu sistemi, mümkünse hemen Suriye sınırımıza yerleştirerek önemli bir eksiğimizi gidermiş olacağız. Sistemin geliştirilmesi ve menzilinin uzatılması çalışmalarını da hızlandırıyoruz. İlk yerli ve milli havadan havaya füzemizin üretilmesi amacıyla yürüttüğümüz proje kapsamında geliştirilen Bozdoğan görüş içi ve Gökdoğan görüş ötesi füzelerinin testleri de başarıyla gerçekleşti. Bozdoğan füzemizi inşallah en kısa sürede envantere alacağız. Bu başarı sayesinde uzun menzilli hava savunma sistemimiz Siper'in çalışmalarında da önemli ilerleme kaydettik."

'YERLİ SAVAŞ UÇAĞI 2023'TE HANGARDAN ÇIKACAK'

Erdoğan, yüzde yüz yerli tasarım, ilk millî savaş gemisi olan Milgem’in dördüncü korvetini filoya kattıklarını, millî gemisavar füze sistemi Atmaca'yı bu gemiye entegre ederek atışını başarıyla gerçekleştirdiklerini belirtti. Erdoğan, "Bu gemileri artık ihraç etmenin de gururunu yaşıyoruz. Ada Sınıfı Korvetlerimizin devamı niteliğindeki Milgem Projesi'nin beşinci gemisinin inşasına da başladık. Havuzlu çıkarma gemimiz Anadolu'yu tamamlamak üzereyiz. İnşallah çıkarma gemimizi bu yılın sonunda Deniz Kuvvetlerimize teslim edeceğiz. Türkiye bu hacimde gemiye sahip sayılı ülkelerden biri olacaktır. Tasarımından üretimine her aşamada yerli olacak savaş uçağımızı, inşallah 2023'te hangardan çıkaracağız. Türkiye'yi F-35'leri vermemekle tehdit edenlere en güzel cevabı, kendi millî savaş uçağımızla vermiş olacağız" dedi. 

'BİZE LAZIM OLAN TOPYEKÜN BİR GÜÇ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tamamen millî tasarım olan Gökbey helikopterinin de test uçuşları sonrası seri üretime geçeceğini belirterek, şunları söyledi:

"Daha fazla mühimmat taşıyan, son teknoloji elektronik harp ve silah sistemleriyle donatılmış, dünyada sadece iki örneği bulunan Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri projesine de başladık. Tank, hafif zırhlı araç, helikopter, insansız hava aracı ve füze sistemlerinin motor ve güç aktarma sistemlerinin geliştirilip üretilmesi amacıyla projeler başlattık. Yerli savaş uçağımız dâhil, tüm platform ve sistemlerimizde, inşallah kendi motorumuzu kullanacağız. Savunma sanayiimiz sadece bugünün ihtiyaçlarını karşılamakla kalmıyor, geleceğin harp teknolojilerini de şimdiden tasarlıyor ve hazırlıklarını yapıyor. Bize lazım olan, hem siyasi hem ekonomik hem askerî ayakları olan topyekûn bir güçtür. Eğer Türkiye, son dönemde yaşadığı saldırıların, maruz kaldığı oyunların, üzerinde sergilenen senaryoların üstesinden başarıyla gelebilmişse bunu siyasi, ekonomik ve askerî gücünü aynı anda artırmasına borçludur."

'EKONOMİDEKİ SALDIRILARA RAĞMEN HEDEFTEN KOPMADIK'

Milletin fitnecilere, bozgunculara, cuntacılara, darbecilere, vesayet heveslilerine, asla itibar etmediğini vurgulayan Erdoğan, "Hamdolsun ülkemizi nice badirelerden geçirerek bugünlere getirdik. Siyasette dünyada sesimizi dinleten, masada ağırlığı olan bir ülke hâline geldik. Ekonomide uğradığımız onca saldırıya rağmen, hedeflerimizden kopmadık, yolumuzda kararlılıkla yürüyoruz. Askerî olarak ayak bastığımız her yerde farkımızı gösteriyor, dengeleri değiştiriyor, hayır duayla anıldığımız bir iklim oluşturuyoruz. Bu manzara karşısında yarınlarımıza çok daha güvenli şekilde bakabiliyoruz." ifadelerini kullandı. Erdoğan ayrıca, Van'da meydana gelen çığ faciasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

DELİCE'DE KONUŞTU 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırıkkale Yahşihan'da 'Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Mühimmat Ayırma ve Ayıklama Tesisini (MAAT) Devreye Alma Töreni'nin ardından Delice ilçesini ziyaret etti. Burada düzenlenen mitingde halka seslenen Erdoğan, "Bugün sizlerle kucaklaşmak, hasret gidermek için geldik. Bugün Delice'ye verdiğim söz vardı. Şükran borcumuzu ödemek için geldik. Delice 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde yüzde 85.5 ile 'AK Parti' dedi. AK Parti'nin gönül belediyeciliğine rekor düzeyde destek verdi. Delice bir kez daha bu sefer çok güçlü bir şekilde AK Parti’nin hizmet, eser siyasetine sahip çıktı. Delice bu tercihiyle ferasetiyle de 83 milyonun tamamına da örnek oldu. 31 Mart seçimlerinin Türkiye şampiyonu Delice'ye teşekkür ediyor, Rabbim yol arkadaşlığımızı daim eylesin diyorum. Bizim yol arkadaşlığımız uzun sürecek" dedi.

'NEREDE BİR MAZLUM VARSA TÜRKİYE YANINDA'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Van'da çığ altında kalarak hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi. Türkiye'nin kendi vatandaşlarıyla beraber, başta komşuları olmak üzere tüm mazlum ve mağdurların yaralarını sardığını dile getiren Erdoğan, "Arakan'dan Suriye'ye, Kırım'dan Türkistan coğrafyasına kadar nerede bir kardeşimize özellikle bir yanlışlık yapılsa biz oradayız. Nerede bir soydaşımız varsa Türkiye oradadır, mazlumun yanındadır. Türkiye’nin Irak’ta, Suriye’de, Libya’da, Doğu Akdeniz’de ne işi var diye soranlar bu milletin tarihini, kültürünü, değerlerini bilmeyen gafillerdir. Aynı çevreler binlerce kilometre öteden gelip Suriye’yi kan gölüne çevirenlerin zulümlerini sorgulamıyor. Bizi Libya konusunda eleştirenler, darbecileri silaha ve mühimmata boğan batılı ülkeleri asla görmüyor. Türkiye'nin Akdeniz’de attığı meşru adımlara karşı çıkanlar, İsrail'in, Yunanistan'ın, Rum Kesimi'nin gasp politikalarına tek kelime dahi etmiyor" diye konuştu.

'ECDADIMIZ GİBİ ASIRLIK PLANLARIN PEŞİNDEYİZ'

Son 17 yılda Türkiye'ye tarihi nitelikte reformlar kazandırdıklarını kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bize oy versin vermesin, 'burasıdır doğudur', 'burası batıdır' demeden tüm 81 vilayetimizin 922 ilçemizin tamamına hizmet götürdük. Bizim arkamızda sizler olursanız çözemeyeceğimiz sorun, aşamayacağımız engel kalmaz. En büyük gücümüz birliğimizdir, berberliğimizdir, kardeşliğimizdir, dayanışmamızdır."

DOĞALGAZ MÜJDESİ

Alandaki vatandaşların doğalgaz ile ilgili talepleri üzerine konuşmasına ara veren ve yanına Kırıkkale Doğalgaz Dağıtım ve Pazarlama A.Ş. yetkililerini çağıran Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı görüşmenin ardından, "Yıl sonuna kadar burada doğalgaz olayını da çözmüş olacağız. Vatandaşlarımın durumunu görüyorsun. Köşeye sıkıştıracağız, siz bir taraftan biz bir taraftan" dedi.

Google+ WhatsApp