Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 103. Yılı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 103. Yılı Töreni’nde yaptığı konuşmada, Afrin şehir merkezinin bu sabah itibarıyla tamamen kontrol altına alındığını açıklayarak, “Afrin şehir merkezinde artık terör örgütünün paçavraları değil, huzurun ve güvenin sembolleri dalgalanıyor. Şu anda orada Türk bayrağı dalgalanıyor, Özgür Suriye Ordusu'nun bayrağı dalgalanıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale 18 Mart Stadyumu’nda gerçekleştirilen, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. Yılı Töreni’ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende bir konuşma yaptı.

“AFRİN ŞEHİR MERKEZİ KONTROL ALTINA ALINDI”

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103. yıl dönümünde tüm şehit ve gazileri rahmetle anarak konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin şehir merkezinin 08.30 itibarıyla tamamen kontrol altına alındığını bildirdi.

“Afrin şehir merkezinde artık terör örgütünün paçavraları değil, huzurun ve güvenin sembolleri dalgalanıyor. Şu anda orada Türk bayrağı dalgalanıyor, Özgür Suriye Ordusu'nun bayrağı dalgalanıyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk milleti olarak dün Çanakkale'de hangi heyecan azim ve inançla mücadele edildiyse, bugün de sınırlar içinde ve dışında aynı şekilde bir mücadelenin yürütüldüğünü kaydetti.

Kahraman Mehmetçiklere ve ülkelerinin hürriyeti ve aydınlık geleceği için canla, başla mücadele eden Özgür Suriye Ordusu mensuplarına şükranlarımı sunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, operasyonu en başından beri destekleyen millete ve kendilerini teröristlerin zulmünden kurtaran Mehmetçiği sevinç gözyaşları içinde karşılayıp Türkiye’ye kucak açan Suriyelilere teşekkür etti.

“BU OPERASYONLA TÜRKİYE MAZLUMUN YANINDA OLDUĞUNU TÜM DÜNYAYA GÖSTERDİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları söyledi: “Bu operasyonla Türkiye bir kez daha hakkın, haklının, mazlumun yanında olduğunu tüm dünyaya göstermiştir. Daha önce Cerablus’ta, Rai’de, El Bab’da, Azez’de ne yaptıysak, şimdi Afrin’de ve çevresindeki yerleşim yerlerinde de aynısını yapacağız. 140 bin kişi Cerablus’a döndü, şimdi de Afrinli olan kardeşlerimiz Afrin’e dönecekler. Teröristlerin izlerini silerken, aynı zamanda altyapısından üstyapısına bölgeyi yaşanabilir hâle getirecek tüm adımları atacağız. Hâlen ülkemizde ve diğer yerlerde yaşayan bölge halkının ne kısa sürede yurtlarına, evlerine kavuşmaları için gereken her türlü adımı atacağız. Türkiye’nin ve milletimizin Suriye’nin ve Suriyelilerin bu ortak zaferi terör örgütlerini aramıza bir hançer gibi sokmaya, bin yıllık kardeşliğimizi zehirlemeye çalışanlara verilmiş en güzel cevaptır. Bu zaferin bir kez daha hem ülkemize, hem de Afrin bölgesindeki kardeşlerimize hayırlı olmasını Allah’tan diliyorum.”

Türk milleti olarak Çanakkale’de hangi heyecan, azim ve inançla mücadele edildiyse bugün de sınırları içinde ve dışında milletin aynı şekilde bir mücadele yürüttüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ecdadımız Çanakkale’nin, burada yürütülen mücadelenin ne anlama geldiğini çok iyi biliyordu. Bunun için adeta varını, yoğunu ortaya koyarak Çanakkale’yi geçilmez hâle getirmişti. Bugün biz de terör örgütleriyle ve arkalarındaki güçlerle sınırlarımızı içinde ve dışında, bu verilen mücadelenin anlamını çok iyi biliyoruz” diye ekledi.

“MİLLETİMİZİN ÇANAKKALE’DEKİ CESARETİ VE AZMİNİN KALMADIĞINI DÜŞÜNENLER YİNE YANILDI”

Türkiye’ye yönelik terör dalgasının, bir asır sonra Çanakkale’de yaşanan saldırıların yeniden hortlatılma çabası olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale’de, dönemin en güçlü ordularıyla Türkiye’ye saldırıldığını hatırlattı ve “Şimdi o kadar cesaretleri olmadığı için, özel olarak eğitip-donattıkları dünyanın en alçak, en eli kanlı, en zalim terör örgütleriyle üzerimize geliyorlar” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “PKK’dan FETÖ’ye, DEAŞ’tan PYD’ye tüm örgütler işte bu amaçla kullanılmakta. Sandılar ki bu milletin Çanakkale’deki cesareti geride kaldı. Sandılar ki bu milletin Çanakkale’deki azmi artık kalmadı. Sandılar ki bu milletin inancı o günkü kadar kavi değil. Ama attıkları her adımda yanıldıklarını gördüler” dedi.

2015’te çukur eylemleriyle millî birliğin ve vatanın bütünlüğünün hedeflendiğini, saldırı bertaraf edilince 15 Temmuz darbe girişiminin başlatıldığını, bu da olmayınca ülkenin kuşatılmaya çalışıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu girişimi de Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtlarıyla yerle bir ettiklerini dile getirdi.

Terör koridoru zincirinin şimdilik dört noktadan kırıldığını, zincirin kalan halkalarının da en kısa sürede kırılacağını ve bu oyunu tamamen bozacaklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dün Çanakkale’yi geçeceklerinden emin bir şekilde yola çıkıp kapımıza dayananlar, bugün de planlarının başarıya ulaşacağından şüphe duymayarak sınırlarımıza geldiler. Çanakkale’de ne olduysa, şimdi sınırlarımızda olan da odur” vurgusunda bulundu.

“BİRİLERİNİN SİLAHLARINA GÜVENEREK ÇIKTIKLARI YOL, MEHMETÇİĞİMİZİN CESARETİ ÖNÜNDE SONA ERDİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Görkemli zırhlılarıyla dünyanın dört bir yanından toplayıp getirdikleri askerleriyle erken zafer kutlayanları Çanakkale’de nasıl hüsrana uğrattıysak, sınırlarımız boyunca terör koridoru oluşturduklarını sananları da öyle şaşkına çevirdik. Birilerinin güçlerine, paralarına, silahlarına, hilelerine güvenerek çıktıkları yol, Mehmetçiğimizin cesaretinin önünde sona erdi. Dağ-tepe demeden her köşesi beton tünellerle, duvarlarla, iyi gizlenmiş nice tuzaklarla donattıkları Afrin’i işte bugün 58. gününe giren operasyonumuzla tamamen ele geçirdik, şimdi bayrağımız orada dalgalanıyor, Özgür Suriye Ordusunun bayrağı orada dalgalanıyor. Ve tek bir sivilin burnunun kanamasına yol açacak en küçük bir adımımız olmamıştır. Çünkü biz işgale gitmedik, biz sadece terör gruplarının yok edilmesine ve barışa gittik. İnsanlara zulmetmeye değil, oradaki kardeşlerimizi terör örgütünün zulmünden kurtarmaya gittik.”

“ÇANAKKALE ZAFERİ HAKKIYLA ANLATILAMADI”

Bu mücadelede en büyük ilham kaynağının Çanakkale Zaferi olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu büyük savaş ve zaferin birkaç şiir, birkaç roman, birkaç belgesel dışında hâlâ hakkıyla anlatılamadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz maalesef tarih yapmakta çok mahir, ama onu yazmakta aynı derecede başarılı olmayan bir milletiz. Gerçi Çanakkale anlatılamayacak, ancak yaşanabilecek bir savaştı. Buna rağmen Çanakkale’yi yeni nesillere mümkün olan en ideal şekilde aktarmak için daha çok çalışmamız gerektiğine inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Daha önce Fırat Kalkanı Harekâtı ile bugün Afrin’de yaşanan zaferlere işaret ederek, Allah’ın nice zaferlerle milleti şereflendirmesi temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale şehitlerinin bu millete şehadeti miras bıraktığını vurguladı ve “Bu ülkeyi ecdadımız kanlarıyla yoğurarak vatan hâline getirmişti, şimdi de millet olarak yine topraklarımızı kanlarımızla yoğurarak vatanımıza sahip çıkıyoruz. Vatansızlığın, devletsizliğin, ezansızlığın, bayraksızlığın ne demek olduğunu dünyadaki pek çok örneğinde görüyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmasında, ‘tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet’ vurgusunda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Malazgirt’i bilmeden Osmanlı’nın kuruluşunu kavrayamayız. Ankara Savaşı’nı bilmeden İstanbul’un fethinin sırrını anlayamayız. Karlofça Anlaşması’nı öğrenmeden Sultan Abdülhamid’in siyasetini çözemeyiz. Çanakkale’nin mesajını ruhumuza sindirmeden bugün verdiğimiz mücadeleyi doğru şekilde ifade edemeyiz.”

“ECDADIN MİRASINI YAŞATMAYA VE YÜKSELTMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Şu anda Türkiye topraklarının yanı sıra Suriye’de, Irak’ta, bölgede ve tüm dünyada verdikleri mücadelenin, gençlere ve daha güçlü bir Türkiye’nin inşasına ilham kaynağı olacağına inandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz ecdadın mirasını yaşatmaya ve yükseltmeye çalışıyoruz. Gençlerimiz de inşallah bizim onlara bırakacağımız mirası daha ileriye taşımanın çabası içinde olacaktır” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı: “Evet, bu öyle bir yoldur ki dirileri şereflidir, ölüleri şanlıdır. Türk milleti olarak şerefimizle, şanımızla yürüttüğümüz istiklal ve istikbal davasının bayrağını nasıl ki Çanakkale’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, liderliğinde tarihe kaydettiysek, inşallah Afrin’le de 

Google+ WhatsApp