CHP’li Ünalmış: “Suriyeli sığınmacıların kayıp kimlik ilanları incelenmelidir”

CHP’li Ünalmış: “Suriyeli sığınmacıların kayıp kimlik ilanları incelenmelidir”

Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Aday Adayı Niyazi Ünalmış, Suriyeli sığınmacıların kayıp kimlik ilanları ile sıkça karşı karşıya gelindiğini ve bu durumun ülke ve seçim güvenliği açısından incelenmesi gerektiğini vurguladı.

Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Aday Adayı Niyazi Ünalmış, seçim güvenliği konusunu gündeme getirdikleri dönem içerisinde Suriyeli sığınmacıların kayıp kimlik ilanlarıyla sıkça karşılaştıklarını ifade etti. Ünalmış, bu durumun araştırılması gerektiğine değinerek, “Suriyeli sığınmacıların vatandaşlık alarak oy kullanacağı iddiaları ayyuka çıkmış durumdaki, birçok sığınmacıya vatandaşlık verildiği de en yetkili makamlar tarafından açıklandı. 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’na göre ise vatandaşlığa giden yolda, sürekli ikâmetgah zorunluluğunun ve yine iyi hal durumunun etkisi çok önemlidir. Suriyeli sığınmacıların, nüfus müdürlüklerine müracaat ederek yasa dışı yollardan başkalarının adreslerine sahte belgelerle kayıtlar yaptırdığı, ikâmetgah sorgulamalarında hiç tanınmayan insanların aynı evde ikamet ettiğinin öğrenildiği ise gündemi sıkça meşgul eden bir gerçek. Suriyeli sığınmacıların bir yandan sahte belgelerle ikâmetgahının kayıtları yaparken, bir yandan da kimlik kayıp ilanlarıyla “iyi hal” durumları oluşturmaya çalıştığı, bu yolla yeni isim ve kimliklerle vatandaşlık alabilecekleri, seçimlerde de haksız olarak oy kullanacakları hususuna dikkat etmeliyiz” diye konuştu. 
 
‘SURİYELİ SIĞINMACILARIN KAYIP KİMLİK İLANI ARAŞTIRILMALIDIR’
 
Suriyeli sığınmacıların yasa dışı yollardan başkalarının ikametgahlarına kayıt yaptırdığını iddia eden Ünalmış, “Geçtiğimiz günlerde gündeme getirmiştik. O günden bugüne, neredeyse her gün dikkat çekici şekilde Suriyeli sığınmacıların “kimlik kayıp ilanlarını” görmeye devam ediyoruz. Neredeyse yerel ve ulusal gazetelerin tamamında, her gün 6 ya da 7 adet Suriyeli sığınmacıların “kimlik kayıp ilanı” var. Neden bu kadar kimlik kayıp ilanı var? Seçimler yaklaşıyor. Seçim ve seçmen güvenliği sürekli gündemimizde. Suriyeli sığınmacıların vatandaşlık alarak oy kullanacağı iddiaları ayyuka çıkmış durumda, ki birçok sığınmacıya vatandaşlık verildiği de en yetkili makamlar tarafından açıklandı. 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’na göre ise vatandaşlığa giden yolda, sürekli ikametgâh zorunluluğunun ve yine iyi hal durumunun etkisi çok önemlidir. Suriyeli sığınmacıların, nüfus müdürlüklerine müracaat ederek yasa dışı yollardan başkalarının adreslerine sahte belgelerle kayıtlar yaptırdığı, ikametgâh sorgulamalarında hiç tanınmayan insanların aynı evde ikamet ettiğinin öğrenildiği ise gündemi sıkça meşgul eden bir gerçek. Suriyeli sığınmacıların bir yandan sahte belgelerle ikametgâhının kayıtları yaparken, bir yandan da kimlik kayıp ilanlarıyla “iyi hal” durumları oluşturmaya çalıştığı, bu yolla yeni isim ve kimliklerle vatandaşlık alabilecekleri, seçimlerde de haksız olarak oy kullanacakları hususuna dikkat etmeliyiz. Çünkü genel kamu kamu düzenini bozan ve milli güvenliği tehdit eden bir suç işlemiş olan sığınmacıya vatandaşlık verilmeyeceği için, gerçek kimliği bilinmeyen veya tespit edilemeyen ancak suça karışmış olan Suriyeli sığınmacıların kendileri için “iyi hal” oluşturmak ve işlemiş oldukları suçların delillerini karartmak adına gerçek olmayan bir isimde, gerçek olmayan bir kimliği kaybettiklerini İl Göç İdarelerine beyan ediyor olabilirler. Yeni isimlerle, yeni kimlik çıkartma girişimleri de yerel ve ulusal gazete ilan sayfalarına bu şekilde yansımış olabilir. Bu nedenlerle; genel kamu düzenimiz, seçim ve ülke güvenliğimiz açısından şüphe uyandıran kimlik kayıp ilanları ile ilgili olarak acilen soruşturma açılmalı, kimlik kayıp ilan sebepleri, ilgilileri acilen araştırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Google+ WhatsApp