Chp´li Çıray Sağlık Bakanlığına Çağrıda Bulundu

CHP´nin doktor vekili Aytun Çıray, dünyada ´büyük taklitçi´ olarak anılan LYME hastalığının tehlikesini gündeme getirdi. CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Dr. Aytun Çıray yaptığı yazılı basın açık

CHP´nin doktor vekili Aytun Çıray, dünyada ´büyük taklitçi´ olarak anılan LYME hastalığının tehlikesini gündeme getirdi.
CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Dr. Aytun Çıray yaptığı yazılı basın açıklamasında, "Dünyada en çok konuşulan hastalık konumuna gelen LYME hastalığı maalesef ülkemizde pek bilinmiyor. Bu nedenle ülkemizde gerek teşhis gerek tedavi aşamasında çok büyük sorunlar yaşanıyor" dedi.
Dünyada "büyük taklitçi" ismiyle anılan ve şu ana kadar yapılan araştırmalarda LYME hastalığının 350´den fazla hastalığı taklit edebileceğini vurgulayan Çıray, taklit ettiği bu hastalıkların başında günümüzde hızla yaygınlaşan Kronik yorgunluk, Huzursuz bacak sendromu, Epilepsi, MS, ALS, Lupus, Alzheimer, Parkinson, RomatoidArtrid, Otizm, Hiperaktivite ve Dikkat eksikliği, Kalp hastalıkları, Behçet hastalığı, Alerji, Beyin tümörü, Migren, Tiroid hastalıkları, Kronik baş ağrısı, Fetus ölümü ve düşük, birçok cilt ve kas hastalığının geldiğini söyledi.
Özellikle son 10 yılda, dünyanın birçok ülkesinde yüzlerce bilim insanının bu hastalığı anlayabilmek için büyük çaba harcadığını, bu konuda binlerce bilimsel yayının olduğunu ifade eden Çıray, şöyle konuştu: "ABD Salgın Hastalıkları Önleme Merkezi´nin (CDC) Lyme´ın üzerine gitmeye başlamasıyla ABD´de her yıl 300.000 kişinin hastalığa yakalandığı ortaya çıkmıştır. Tanı konmamış kişilerle birlikte bu rakamın her yıl 4 milyona yakın olduğu tahmin edilmektedir. ABD´de yıllık yapılan Lyme testi miktarı 3 milyon civarındadır. Sağlık bildirimlerinin daha sıkı olduğu Almanya´da ise her yıl 1 milyon yeni LYME hastası resmi kayıtlara geçti."
Lyme hastalığı ile mücadele için Türkiye Büyük Millet Meclisi´ne araştırma önergesi ve kanun teklifi vereceğini söyleyen Dr. Aytun Çıray, LYME konusunda uzun yıllar çalışan Dr. RaphaelStricker ve ekibinin çalışmasına dikkat çekerek Ocak 2014´de LYME´ın AİDS´i 6´ya katladığını ve tüm dünyayı saran gizli bir salgınla karşı karşıya olduğumuzu vurguladı. İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, LYME ile zamanında mücadele edilmezse sonuçlarının günümüzde ve gelecekte çok büyük acılara sebep olacağının altını çizdi.
(KE-HO-Y)

20.10.2014 17:23:04 TSI

Google+ WhatsApp