Chp Şeker Komisyonundan ‘Şeker Vatandır, Vatan Satılmaz’ Mitingine Davet

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Bu Cumartesi günü saat 11.00’de Çorum Saat Kulesi Meydanında bir miting gerçekleştiriyoruz. Mitingin ismi ‘Şeker vatandır, vatan satılmaz’. Türk bayrağını alan herkesi, her siyasi görüşü, yerli pancarımızın, milli fabrikamızın işlemesini isteyen gerçek yurtseverleri bu mitinge davet ediyoruz” dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Şeker Komisyonu üyesi milletvekilleriyle birlikte genel merkezde düzenlediği basın toplantısında şu açıklamalarda bulundu:

Çok değerli basın mensupları, hepinizin bildiği gibi son 1,5 aydan beri Türkiye’nin en önemli gündemlerinden birisi şeker fabrikalarının özelleştirilmesi.

Genel Başkanımızın talimatıyla 23 Şubat’tan beri bütün Türkiye’yi arkadaşlarımızla birlikte geziyoruz. 30’a yakın milletvekili ve Parti Meclisi Üyemizle birlikte adım atmadığımız il kalmadı. Toplam 11 bin 612 kilometre yol yaptık. Milletvekili arkadaşlarımızla birlikte Anadolu ve Trakya’yı karış karış gezdik. Tabi bu süreçte sevinerek söylemek isteriz ki yalnız değildik. Türkiye’nin dört bir yanından farklı siyasi görüşten, farklı kesimlerden insanlar ve her partiden insanlarla birlikte olarak bu eylemleri gerçekleştirdik. En başından bu yana şeker fabrikalarının satışına karşı çıkan Şeker-İş sendikasıyla birlikte Türkiye’nin hem bütün illerine gittik, hem de bütün insanlarla bir araya geldik. Bu şeker fabrikalarının satışının bir Türkiye sorunu olduğunu söyledik. Şekeri savunmanın vatanı savunmakla eşdeğer olduğunu her yerde ifade ettik ve bir vatan meselesi olduğunu söyledik.

Birileri Ankara’da gelecekleri için bir korku ittifakı kurarken Anadolu’da, Trakya’da insanlar bir şeker ittifakı kurdu. Şeker ittifakı ve vatan ittifakını kurdu, ekmek ittifakını kurdu. Burada övünerek belirtmek isterim ki, sevinerek belirtmek isterim ki gittiğimiz bütün illerde Cumhuriyet Halk Partisi örgütleri, İYİ Parti örgütleri, Saadet Partisi örgütleri, Demokrat Parti, Vatan Partisi, BBP, HDP, ÖDP vardı. Kimi fabrikalarda MHP’li yöneticiler konuştu ve gittiğimiz her yerde yine belirtmek isterim ki AKP’ye oy vermiş, AKP’de aktif olarak çalışan AKP’li yurttaşlarımız da bu şeker fabrikalarının eylemlerinde bizlerle birlikte oldu. Şeker-İş başta olmak üzere daha önce hiç alanlara inmemiş ticaret ve sanayi odaları, meslek örgütleri de bu çalışmada bizimle birlikteydi.

Bu meseleyi başından beri bir siyasi mesele olarak görmedik. Bu meseleyi başından beri bir milli mesele olarak gördük ve öyle davrandık. Çünkü bu fabrikalar aslında kuruluş tarihine baktığımız zaman Türkiye’nin fotoğrafıdır, Türkiye’nin geçmişidir, Türkiye’nin hafızasıdır, cumhuriyetin hafızasıdır. Bu fabrikaların ilk temelini atan Mustafa Kemal Atatürk’tür. İsmet İnönü’dür, ardından Adnan Menderes’tir, Süleyman Demirel’dir, Turgut Özal’dır, Bülent Ecevit’tir, Necmettin Erbakan’dır. Farklı siyasi görüşten olsalar da insanlar bu fabrikaları kurmayı öncelik olarak belirlemişlerdir. Maalesef şimdi o mirası temsil ettiğini söyleyen siyasi anlayış bu fabrikaları satmaktadır. Bir hayırsız evlat gibi bu fabrikaları satışa çıkarmaktadır. Maalesef bir babanın hayırsız evladı gibi bu satışı yapmaktadır. Siyasi mirasını kendine yazmak isterken, ekonomik mirasını maalesef uluslararası sermayeye peşkeş çekmenin önünü açmaktadır.

Tabi ki, bu şeker fabrikalarının satış talebi işçiden gelmedi, çiftçiden gelmedi, o bölgede yaşayan insanlardan gelmedi. Bu talep çok uluslu firmalardan geldi, çok uluslu sermayelerden geldi, Amerikan firmalarından geldi. Şunu söyleyelim, bu AKP’nin içinde dahi bu satışı savunan bir tek siyasetçi yok. Ne bakanı, ne başbakanı, ne milletvekili kalkıp bu satış doğrudur diyemiyor ve bu satışı savunan bir tek kimse yok.

Biz buradan bir kez daha bu basın toplantısı aracılığıyla hükümete bir çağrı yapıyoruz. Türkiye’deki sağcı, solcu, muhafazakar, sosyalist herkes bu şeker fabrikalarının satışına karşı, “gel bu sevdadan vazgeç, bu şeker fabrikalarının satılmasının önünü al” diyoruz ve hükümetin bu satış kararını geri çekmesini istiyoruz. Tabi bu fabrikalar cumhuriyetin hafızasıdır, sosyal olarak kurulmuştur, cumhuriyetin hafızasıdır. Şeker fabrikaları sayesinde her gittiğimiz yerde söylüyoruz Anadolu’ya ilk kez tiyatro gitmiştir, ilk kez sinema gitmiştir, ilk kez sosyalleşme çabaları bu şeker fabrikalarıyla başlamıştır. Şeker fabrikalarını satmak, şeker fabrikalarının hafızasını yok etmek aslında cumhuriyetin hafızasını yok etmektir. Buna bu anlamda da baktığımızı söylemek istiyoruz. Ayrıca birçok ilde şeker fabrikaları o ilde tüten tek bacadır. Eğer Muş Şeker Fabrikasını kapatırsanız Muş’ta işleyen bir fabrika bulamazsınız. Çorum Şeker Fabrikasını kapatırsanız işleyen bir fabrika bulamazsınız. Erzincan öyle, Erzurum öyle, Alpullu öyle, bütün fabrikaların durumu aynı. Her fabrika bir kaledir diyoruz. Bu kalelerin satılmaması içinde bütün yurttaşlarımızı sorumlu olmaya, duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Değerli arkadaşlar, bu Cumartesi günü saat 11.00’de Çorum Saat Kulesi Meydanında bir miting gerçekleştiriyoruz. Mitingin ismi ‘Şeker vatandır, vatan satılmaz’. Türk bayrağını alan herkesi, her siyasi görüşü, her yurttaşımızı bu mitinge davet ediyoruz. Bu miting Cumhuriyet Halk Partisinin mitingi değildir, bu sadece bizim katılacağımız bir miting değildir. Farklı siyasi görüşlerdeki insanlarında katılacağı bir mitingdir. Hem Çorum’da, hem çevre illerde arkadaşlarımız başta Saadet Partisi, İYİ Parti, ÖDP, Demokrat Parti gibi birçok siyasi partide davetli. Başta Şeker-İş sendikası olmak üzere bütün sendikalar bu mitingimize katılıyor. Eline Türk bayrağını alan herkesi bu mitingde görmek istiyoruz. Yerli pancarımızın, milli fabrikamızın işlemesini isteyen gerçek yurtseverleri Cumartesi günü saat 11.00’de Çorum Saat Kulesi Meydanına bekliyoruz. Şeker vatandır, vatan satılmaz demek için, şeker savunması vatan savunması demek için ve bu sesi çok büyük gür bir sesle Türkiye’ye duyurmak için on binlerce insanın orada bulunacağını biliyoruz. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu aracılığıyla şeker fabrikalarının satılmaması için, şeker vatandır, vatan satılmaz demek için, bu çağrıyı hükümete ve yetkililere yapmak için Cumartesi günü saat 11.00’de Çorum’da buluşacağız.

Tabi bu arada çok sayıda milletvekilimiz bu konuda şeker çalışmasını yürütüyor ama burada olan arkadaşlarımızı sizlere tanıştırayım. Sayın Orhan Sarıbal, hem tarım komisyonu üyemiz, hem şeker fabrikalarının satılması konusunda şeker komisyonu üyemiz. Ali Akyıldız Sivas milletvekilimiz yine tarım komisyonu üyemiz, şeker komisyonumuzda. Sevgili Özkan Yalım en başından beri bütün fabrikaları birlikte geziyoruz, o da Uşak milletvekilimiz ve şeker komisyonu üyemiz. Sayın Hüseyin Yıldız Aydın milletvekilimiz. Sayın Ömer Fethi Gürer hem şeker komisyonu üyemiz, hem de Niğde milletvekilimiz. Tabi aramızda Gülay Yedekçi var o da bizi dinliyor, ona da teşekkür ediyoruz.

Dileyen arkadaşlarımız için, basın mensupları için de Cumartesi sabah 07.00’de Parti Genel Merkezinin önünden otobüs kaldıracağımızı ifade ediyoruz ve bütün basın mensuplarına çok teşekkür ediyoruz. Cumartesi günü saat 11.00’de başta basın mensupları olmak üzere Türkiye’deki şeker vatandır, vatan satılmaz diyen, bu duyarlılıkta bulunan bütün yurttaşlarımızı davet ediyoruz. Sadece 14 ilde olan insanlar değil, bütün yurttaşlarımızı şeker fabrikalarının satılmasına karşı çıkmaya Çorum’a davet ediyoruz.

Hepinize çok teşekkür ediyoruz.

Google+ WhatsApp